moja polska zbrojna
Od 25 maja 2018 r. obowiązuje w Polsce Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, zwane także RODO).

W związku z powyższym przygotowaliśmy dla Państwa informacje dotyczące przetwarzania przez Wojskowy Instytut Wydawniczy Państwa danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z nimi: Polityka przetwarzania danych.

Prosimy o zaakceptowanie warunków przetwarzania danych osobowych przez Wojskowych Instytut Wydawniczy – Akceptuję

Świąteczne gotowanie

Przygotowując świąteczne potrawy, powinniśmy umiejętnie łączyć tradycję z nowoczesnością. Zachęcam do sięgania po staropolskie dania, dziś już nieco zapomniane, np. pampuchy – mówi plut. Piotr Welter, kapitan Narodowej Reprezentacji Kucharzy Wojska Polskiego. Podpowiada czytelnikom „Polski Zbrojnej”, jakimi daniami zabłysnąć podczas świątecznych biesiad.

Najlepsi kucharze Wojska Polskiego reprezentują naszą armię na różnego rodzaju zawodach kulinarnych. Medale i wyróżnienia zdobywają chociażby podczas dwóch największych imprez: Międzynarodowej Olimpiady Kulinarnej w Niemczech i Kulinarnego Pucharu Świata w Luksemburgu. W ubiegłym roku z Luksemburga żołnierze przywieźli wyróżnienie. Zaledwie pół punktu zabrakło im do brązowego medalu. – Po raz kolejny w Pucharze Świata wystartujemy w 2022 roku, zatem już za rok rozpoczniemy intensywne przygotowania – opowiada plut. Piotr Welter, od 11 lat członek reprezentacji kucharzy, a od dziewięciu kapitan polskiej drużyny. Podoficer służy w batalionie dowodzenia Inspektoratu Wsparcia Sił Zbrojnych, jest zdobywcą trzech brązowych medali. – Mamy teraz czas, by przed następnymi zawodami złapać oddech, zbieramy także nowe pomysły – dodaje. Kucharz wyjaśnia, że poza przygotowaniem nietuzinkowych dań, wojskowi kucharze będą też ćwiczyć np. wydawanie potraw na czas. – Musimy również dobrze rozpracować regulamin zawodów, by opanować każdy jego szczegół. Podczas ostatnich mistrzostw straciliśmy punkty z powodu niedopatrzeń technicznych – dodaje.

Ale czas pomiędzy zawodami jest dla kucharzy także bardzo pracowity. – Gotujemy m.in. na państwowych i międzynarodowych imprezach okolicznościowych. Przygotowywaliśmy na przykład poczęstunek w Kwaterze Głównej NATO z okazji 20. rocznicy przystąpienia Polski do Sojuszu – opowiada Welter.

Kilka dni temu reprezentacja wojskowych kucharzy stanęła przed kolejnym wyzwaniem. Współpracując z kucharzami różnych jednostek, m.in. 1 Bazy Lotnictwa Transportowego, przygotowywali dania na spotkanie świąteczne prezydenta Andrzej Dudy z żołnierzami. – To było ogromne przedsięwzięcie. Gotowanie dla 1700 osób, to naprawdę spore wyzwanie. Przygotowania trwały równocześnie w kilku wojskowych kuchniach. Lepiliśmy ręcznie pierogi, były różnego rodzaju sałatki, a także śledź po żydowsku z migdałami i przyprawami korzennymi oraz ciasta – opowiada kapitan polskiej drużyny.

– Przygotowując świąteczne dania powinniśmy umiejętnie łączyć tradycję z nowoczesnością. Zachęcam do sięgania po staropolskie dania, rodzime produkty, dziś już nieco zapomniane, takie jak pampuchy – mówi.

Piotr Welter, specjalnie dla czytelników „Polski Zbrojnej”, opracował świąteczne menu. – Moja propozycja wymaga może nieco większego zaangażowania, ale z pewnością zdobędzie uznanie – zapewnia.

Przystawka

Sałatka ze śledzia, podana z pieczonym burakiem i puszystym pampuchem.
Śledzia pokroić w zapałkę, dodać sparzoną cebulkę, pokrojonego w kostkę pieczonego buraka, ogórka konserwowego, na koniec śmietanę i świeżą gałązkę kopru. Sałatkę należy serwować na drożdżowym pampuchu.

Zupa

Kołduny z farszem rybnym i consommé warzywne.
Kołduny faszerujemy karpiem, białkiem gotowanego jajka i marchewką. To wszystko podlewamy delikatnym wywarem z warzyw.

