W 1 Batalionie Strzelców Podhalańskich w Rzeszowie, gdzie działa Klub Honorowych Dawców Krwi „Podhalańczyk”, żołnierze, pracownicy wojska, celnicy, policjanci, strażacy, a także „Strzelcy” honorowo oddawali krew. Dawcom przyświecało hasło „Krewni Mundurowi”.
Akcja przeprowadzona była 19 marca przez Klub Honorowych Dawców Krwi „Podhalańczyk” oraz Regionalne Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Rzeszowie, które wystawiło Mobilny Punkt Poboru Krwi wraz z obsługą wykwalifikowanego personelu.
Tym razem akcja objęła przedstawicieli służb mundurowych z regionu, a także młodzież ze Związku Strzeleckiego „Strzelec”. Magdalena Nowicka, należąca do Jednostki Strzeleckiej 2021 w Rzeszowie, o zbiórce dowiedziała się od swoich przełożonych w związku. Powiedziała: „Wcześniej oddawałam krew w Centrum Krwiodawstwa, ale teraz będę przychodziła tutaj, do jednostki. Jest fajnie, a wiem, że krew jest ważna w ratowaniu życia”.
Pomysł na wspólną akcję służb mundurowych narodził się w Klubie Honorowych Dawców Krwi „Podhalańczyk”. – Chcemy pokazać, że na co dzień jesteśmy służbami mundurowymi wykonującymi inne zadania, ale potrafimy się zjednoczyć wokół jednej idei i wspólnie ofiarować potrzebującym najcenniejszy dar, jakim jest krew – podsumował prezes klubu działającego przy 1 bsp sierż. Grzegorz Skakowski.
Łącznie w czasie akcji honorowo krew oddało 42 dawców. Liczba chętnych do oddania była znacznie większa, lecz nie każdy miał odpowiednie predyspozycje w tym dniu.
We wszystkich dotychczasowych dziesięciu zbiórkach krwi na terenie jednostki zebrano już ponad 100 litrów krwi, a chętnych do oddawania ciągle przybywa. – Akcje są świetnym przykładem, że środowisko mundurowe nie jest obojętne wobec potrzebujących i spontanicznie lub w sposób planowy wspiera takie inicjatywy – dodał sierż. Skakowski.
Klub Honorowych Dawców Krwi „Podhalańczyk” przy 1 Batalionie Strzelców Podhalańskich w Rzeszowie działa od maja 2011 roku. W czasie istnienia klubu zorganizowanych zostało 10 akcji. Ogółem członkowie klubu oddali w sumie 820 litrów krwi i jej składników.
Tekst: kpt. Konrad Radzik
autor zdjęć: kpt. Konrad Radzik
komentarze