moja polska zbrojna
Od 25 maja 2018 r. obowiązuje w Polsce Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, zwane także RODO).

W związku z powyższym przygotowaliśmy dla Państwa informacje dotyczące przetwarzania przez Wojskowy Instytut Wydawniczy Państwa danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z nimi: Polityka przetwarzania danych.

Prosimy o zaakceptowanie warunków przetwarzania danych osobowych przez Wojskowych Instytut Wydawniczy – Akceptuję

Bigos yes!, bigos super! – czyli światowa wojna na smaki

Włoska lasagne kontra niemiecki tort szwarcwaldzki, polski bigos czy może turecki Irmyk tatly – żołnierze z kilkunastu państw NATO spotkali się w Bydgoszczy, by posmakować narodowych specjałów, które sami ugotowali.

Bydgoska wojna na smaki ma już sześcioletnią tradycję. International Day to piknik organizowany przez Centrum Szkolenia Sił Połączonych NATO (JFTC) dla służących w centrum żołnierzy i ich rodzin. – Po każdej ciężkiej pracy należy się chwila wypoczynku. Rodzinny piknik to doskonała okazja, aby pokazać kolegom z innych krajów, co mamy najpiękniejszego w naszych ojczyznach, zaprezentować specjały kulinarne, z których jesteśmy dumni – wyjaśnia dyrektor JFTC, czeski generał Pavel Macko.

Na pikniku może pokazać się każde państwo, które ma swoich żołnierzy w JFTC. Ale obowiązuje jedna zasada – wszystkie potrawy muszą być zrobione w domu. Jedynie napoje, w tym lokalne wina i piwa, można kupić. – Większość żołnierzy przyjeżdża do Bydgoszczy z rodzinami. Gdy przychodzi czas pikniku, panowie i ich małżonki gotują całymi godzinami – wyjaśniała Radosława Kubiczek z sekcji prasowej JFTC. Ale do pikniku żołnierze przygotowują się dużo wcześniej. Nie wszystkie przecież produkty do bardziej egzotycznych przysmaków można kupić w Polsce. Dlatego przezorni kucharze w mundurach przy okazji wizyty w rodzinnych stronach zaopatrują się np. w świeże zioła, owoce czy nawet mąkę.

international_food_2a

Tradycyjnie największe stoisko ma Polska. W tym roku raczyliśmy kolegów z państw NATO gulaszem, chlebem ze smalcem i kiszonym ogórkiem, karkówką z grilla, śledziem w oleju i bigosem. Choć na innych stoiskach nie brakowało frykasów, to po polskie jedzenie ustawiała się najdłuższa kolejka. – Holenderskie i litewskie sery są pyszne, tureckie ciasteczka marchewkowe także smakują wyśmienicie, ale wasz gulasz jest najlepszy – mówiła Merry, której mąż służy w amerykańskiej armii. – Bigos, yes! Bigos super! – wtórowała jej koleżanka z USA.

A co na deser? Niezwykle apetycznie wyglądał wypiek Niemców – tort szwarcwaldzki. Ale wielu dało się też skusić na turecki Irmyk tatly, czyli ciasto z kaszy manny.

Poza smakołykami na każdym stoisku przygotowane były broszury informacyjne na temat danego kraju, a serwujący dania żołnierze zachęcali do odwiedzenia ich rodzinnych stron. – Przyjedźcie do nas. Albania to naprawdę piękny kraj – namawiali przedstawiciele najmłodszego członka natowskiej rodziny.


autor zdjęć: Krzysztof Wilewski

dodaj komentarz

komentarze


Lato pod wodą
 
Szczyt NATO, czyli siła w Sojuszu
Jack-S, czyli eksportowy Pirat
Zdzisław Krasnodębski – bohater bitwy o Anglię
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
Sportowa rywalizacja weteranów misji
Biało-czerwona nad Wilnem
Roczny dyżur spadochroniarzy
Mark Rutte pokieruje NATO
Olimp gotowy na igrzyska!
Wodne szkolenie wielkopolskich terytorialsów
X ŚWIĘTO STRZELCA KONNEGO.
Sukces lekkoatletów CWZS-u w Paryżu
Włoskie Eurofightery na polskim niebie
By żołnierze mogli służyć bezpiecznie
Powstanie polsko-koreańskie konsorcjum
Naukowcy z MIIWŚ szukają szczątków westerplatczyków
Szkolenie na miarę czasów
Śmierć przyszła po wojnie
Pancerniacy trenują cywilów
Ostatnia niedziela…
Trzy miecze, czyli międzynarodowy sprawdzian
Walka – tak, ale tylko polityczna
Szczyt NATO w Waszyngtonie: Ukraina o krok bliżej Sojuszu
Medalowe żniwa pływaków i florecistek CWZS-u
Polski Kontyngent Wojskowy Olimp w Paryżu
Jak usprawnić działania służb na granicy
Oficerskie gwiazdki dla absolwentów WAT-u
Niepokonana reprezentacja Czarnej Dywizji
Krzyżacka klęska na polach grunwaldzkich
Szpital u „Troski”
Prezydent Zełenski w Warszawie
Szkolenie do walk w mieście
„Oczko” wojskowych lekkoatletów
Katastrofa M-346. Nie żyje pilot Bielika
Specjalsi zakończyli dyżur w SON-ie
Szczyt NATO: wzmacniamy wschodnią flankę
Czujemy się tu jak w rodzinie
Spotkanie z żołnierzami przed szczytem NATO
RBN przed szczytem NATO
Pancerny sznyt
Wojskowa odprawa przed szczytem Sojuszu
Patrioty i F-16 dla Ukrainy. Trwa szczyt NATO
Konsultacje polsko-niemieckie w Warszawie
Unowocześnione Rosomaki dla wojska
Spadochroniarze na warcie w UE
Rusza operacja „Bezpieczne Podlasie”
Polsko-litewskie konsultacje
Oczy na Kijów
Serwis bliżej domu
Za zdrowie utracone na służbie
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
Wsparcie MON-u dla studentów
Spędź wakacje z wojskiem!
Strzelnice dla specjalsów

Ministerstwo Obrony Narodowej Wojsko Polskie Sztab Generalny Wojska Polskiego Dowództwo Generalne Rodzajów Sił Zbrojnych Dowództwo Operacyjne Rodzajów Sił Zbrojnych Wojska Obrony
Terytorialnej
Żandarmeria Wojskowa Dowództwo Garnizonu Warszawa Inspektorat Wsparcia SZ Wielonarodowy Korpus
Północno-
Wschodni
Wielonarodowa
Dywizja
Północny-
Wschód
Centrum
Szkolenia Sił Połączonych
NATO (JFTC)
Agencja Uzbrojenia

Wojskowy Instytut Wydawniczy (C) 2015
wykonanie i hosting AIKELO