moja polska zbrojna
Od 25 maja 2018 r. obowiązuje w Polsce Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, zwane także RODO).

W związku z powyższym przygotowaliśmy dla Państwa informacje dotyczące przetwarzania przez Wojskowy Instytut Wydawniczy Państwa danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z nimi: Polityka przetwarzania danych.

Prosimy o zaakceptowanie warunków przetwarzania danych osobowych przez Wojskowych Instytut Wydawniczy – Akceptuję

Olimpijskie zmagania wojskowych kucharzy

Mus z szyjek rakowych i grillowana pierś perliczki na sosie z rokitnika, do tego rosół grzybowy z roladką z sandacza, foie gras i chips z buraka oraz polędwica wołowa z kurkami w cieście francuskim, serwowana z selerowym purèe. Między innymi takie dania zapewniły kucharzom Wojska Polskiego czwarte miejsce na 26 Międzynarodowej Olimpiadzie Kulinarnej w Erfurcie.

– Dla każdego kucharza udział w tych mistrzostwach jest ogromnym wyróżnieniem. Do Erfurtu przyjeżdżają wybitni kuchmistrze z całego świata, szefowie kuchni znanych restauracji, prawdziwi królowie smaku – mówi kpr. Piotr Welter, kapitan reprezentacji kucharzy Wojska Polskiego. – Staraliśmy się zaprezentować jak najlepiej, udowodnić, że gotowanie jest naszą miłością i wielką pasją – dodaje.

Wojskowi kucharze na olimpiadzie po raz pierwszy wystartowali w konkurencji regionalnej. – W swoich potrawach wykorzystaliśmy produkty z naszego kraju, łączyliśmy smaki w niecodzienny sposób. Nasza prezentacja była na granicy kuchni w stylu fusion – dodaje kapitan polskiej drużyny. Kuchnia fusion to nowatorsko podane kulinarne wariacje, powstające z połączenia tradycyjnych przepisów z dowolnych zakątków świata.


Film: Justyna Kędra/ Inspektorat Wsparcia Sił Zbrojnych

Smaczne treningi

Szefostwo Służby Żywnościowej Inspektoratu Wsparcia Sił Zbrojnych zorganizowało w lutym w Grudziądzu zawody kucharzy wojskowych. Wyłoniono w nich 25 najlepszych żołnierzy i pracowników wojska, którzy mieli reprezentować armię podczas Międzynarodowej Olimpiady Kulinarnej IKA (Internationale Kochkunst Ausstellung) w Erfurcie. Kucharze podczas eliminacji musieli wykazać się nie tylko wiedzą teoretyczną z zakresu przygotowywania i serwowania potraw, lecz także w 50 minut wykonać popisowe danie. – Dowódca generalny rodzajów sił zbrojnych wydał rozkaz, na mocy którego wybrani przez nas ludzie stworzyli reprezentację kucharzy Wojska Polskiego – wyjaśnia mjr Sławomir Kowalewski z Szefostwa Służby Żywnościowej Inspektoratu Wsparcia SZ. – A od marca reprezentacja rozpoczęła treningi. Kucharze gotowali wspólnie przez cztery dni dwa razy w miesiącu pod kierunkiem specjalisty Bartłomieja Heby z Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni – dodaje oficer.

Kucharze na początek opracowali konkursowe menu. Musieli przy tym skrupulatnie przestrzegać regulaminu mistrzostw, który określał m.in. rodzaj dań, gramaturę potraw, ich kolor oraz czas na wykonanie. – Pierwsze gotowanie nie wyszło nam najlepiej. Nie udało się nam na przykład uzyskać pożądanego koloru dania, coś kulało też ze smakiem. Wiedzieliśmy, że musimy jeszcze potrenować. Przekonywałem młodych kucharzy, którzy w tym roku dołączyli do reprezentacji, żeby się nie poddawali, bo damy radę, a nasze potrawy będą wykonane z jubilerską precyzją. Nie dawali wiary na początku, ale z czasem wszystko się zmieniło – wspomina kpr. Piotr Welter, który w reprezentacji kucharzy WP jest już od kilku lat.

Walka na noże

Do Erfurtu reprezentacja pojechała w drugiej połowie października. – Ta olimpiada to było wielkie wyzwanie. Dotychczas nasi żołnierze rywalizowali w kuchni w konkurencjach militarnych. Tym razem wystartowali w ogólnodostępnej konkurencji: kuchnia regionalna – mówi mjr Kowalewski. – Podnieśliśmy sobie poprzeczkę bardzo wysoko i stanęliśmy do rywalizacji z najlepszymi kucharzami na świecie – dopowiada kapitan reprezentacji.

Przygotowując konkursowe potrawy, żołnierze korzystali głównie z produktów polskich. Do dyspozycji mieli m.in. ryby i dziczyznę. W ich popisowym menu znalazły się przekąski, tzw. finger food, jak na przykład mus z szyjek rakowych. Do tego przystawki – grillowaną pierś perliczki na sosie z rokitnika. Przygotowali również zupę – rosół grzybowy z roladką z sandacza – oraz foie gras, czyli pasztet z wątróbki, i chips z buraka. Jako danie główne kucharze zaserwowali polędwicę wołową z kurkami w cieście francuskim, podane z selerowym purèe. A na deser przygotowali biszkopt szpinakowy z pianką z białej czekolady. – Jestem bardzo dumny z całego zespołu. Jury wyróżniło nas dwukrotnie. Zostaliśmy docenieni za potrawy i słodkości: ciasto szpinakowe i praliny – mówi kpr. Welter.

