moja polska zbrojna
Od 25 maja 2018 r. obowiązuje w Polsce Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, zwane także RODO).

W związku z powyższym przygotowaliśmy dla Państwa informacje dotyczące przetwarzania przez Wojskowy Instytut Wydawniczy Państwa danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z nimi: Polityka przetwarzania danych.

Prosimy o zaakceptowanie warunków przetwarzania danych osobowych przez Wojskowych Instytut Wydawniczy – Akceptuję

Wojskowi kucharze z Polski w światowej czołówce

Żurek na maślance z chrzanowymi kluseczkami, polędwiczki wieprzowe w chlebie z pesto i sosem burgundzkim, gołąbki faszerowane grochem i kiszoną kapustą, sernik z sera koziego z sorbetem z wiśni, buraka i imbiru – to tylko kilka z konkursowych dań, jakie zaprezentowali wojskowi kucharze z Polski podczas Pucharu Świata w Luksemburgu. Polacy zdobyli w tych zawodach brązowy medal!

Kulinarny Puchar Świata Expogast Culinary World Cup 2022 odbył się w Luksemburgu po raz czternasty. To jedne z najważniejszych międzynarodowych zawodów kulinarnych na świecie. Zmagania szefów kuchni w Luksemburgu odbywają się co cztery lata. W 14. edycji konkursu w różnych kategoriach rywalizowało ze sobą blisko 2 tys. najwybitniejszych kucharzy i cukierników z całego świata. W Expogast Culinary World Cup uczestniczyła także Reprezentacja Kucharzy Wojska Polskiego. Żołnierze wystartowali w kategorii community catering. Konkurencja ta polegała na przygotowaniu lunchu dla 120 osób w formie cateringu.

 

– To bardzo ważne zawody, do których przygotowywaliśmy się od wielu miesięcy. Wspólne treningi ruszyły w lutym. Początkowo spotykaliśmy się raz w miesiącu, a po wakacjach przygotowania nabrały tempa i trenowaliśmy dwa razy w miesiącu – mówi sierż. Piotr Welter, kapitan Reprezentacji Kucharzy WP i żołnierz batalionu dowodzenia Inspektoratu Wsparcia Sił Zbrojnych. Podoficer dołączył do reprezentacji 14 lat temu, a od ponad dekady stoi na jej czele. – Ćwiczyliśmy w studiu kulinarnym w 1 Pomorskiej Brygadzie Logistycznej w Bydgoszczy. Mamy tam komfortowe warunki do pracy, korzystamy z najnowocześniejszego wyposażenia, sprzętu gastronomicznego, którego nie powstydziłyby się najlepsze restauracje – dodaje. Wojskowi kucharze na co dzień służą w kilkunastu różnych jednostkach WP. Spotykali się regularnie w Bydgoszczy, by wspólnie pracować nad konkursowym menu, a potem trenować przygotowanie i serwowanie potraw. – Punkty na takich zawodach zdobywa się smakiem, dlatego musieliśmy opracować menu na najwyższym poziomie. Tematem przewodnim zawodów była kuchnia narodowa, postawiliśmy więc na bardzo dobrej jakości polskie produkty – opowiada Piotr Welter. – Na przykład żurek przygotowaliśmy na zakwasie, którego szczep liczy 68 lat! – podkreśla.

Dla wojskowych kucharzy Puchar Świata rozpoczął się 27 listopada już o 5.30 rano. W konkurencji community catering wystartowało kilkanaście sześcioosobowych zespołów, a każdy z zawodników miał swojego dublera. Ten może być potrzebny, gdyby doszło np. do skaleczenia, poślizgnięcia lub innego wypadku w czasie gotowania. – Naszym największym wrogiem były czas oraz stres, na szczęście zdążyliśmy ze wszystkim i na 11.30 byliśmy gotowi do wydawania dań – mówi sierż. Radosław Irzemski, w reprezentacji od 11 lat.

Co znalazło się w konkursowym menu biało-czerwonych? Żołnierze przygotowali żurek na maślance, z białą kiełbasą, jajkiem przepiórczym i chrzanowymi kluskami. Były także polędwiczki wieprzowe w chlebie z pesto oraz sosem burgundzkim. Serwowali również gołąbki z kapusty faszerowane grochem i kapustą kiszoną, babkę ziemniaczaną z grzybami, bliny z purée kaparowo-rodzynkowym, wegańskie pierogi z grzybami, soczewicą i warzywami, sos boczniakowy, pietruszkę pieczoną z tymiankiem, purée z warzyw korzennych oraz sałatę rzymską z koprem włoskim, selerem naciowym, ciecierzycą, orzechami nerkowca, piklowaną cebulą i sosem orzechowym. – Nasze menu zamykał deser. Był to sernik z sera koziego z oliwą z pestek dyni, w towarzystwie sorbetu z mrożonych wiśni, buraka i imbiru. Wszystko to było podane na palonej białej czekoladzie i cieście cygaretkowym – opisuje kapitan Reprezentacji Kucharzy WP.

