moja polska zbrojna
Od 25 maja 2018 r. obowiązuje w Polsce Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, zwane także RODO).

W związku z powyższym przygotowaliśmy dla Państwa informacje dotyczące przetwarzania przez Wojskowy Instytut Wydawniczy Państwa danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z nimi: Polityka przetwarzania danych.

Prosimy o zaakceptowanie warunków przetwarzania danych osobowych przez Wojskowych Instytut Wydawniczy – Akceptuję

Reprezentacja Kucharzy Wojska Polskiego

Roladka z kurczaka ze szpinakiem w delikatnym sosie śmietanowym, purée rozmarynowe oraz sałatka z rukoli z balsamico – między innymi takie dania serwowano w Grudziądzu podczas wojskowych zawodów w gotowaniu. W eliminacjach wybrano 25 najlepszych kucharzy w armii. Będą reprezentować polskie wojsko na Międzynarodowej Olimpiadzie Kulinarnej w Erfurcie.

Dwudniowe zawody kucharzy zorganizowało Szefostwo Służby Żywnościowej Inspektoratu Wsparcia Sił Zbrojnych. Takie zmagania kulinarne odbywają się w armii co cztery lata. Mają bowiem wyłonić mistrzów wojskowego gotowania, którzy później wystartują w Międzynarodowej Olimpiadzie Kulinarnej IKA (Internationale Kochkunst Ausstellung) w Erfurcie. – W 2012 roku na eliminacje zgłosiło się 50 chętnych. W tym roku mieliśmy rekordową liczbę kucharzy: 140 żołnierzy i pracowników wojska. Dlatego konkurencje musieliśmy podzielić na dwa etapy – mówi płk Grzegorz Banak, szef Szefostwa Służby Żywnościowej.

Pierwsze eliminacje odbyły się w styczniu tego roku. Wówczas kucharze reprezentujący jednostki wojskowe wszystkich rodzajów sił zbrojnych musieli wykazać się wiedzą teoretyczną. Kucharze rozwiązywali test z gastronomii, przygotowywania i serwowania potraw, a następnie każdy aspirujący do miana mistrza wojskowej kuchni przeszedł rozmowę kwalifikacyjną.

Drugi etap zawodów zakończył się dzisiaj w Centrum Szkolenia Logistyki w Grudziądzu. Do rywalizacji stanęło 50 kucharzy. Każdy musiał przygotować danie z wykorzystaniem wskazanych składników. – Do tych obowiązkowych produktów należały: filet z kurczaka, marchewka i ziemniaki. Każdy z zawodników mógł jeszcze według własnego uznania dobrać inne produkty – wyjaśnia płk Banak. Nie było ograniczeń, a kucharze chętnie sięgali na przykład po miętę, rozmaryn, suszone pomidory, sery i szpinak.

Na przygotowanie posiłku żołnierze mieli 50 minut. Musieli serwować po dwie porcje każdej potrawy. – W ten sposób sprawdzaliśmy powtarzalność dania. Musiała się zgadzać gramatura, smak i wygląd – tłumaczy specjalista z Inspektoratu Wsparcia Sił Zbrojnych.



Pracę kucharzy na bieżąco nadzorowali arbitrzy techniczni, którzy oceniali poprawność przygotowanych potraw, oraz czteroosobowe jury smakowe. W skład tego ostatniego weszli specjaliści z Inspektoratu Wsparcia oraz mistrzowie kulinarni Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. Sędziowie punktowali nie tylko smak potraw, ale także ich kompozycję, estetykę i higienę na stanowisku pracy oraz sposób prezentacji dań.

Eksperci zdecydowali, że Reprezentację Kucharzy Wojska Polskiego stworzy 25 najlepszych zawodników.

– Gotowanie jest moją wielką pasją. Wystartowałam w eliminacjach, bo to doskonała okazja, by podnosić swoje kwalifikacje i poznawać nowe techniki gotowania – mówi st. szer. Magdalena Buganik z 10 Brygady Kawalerii Pancernej ze Świętoszowa. – Cztery lata temu także znalazłam się w Reprezentacji Kucharzy WP. To ogromne wyróżnienie – dodaje. Do grona mistrzów kuchni weszła dzięki roladce z kurczaka ze szpinakiem w aksamitnym sosie śmietankowym, purée rozmarynowemu i sałatce z rukoli z sosem balsamicznym.

Najlepsi wojskowi kucharze będą się teraz przygotowywać do Międzynarodowej Olimpiady Kulinarnej IKA, która jesienią odbędzie się w Erfurcie. Co miesiąc przez trzy dni będą przyjeżdżać do Grudziądza, by w Centrum Szkolenia podnosić swoje kulinarne umiejętności. – Niedługo opracujemy menu, z którym wystartujemy na olimpiadzie. Kucharze będą następnie trenować zgodnie ze zgłoszonym przepisem – wyjaśnia płk Banak, który przed poprzednimi mistrzostwami również koordynował treningi wojskowych szefów kuchni.

