moja polska zbrojna
Od 25 maja 2018 r. obowiązuje w Polsce Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, zwane także RODO).

W związku z powyższym przygotowaliśmy dla Państwa informacje dotyczące przetwarzania przez Wojskowy Instytut Wydawniczy Państwa danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z nimi: Polityka przetwarzania danych.

Prosimy o zaakceptowanie warunków przetwarzania danych osobowych przez Wojskowych Instytut Wydawniczy – Akceptuję

Bigos yes!, bigos super! – czyli światowa wojna na smaki

Włoska lasagne kontra niemiecki tort szwarcwaldzki, polski bigos czy może turecki Irmyk tatly – żołnierze z kilkunastu państw NATO spotkali się w Bydgoszczy, by posmakować narodowych specjałów, które sami ugotowali.

Bydgoska wojna na smaki ma już sześcioletnią tradycję. International Day to piknik organizowany przez Centrum Szkolenia Sił Połączonych NATO (JFTC) dla służących w centrum żołnierzy i ich rodzin. – Po każdej ciężkiej pracy należy się chwila wypoczynku. Rodzinny piknik to doskonała okazja, aby pokazać kolegom z innych krajów, co mamy najpiękniejszego w naszych ojczyznach, zaprezentować specjały kulinarne, z których jesteśmy dumni – wyjaśnia dyrektor JFTC, czeski generał Pavel Macko.

Na pikniku może pokazać się każde państwo, które ma swoich żołnierzy w JFTC. Ale obowiązuje jedna zasada – wszystkie potrawy muszą być zrobione w domu. Jedynie napoje, w tym lokalne wina i piwa, można kupić. – Większość żołnierzy przyjeżdża do Bydgoszczy z rodzinami. Gdy przychodzi czas pikniku, panowie i ich małżonki gotują całymi godzinami – wyjaśniała Radosława Kubiczek z sekcji prasowej JFTC. Ale do pikniku żołnierze przygotowują się dużo wcześniej. Nie wszystkie przecież produkty do bardziej egzotycznych przysmaków można kupić w Polsce. Dlatego przezorni kucharze w mundurach przy okazji wizyty w rodzinnych stronach zaopatrują się np. w świeże zioła, owoce czy nawet mąkę.

international_food_2a

Tradycyjnie największe stoisko ma Polska. W tym roku raczyliśmy kolegów z państw NATO gulaszem, chlebem ze smalcem i kiszonym ogórkiem, karkówką z grilla, śledziem w oleju i bigosem. Choć na innych stoiskach nie brakowało frykasów, to po polskie jedzenie ustawiała się najdłuższa kolejka. – Holenderskie i litewskie sery są pyszne, tureckie ciasteczka marchewkowe także smakują wyśmienicie, ale wasz gulasz jest najlepszy – mówiła Merry, której mąż służy w amerykańskiej armii. – Bigos, yes! Bigos super! – wtórowała jej koleżanka z USA.

A co na deser? Niezwykle apetycznie wyglądał wypiek Niemców – tort szwarcwaldzki. Ale wielu dało się też skusić na turecki Irmyk tatly, czyli ciasto z kaszy manny.

Poza smakołykami na każdym stoisku przygotowane były broszury informacyjne na temat danego kraju, a serwujący dania żołnierze zachęcali do odwiedzenia ich rodzinnych stron. – Przyjedźcie do nas. Albania to naprawdę piękny kraj – namawiali przedstawiciele najmłodszego członka natowskiej rodziny.


autor zdjęć: Krzysztof Wilewski

dodaj komentarz

komentarze


Czwarta dostawa Abramsów
Przygotowani znaczy bezpieczni
Zmierzyli się z własnymi słabościami
GROM w obiektywie. Zobaczcie sami!
Militarne Schengen
Mundurowi z benefitami
Ograniczenia lotów na wschodzie Polski
F-35 z Norwegii znowu w Polsce
Po co wojsku satelity?
Uczelnie łączą siły
Pomorscy terytorialsi w Bośni i Hercegowinie
Bóg wojny wyłonił najlepszych artylerzystów
Wojsko ma swojego satelitę!
Celne oko, spokój i wytrzymałość – znamy najlepszych strzelców wyborowych wśród terytorialsów
Sejm za Bezpiecznym Bałtykiem
Czy Strykery trafią do Wojska Polskiego?
Rządy Polski i Niemiec wyznaczają kierunki współpracy
Razem na ratunek
Nitro-Chem stawia na budowanie mocy
Nowe zasady dla kobiet w armii
Plan na WAM
Wojsko przetestuje nowe technologie
Koreańskie stypendia i nowy sprzęt dla AWL-u
Najdłuższa noc
Formoza – 50 lat morskich komandosów
Żołnierze z „armii mistrzów” czekają na głosy
Polska i Francja na rzecz bezpieczeństwa Europy
Współpraca na rzecz bezpieczeństwa energetycznego
Wojska amerykańskie w Polsce pozostają
Gdy ucichnie artyleria
Borsuki jadą do wojska!
Norweska broń będzie produkowana w Polsce
Artylerzyści mają moc!
Pancerniacy jadą na misję
BWP made in Poland. Czy będzie towarem eksportowym?
Rosja usuwa polskie symbole z cmentarza w Katyniu
Najlepsi w XXII Maratonie Komandosa
Szczyt europejskiej „Piątki” w Berlinie
MSPO 2025 – serwis specjalny „Polski Zbrojnej”
Nadchodzi era Borsuka
Żołnierze zawodowi zasilają szeregi armii
Komplet medali wojskowych na ringu
Niebo pod osłoną
Czas na polskie Borsuki
Szeremeta niepokonana na ringu w Budapeszcie
Wojskowe przepisy – pytania i odpowiedzi
Poselskie pytania o „OPW z dronem”
Sportowcy podsumowali 2025 rok
W krainie Świętego Mikołaja
Don’t Get Hacked
Holenderska misja na polskim niebie
Premier ogłasza podwyższony stopień alarmowy
NATO ćwiczy wśród fińskich wysp
PKO Bank Polski z ofertą specjalną dla służb mundurowych
Nowe zdolności sił zbrojnych
Polski „Wiking” dla Danii
Wojskowa łączność w Kosmosie
Dzień wart stu lat
Sukces bezzałogowego skrzydłowego
Z Su-22 dronów nie będzie
Szwedzi w pętli
Polska niesie ogromną odpowiedzialność
Kapral Bartnik mistrzem świata
Trzy „Duchy" na Bałtyk
Najmłodszy żołnierz generała Andersa
Zwrot na Bałtyk

Ministerstwo Obrony Narodowej Wojsko Polskie Sztab Generalny Wojska Polskiego Dowództwo Generalne Rodzajów Sił Zbrojnych Dowództwo Operacyjne Rodzajów Sił Zbrojnych Wojska Obrony
Terytorialnej
Żandarmeria Wojskowa Dowództwo Garnizonu Warszawa Inspektorat Wsparcia SZ Wielonarodowy Korpus
Północno-
Wschodni
Wielonarodowa
Dywizja
Północny-
Wschód
Centrum
Szkolenia Sił Połączonych
NATO (JFTC)
Agencja Uzbrojenia

Wojskowy Instytut Wydawniczy (C) 2015
wykonanie i hosting AIKELO