Zmagania kucharzy były skrupulatnie oceniane przez sędziów. – Oczywiście najwięcej punktów dostaje się za smak, ale szefowie kuchni noty przyznają także za odpowiednio opracowaną specjalistyczną dokumentację, tabele wartości odżywczych, kalkulacje receptur, przestrzeganie przepisów, stosowanie różnego rodzaju technik, stopień trudności potraw i sposób serwowania dań – wymienia kpr. Piotr Pawelec, członek Reprezentacji Kucharzy WP, na co dzień żołnierz 15 Giżyckiej Brygady Zmechanizowanej.

Finalnie żołnierze zdobyli brązowy medal i poprawili swój wynik sprzed czterech lat. Wówczas z Luksemburga wrócili z wyróżnieniem. Najwyższe miejsce na podium w 2022 roku zajęła Kanada, srebro zdobyli Szwajcarzy.

Kolejne wyzwanie dla najlepszych wojskowych kucharzy w lutym 2024 roku! Wówczas odbędzie się Międzynarodowa Olimpiada Kulinarna w Niemczech.

Magdalena Kowalska-Sendek

autor zdjęć: Reprezentacja Kucharzy Wojska Polskiego, 1 Pomorska Brygada Logistyczna

dodaj komentarz

komentarze


W Toruniu szkolą na międzynarodowym poziomie
 
„Szczury Tobruku” atakują
Estonia: centrum innowacji podwójnego zastosowania
Rekord w „Akcji Serce”
W hołdzie pamięci dla poległych na misjach
21 grudnia upamiętniamy żołnierzy poległych na zagranicznych misjach
Olimp w Paryżu
Kadeci na medal
„Czajka” na stępce
Kosmiczny zakup Agencji Uzbrojenia
Posłowie o modernizacji armii
W obronie Tobruku, Grobowca Szejka i na pustynnych patrolach
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
Opłatek z żołnierzami PKW Rumunia
„Feniks” wciąż jest potrzebny
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
Rosomaki i Piranie
Żaden z Polaków służących w Libanie nie został ranny
Medycyna „pancerna”
Czarna Dywizja z tytułem mistrzów
Łączy nas miłość do Wojska Polskiego
Świąteczne spotkanie na Podlasiu
Opłatek z premierem i ministrem obrony narodowej
Cele polskiej armii i wnioski z wojny na Ukrainie
Fundusze na obronność będą dalej rosły
Miliardowy kontrakt na broń strzelecką
Świąteczne spotkanie pod znakiem „Feniksa”
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
Wybiła godzina zemsty
Bohaterowie z Alzacji
Srebro na krótkim torze reprezentanta braniewskiej brygady
„Niedźwiadek” na czele AK
W drodze na szczyt
Nowa ustawa o obronie cywilnej już gotowa
Szkoleniowa pomoc dla walczącej Ukrainy
Kluczowa rola Polaków
Rosomaki w rumuńskich Karpatach
Druga Gala Sportu Dowództwa Generalnego
„Nie strzela się w plecy!”. Krwawa bałkańska epopeja polskiego czetnika
Sukces za sukcesem sportowców CWZS-u
Polacy pobiegli w „Baltic Warrior”
Poznaliśmy laureatów konkursu na najlepsze drony
Jeniecka pamięć – zapomniany palimpsest wojny
Zmiana warty w PKW Liban
Jak Polacy szkolą Ukraińców
Ustawa o zwiększeniu produkcji amunicji przyjęta
Determinacja i wola walki to podstawa
Operacja „Feniks” – pomoc i odbudowa
Polskie Pioruny bronią Estonii
Polska i Kanada wkrótce podpiszą umowę o współpracy na lata 2025–2026
Awanse dla medalistów
Olympus in Paris
Ryngrafy za „Feniksa”
Trzecia umowa na ZSSW-30
Czworonożny żandarm w Paryżu
Podziękowania dla żołnierzy reprezentujących w sporcie lubuską dywizję
Kluczowy partner
Prawo do poprawki, rezerwiści odzyskają pieniądze
Chirurg za konsolą
Wstępna gotowość operacyjna elementów Wisły
Wszystkie oczy na Bałtyk
Wiązką w przeciwnika
Polskie Casy będą nowocześniejsze
Trudne otwarcie, czyli marynarka bez morza
Zimowe wyzwanie dla ratowników

Ministerstwo Obrony Narodowej Wojsko Polskie Sztab Generalny Wojska Polskiego Dowództwo Generalne Rodzajów Sił Zbrojnych Dowództwo Operacyjne Rodzajów Sił Zbrojnych Wojska Obrony
Terytorialnej
Żandarmeria Wojskowa Dowództwo Garnizonu Warszawa Inspektorat Wsparcia SZ Wielonarodowy Korpus
Północno-
Wschodni
Wielonarodowa
Dywizja
Północny-
Wschód
Centrum
Szkolenia Sił Połączonych
NATO (JFTC)
Agencja Uzbrojenia

Wojskowy Instytut Wydawniczy (C) 2015
wykonanie i hosting AIKELO