Podczas 25. Międzynarodowej Olimpiady Kulinarnej IKA w 2012 roku reprezentacja naszej armii zdobyła trzecie miejsce i brązowy medal. W polskim menu znalazły się wtedy m.in. diabeł morski z ryżem basmati, wieprzowina z dyniowym purée i mus czekoladowy. – Zawodnicy oceniani byli przez jury, które stworzyło 76 najlepszych kucharzy z całego świata. Sprawdzali smak, precyzję wykonania i wygląd potraw – wspomina Justyna Kędra z Inspektoratu Wsparcia.
Wojskowi mistrzowie smaku dotąd zdobyli sześć brązowych medali, w tym pięć na Olimpiadzie Kulinarnej IKA w Erfurcie i jeden na Kulinarnym Pucharze Świata w Luksemburgu w 2006 r.

Magdalena Kowalska-Sendek

autor zdjęć: kpt. Daniel Chadzyński, Justyna Kędra

dodaj komentarz

komentarze


Grupa E5 o bezpieczeństwie wschodniej flanki NATO
Apache’e nad Inowrocławiem
Największy transport Abramsów w tym roku
Premiera na MSPO: Pocisk dalekiego zasięgu Lanca
NATO – jesteśmy z Polską
By znaleźć igłę, w Bałtyku trzeba najpierw znaleźć stóg
Wieża z HSW nie tylko dla Warana
Państwo odbuduje dom w Wyrykach
Człowiek w pętli
Zwycięska batalia o stolicę
Ostry kurs na „Orkę” – rząd chce podpisać kontrakt do końca roku
Brytyjczycy na wschodniej straży
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
H145M – ciekawa oferta dla Polski
Już mają brąz, a mogą mieć złoto!
Święto Wojsk Lądowych
Czołgiści w ogniu
Wojskowi szachiści z medalem NATO
Trenują przed „Zapadem ‘25”
„Road Runner” w Libanie
Brytyjczycy żegnają Malbork
Debiut polskich Patriotów
Z najlepszymi na planszy
Nawrocki: zdaliśmy test wojskowy i test solidarności
W poszukiwaniu majora Serafina
Polsko-ukraińskie rozmowy o współpracy
MSPO 2025 – serwis specjalny „Polski Zbrojnej”
Rekompensaty na nowych zasadach
Husarz z polskim instruktorem
WOT sprawdzał się w Nowej Dębie
Australijski AWACS rozpoczął misję w Polsce
Pytania o rosyjskie drony. MON wyjaśnia
Prezydent przestrzega przed rosyjską dezinformacją
Cena wolności. Powstańcze wspomnienia
GROM w obiektywie. Zobaczcie sami!
Nagrody MSPO – za uniwersalność konstrukcji
Żandarmeria skontroluje także cywilów
Black Hawki nad Warszawą
Pogrzeb ofiar rzezi wołyńskiej
Niemiecki plan zniszczenia Polski
Młody narybek AWL-u na szkoleniu
17 września 1939. Nigdy więcej
Cios w plecy
Obowiązek budowy schronów staje się faktem
Ograniczenia w ruchu lotniczym na wschodzie Polski
Orlik na Alfę
Koncern Hanwha inwestuje w AWL
Żołnierze USA i Bradleye jadą do Polski
Polsko-ukraińskie rozmowy o współpracy
Polska zwiększy produkcję amunicji artyleryjskiej
Aby państwo polskie było gotowe na każdy scenariusz
W Sejmie o rosyjskich dronach nad Polską
Sikorski: potrzebujemy ściany antydronowej
Światowe podium dla zawodniczek Wojska Polskiego
NATO uruchamia „Wschodnią Straż”
Hekatomba na Woli
Kurs dla najlepszych w SERE
Pożegnanie z Columbią
„Nieustraszony Rekin” na wodach Bałtyku
Miliardy na budowę schronów
Żelazna Dywizja zdaje egzamin celująco
Krok ku niezależności
Dwie agresje, dwie okupacje
Eurokorpus pod hiszpańskim dowództwem
Triumf żołnierzy-lekkoatletów
Wielkie zbrojenia za Odrą
Czy trzeba będzie zrekonstruować samolot „Slaba”?
Premier do pilotów: Jesteście bohaterami
Sojusznicy wysyłają dodatkowe wojska

Ministerstwo Obrony Narodowej Wojsko Polskie Sztab Generalny Wojska Polskiego Dowództwo Generalne Rodzajów Sił Zbrojnych Dowództwo Operacyjne Rodzajów Sił Zbrojnych Wojska Obrony
Terytorialnej
Żandarmeria Wojskowa Dowództwo Garnizonu Warszawa Inspektorat Wsparcia SZ Wielonarodowy Korpus
Północno-
Wschodni
Wielonarodowa
Dywizja
Północny-
Wschód
Centrum
Szkolenia Sił Połączonych
NATO (JFTC)
Agencja Uzbrojenia

Wojskowy Instytut Wydawniczy (C) 2015
wykonanie i hosting AIKELO