Danie główne

Filet z jesiotra na potrawce z pasternaku z sosem piernikowym.
Pasternak należy przesmażyć na maśle klarowanym z odrobiną pieprzu i soli oraz podlewać go białym, wytrawnym winem. Pod koniec duszenia dodać rodzynki i śmietankę. Do gotowej potrawki należy dodać uprzednio usmażoną rybę i dusić w sumie około 10 minut. Danie przed podaniem należy polać sosem piernikowym (zrobionym z masła, tartych pierników, śmietanki i świeżej kolendry).

Magdalena Kowalska-Sendek

autor zdjęć: arch. pryw. Reprezentacji Kucharzy WP

dodaj komentarz

komentarze

~xyz
1577042700
W większości kucharze w wojsku umieją jedynie odgrzać "jedzenie" z puszki.
8F-AB-60-B3

Nowa mapa garnizonów
 
Szkice strzelca spod Monte Cassino
Amunicja dla czołgów
Nowe możliwości spółki Mesko
Drony Wizjer rozpoznają cel
Podejrzane manewry na Bałtyku
Pamiętają o powstańcach
Kilometry pamięci
Kolejna rozmowa Trumpa i Putina. Czy coś z niej wyniknie?
Ustawa bliżej żołnierzy
Nasi czołgiści najlepsi
Pancerna nauka jazdy
AW149 to przygoda życia
Rosyjska maszyna Su-24 przechwycona przez polskie F-16
Pomoc na pewno przyjdzie na czas
Tajemne uderzenie
Szybujące bomby dla sił powietrznych
Kosiniak-Kamysz: Polska najbliższym partnerem Stanów Zjednoczonych w Europie
Jak kąsają polskie kły
Polska delegacja wyruszyła do Waszyngtonu
Unijni ministrowie podpisali SAFE
Pilecki. Do końca walczył z tyranią
Wyjście z cienia
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
Bałtycka tarcza
Polska dołącza do satelitarnej elity
Stress test dla systemu ratownictwa
Wojska inżynieryjne wzmacniają granicę
Ukraińcy i Rosjanie spotkali się pierwszy raz od 2022 roku
Atom utracony
Alians HSW ze światowym gigantem
Fire from Coast
Kontrakty dla firm produkujących na rzecz obronności
50 kabli na 50-lecie Jednostki Wojskowej Formoza
Tu zaczniesz drogę do cyberwojsk
Wyzwanie, które integruje
Kolejne K9 dla zawiszaków
Szef MON-u oddał hołd gen. Marianowi Kukielowi
Czterej pancerni przeciw wyklętym
Dziękujemy wam, weterani!
Rosjanom wyciekły dwa miliony tajnych dokumentów
„Zapad’ 25” przenosi się dalej od polskiej granicy
Kajakarze, pięściarze i lekkoatletka CWZS-u na podium
Szlachetny gest generała
Sportowcy z „armii mistrzów” pokazali klasę
Żołnierze z dodatkiem od czerwca
Typhoony i Gripeny nad Bałtykiem
Drony na ratunek
Żołnierz influencer?
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
Kajakarze i ratownicy wodni z workiem medali
Zachód daje Ukrainie zielone światło
Od chaosu do wiktorii
Powstanie raport o bezpieczeństwie dostaw do zbrojeniówki
Wyzwanie, które integruje
Misja PKW „Olimp” doceniona
Pod siatką o medale mistrzostw WP
Silna Polska w Europie to Polska związana sojuszem z USA
Biało-czerwona na Monte Cassino
Polscy spadochroniarze w Finlandii
Trudny los zwycięzców
Bezzałogowce w Wojsku Polskim – serwis specjalny

Ministerstwo Obrony Narodowej Wojsko Polskie Sztab Generalny Wojska Polskiego Dowództwo Generalne Rodzajów Sił Zbrojnych Dowództwo Operacyjne Rodzajów Sił Zbrojnych Wojska Obrony
Terytorialnej
Żandarmeria Wojskowa Dowództwo Garnizonu Warszawa Inspektorat Wsparcia SZ Wielonarodowy Korpus
Północno-
Wschodni
Wielonarodowa
Dywizja
Północny-
Wschód
Centrum
Szkolenia Sił Połączonych
NATO (JFTC)
Agencja Uzbrojenia

Wojskowy Instytut Wydawniczy (C) 2015
wykonanie i hosting AIKELO