Podczas zmagań wojskowa reprezentacja zajęła ostatecznie czwarte miejsce. W swojej konkurencji Polacy ustąpili miejsca jedynie Amerykanom, Niemcom i Szwajcarom. – To co się działo w naszej kuchni przypomina telewizyjne programy o gotowaniu. Były ogromne emocje, nerwy i stres – przyznaje mjr Kowalewski.

Wojskowi kucharze nie składają noży. Będą się teraz przygotowywać do Kulinarnego Pucharu Świata w Luksemburgu, który odbędzie się za dwa lata. – Udział wojskowych kucharzy w imprezach o tej randze potwierdza, że nie mamy się czego wstydzić. To doskonała okazja do tego, by udowodnić, że wojskowy kucharz to nie jest otyły mężczyzna mieszający żołnierską grochówkę, jak się powszechnie uważa. Pośród nas są ludzie z pasją i wielkim talentem – podsumowuje kpt. Piotr Welter.

Cztery lata temu, podczas 25 Międzynarodowej Olimpiady Kulinarnej, reprezentacja naszej armii startowała w konkurencji militarnej i zdobyła trzecie miejsce, czyli brązowy medal. W polskim menu znalazły się wtedy m.in. diabeł morski z ryżem basmati, wieprzowina z dyniowym purée i mus czekoladowy.

Wojskowi mistrzowie smaku dotąd zdobyli sześć brązowych medali, w tym pięć na Olimpiadzie Kulinarnej IKA w Erfurcie i jeden na Kulinarnym Pucharze Świata w Luksemburgu w 2006 r.

Magdalena Kowalska-Sendek

autor zdjęć: Justyna Kędra/ WDK IWsp SZ

dodaj komentarz

komentarze


Dodatkowe pieniądze dla żołnierzy trzech jednostek
 
„Do obrony użyjemy każdego środka”
Test wytrzymałości
Niepokonany generał Stanisław Maczek
Oracle partnerem technologicznym MON-u
Prezes PGZ rezygnuje ze stanowiska
Wyrok za tragiczny wypadek
K9 strzelały w Ustce
Podchorążowie AWL-u na tatrzańskich graniach
Szwedzkie granatniki dla Czerwonych Beretów
Bezzałogowce w Wojsku Polskim – serwis specjalny
Jedność w sprawie bezpieczeństwa jest racją stanu
GROM walczy na Bałtyku
Podniebne tankowanie „Husarza”
Twierdza we krwi – Festung Kolberg
Poradnik na czas kryzysu już kwietniu
Wsparcie dla Wisły
Drone Wars
Rosomaki na Bałtyku
Podniebne wsparcie sojuszników
Uroczyste pożegnanie żołnierzy, którzy niebawem wylecą do Libanu
Dla firm przychylnych żołnierzom WOT-u
W razie ataku Sojusz odpowie z całą siłą
Lotnicza konferencja w Warszawie
Polak za sterami Apache’a
Wojskowe emerytury w górę
Rozejm na Morzu Czarnym? Tak przynajmniej twierdzi Biały Dom
„Sokół” oficjalnie otwarty
Były minister z prokuratorskimi zarzutami
Polskie F-16 w służbie NATO
Moskwa zrzuca winę na Kijów, licząc na przychylność Waszyngtonu
Tropem podwodnego drona
Wojskowe Targi Służby i Pracy w całej Polsce
Sowiecki podstęp
Nowe legitymacje dla weteranów
Pokój nie obroni się sam
Podwyżki dla wojskowych wchodzą w życie
Kosiniak-Kamysz: Musimy wywierać presję na Rosję
Zmiana warty na Sycylii
Wspólnie zapracowaliśmy na ten medal
Polacy pomogą w poszukiwaniach żołnierzy US Army
Mazurek Dąbrowskiego na zakończenie igrzysk
Szerszeń do zadań specjalnych
Bez medalu w ostatnim dniu rywalizacji w wojskowych igrzyskach
Po raz drugi zostali Mistrzem Ekstraklasy Wojskowej
Parlamentarzyści UE o bezpieczeństwie Europy
Lekkoatleci wicemistrzami w crossie
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
HSW inwestuje w przyszłość
Bałtyk pod parasolem
Sekrety biegu patrolowego
Szachownica dla F-35 w nowej odsłonie
Operacja „Feniks” – pomoc i odbudowa
Zryw ku wolności
W Limanowej oddano do użytku nowoczesne koszary
Szwedzki debiut w Air Policing
Szwedzkie Gripeny włączą się w ochronę sojuszników
„Ostatnia szarża”, czyli ułani kończą w wielkim stylu
Wojsko Polskie pomaga nauce. Transportery dla stacji polarnej
Zabójczy żniwiarz
O Ukrainie wspólnym głosem
Hercules wydobyty, załoga nie żyje

Ministerstwo Obrony Narodowej Wojsko Polskie Sztab Generalny Wojska Polskiego Dowództwo Generalne Rodzajów Sił Zbrojnych Dowództwo Operacyjne Rodzajów Sił Zbrojnych Wojska Obrony
Terytorialnej
Żandarmeria Wojskowa Dowództwo Garnizonu Warszawa Inspektorat Wsparcia SZ Wielonarodowy Korpus
Północno-
Wschodni
Wielonarodowa
Dywizja
Północny-
Wschód
Centrum
Szkolenia Sił Połączonych
NATO (JFTC)
Agencja Uzbrojenia

Wojskowy Instytut Wydawniczy (C) 2015
wykonanie i hosting AIKELO