moja polska zbrojna
Od 25 maja 2018 r. obowiązuje w Polsce Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, zwane także RODO).

W związku z powyższym przygotowaliśmy dla Państwa informacje dotyczące przetwarzania przez Wojskowy Instytut Wydawniczy Państwa danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z nimi: Polityka przetwarzania danych.

Prosimy o zaakceptowanie warunków przetwarzania danych osobowych przez Wojskowych Instytut Wydawniczy – Akceptuję

Armia kucharzy ostrzy noże na olimpiadę

Kto choć raz w życiu jadł wojskową grochówkę, bez wątpienia stwierdzi, że to najlepsza zupa! Niestety wiele osób myśli, że grochówka to szczyt możliwości wojskowych kucharzy. Otóż nie! W armii mamy mistrzów, których nie powstydziłyby się najlepsze restauracje z gwiazdkami Michelina.



Już pół roku kucharze z jednostek wojskowych w całym kraju przygotowują się do Międzynarodowej Olimpiady Kulinarnej IKA (Internationale Kochkunst Ausstellung) w Erfurcie. Niczym najlepsi stratedzy szykują plan, jak podbić podniebienie jury. Omawiają najdrobniejsze szczegóły konkursowych potraw i uczą się kulinarnych trików, żeby zachwycić niemiecką publiczność.

Z Polski wyruszą uzbrojeni jak na wojnę. Do Erfurtu kucharze zabiorą profesjonalne przybory i chłodnie wypełnione niezbędnymi produktami.

Mimo że wojskowi kucharze brali już udział w światowej rangi zawodach, to zapytani, co czują przed konkursem, wszyscy przyznali, że towarzyszy im dreszcz emocji. Bo jak twierdzą, niczego nie można przewidzieć i nawet najbardziej doświadczonym może zdarzyć się niekontrolowana wpadka. Chociażby taka. Jakiś czas temu wojskowi kucharze mieli przygotować oficjalny obiad dla 150 osób w zagranicznej jednostce wojskowej. Sekundy dzieliły ich do wydania ostatniego punktu obiadu – deseru, a galaretka nie chce się ściąć. Tysiące razy ćwiczone danie nagle przyprawia kucharzy o palpitację serca. Szybka analiza i okazało się, że sabotażu dokonała… zimna malina.

Jedno jest pewne – talentu i fantazji wojskowym kucharzom nie brak. Łamiąc wszelkie stereotypy, tworzą kulinarne dzieła sztuki. Wytrawne, słodkie, ostre… Taki na przykład będzie olimpijski deser – cannelloni z foie gras z wątróbki w polewie czekoladowej z nutą malinową. Kto wie, może to jest właśnie ten słodko-pikantny przepis na sukces?

Olimpijczycy nie boją się eksperymentować i odkrywać nowych smaków. Z przyjemnością zabawiali się w chemików i zgłębiali tajniki kuchni molekularnej.

Na swoim koncie mają nie tylko puchary i medale z konkursów. W 2010 r. wojskowi kucharze ustanowili rekord Guinnesa w kategorii najdłuższa pizza na świecie. Żeby ją upiec, zużyli tony mąki, hektolitry sosu pomidorowego i kilogramy mozzarelli. Z samego wydarzenia pamiętają wałkowanie, które rozpoczęli w nocy, a skończyli następnego dnia po południu.

Za jedenaście dni przekonamy się, czy to wystarczy, by znaleźli się wśród najlepszych. Zapewniają, że zrobią wszystko, by wrócić ze złotym medalem. Dotąd wojskowi wirtuozi smaku zgromadzili pięć brązowych medali, w tym cztery na Olimpiadzie Kulinarnej IKA w Erfurcie w 2004 i 2008 r. oraz  na Kulinarnym Pucharze Świata w Luksemburgu w 2006 r. Trzymamy kciuki i życzymy połamania noży!

Justyna Kędra
Inspektorat Wsparcia Sił Zbrojnych

Justyna Kędra

autor zdjęć: Archiwum Justyny Kędry

dodaj komentarz

komentarze


Spędź wakacje z wojskiem!
 
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
Roczny dyżur spadochroniarzy
Medalowe żniwa pływaków i florecistek CWZS-u
Patrioty i F-16 dla Ukrainy. Trwa szczyt NATO
Ostatnia niedziela…
Rusza operacja „Bezpieczne Podlasie”
Sukces lekkoatletów CWZS-u w Paryżu
Spotkanie z żołnierzami przed szczytem NATO
Pancerniacy trenują cywilów
Olimp gotowy na igrzyska!
RBN przed szczytem NATO
Śmierć przyszła po wojnie
Wsparcie MON-u dla studentów
Włoskie Eurofightery na polskim niebie
Katastrofa M-346. Nie żyje pilot Bielika
By żołnierze mogli służyć bezpiecznie
Jack-S, czyli eksportowy Pirat
Powstanie polsko-koreańskie konsorcjum
X ŚWIĘTO STRZELCA KONNEGO.
Mark Rutte pokieruje NATO
Konsultacje polsko-niemieckie w Warszawie
Krzyżacka klęska na polach grunwaldzkich
Szczyt NATO w Waszyngtonie: Ukraina o krok bliżej Sojuszu
Walka – tak, ale tylko polityczna
Serwis bliżej domu
Jak usprawnić działania służb na granicy
Biało-czerwona nad Wilnem
Czujemy się tu jak w rodzinie
„Oczko” wojskowych lekkoatletów
Szczyt NATO, czyli siła w Sojuszu
Unowocześnione Rosomaki dla wojska
Oficerskie gwiazdki dla absolwentów WAT-u
Wojskowa odprawa przed szczytem Sojuszu
Niepokonana reprezentacja Czarnej Dywizji
Spadochroniarze na warcie w UE
Lato pod wodą
Szkolenie na miarę czasów
Polsko-litewskie konsultacje
Szpital u „Troski”
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
Oczy na Kijów
Naukowcy z MIIWŚ szukają szczątków westerplatczyków
Pancerny sznyt
Prezydent Zełenski w Warszawie
Za zdrowie utracone na służbie
Sportowa rywalizacja weteranów misji
Polski Kontyngent Wojskowy Olimp w Paryżu
Specjalsi zakończyli dyżur w SON-ie
Zdzisław Krasnodębski – bohater bitwy o Anglię
Trzy miecze, czyli międzynarodowy sprawdzian
Strzelnice dla specjalsów
Wodne szkolenie wielkopolskich terytorialsów
Szkolenie do walk w mieście
Szczyt NATO: wzmacniamy wschodnią flankę

Ministerstwo Obrony Narodowej Wojsko Polskie Sztab Generalny Wojska Polskiego Dowództwo Generalne Rodzajów Sił Zbrojnych Dowództwo Operacyjne Rodzajów Sił Zbrojnych Wojska Obrony
Terytorialnej
Żandarmeria Wojskowa Dowództwo Garnizonu Warszawa Inspektorat Wsparcia SZ Wielonarodowy Korpus
Północno-
Wschodni
Wielonarodowa
Dywizja
Północny-
Wschód
Centrum
Szkolenia Sił Połączonych
NATO (JFTC)
Agencja Uzbrojenia

Wojskowy Instytut Wydawniczy (C) 2015
wykonanie i hosting AIKELO