moja polska zbrojna
Od 25 maja 2018 r. obowiązuje w Polsce Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, zwane także RODO).

W związku z powyższym przygotowaliśmy dla Państwa informacje dotyczące przetwarzania przez Wojskowy Instytut Wydawniczy Państwa danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z nimi: Polityka przetwarzania danych.

Prosimy o zaakceptowanie warunków przetwarzania danych osobowych przez Wojskowych Instytut Wydawniczy – Akceptuję

Reprezentacja Kucharzy Wojska Polskiego

Roladka z kurczaka ze szpinakiem w delikatnym sosie śmietanowym, purée rozmarynowe oraz sałatka z rukoli z balsamico – między innymi takie dania serwowano w Grudziądzu podczas wojskowych zawodów w gotowaniu. W eliminacjach wybrano 25 najlepszych kucharzy w armii. Będą reprezentować polskie wojsko na Międzynarodowej Olimpiadzie Kulinarnej w Erfurcie.

Dwudniowe zawody kucharzy zorganizowało Szefostwo Służby Żywnościowej Inspektoratu Wsparcia Sił Zbrojnych. Takie zmagania kulinarne odbywają się w armii co cztery lata. Mają bowiem wyłonić mistrzów wojskowego gotowania, którzy później wystartują w Międzynarodowej Olimpiadzie Kulinarnej IKA (Internationale Kochkunst Ausstellung) w Erfurcie. – W 2012 roku na eliminacje zgłosiło się 50 chętnych. W tym roku mieliśmy rekordową liczbę kucharzy: 140 żołnierzy i pracowników wojska. Dlatego konkurencje musieliśmy podzielić na dwa etapy – mówi płk Grzegorz Banak, szef Szefostwa Służby Żywnościowej.

Pierwsze eliminacje odbyły się w styczniu tego roku. Wówczas kucharze reprezentujący jednostki wojskowe wszystkich rodzajów sił zbrojnych musieli wykazać się wiedzą teoretyczną. Kucharze rozwiązywali test z gastronomii, przygotowywania i serwowania potraw, a następnie każdy aspirujący do miana mistrza wojskowej kuchni przeszedł rozmowę kwalifikacyjną.

Drugi etap zawodów zakończył się dzisiaj w Centrum Szkolenia Logistyki w Grudziądzu. Do rywalizacji stanęło 50 kucharzy. Każdy musiał przygotować danie z wykorzystaniem wskazanych składników. – Do tych obowiązkowych produktów należały: filet z kurczaka, marchewka i ziemniaki. Każdy z zawodników mógł jeszcze według własnego uznania dobrać inne produkty – wyjaśnia płk Banak. Nie było ograniczeń, a kucharze chętnie sięgali na przykład po miętę, rozmaryn, suszone pomidory, sery i szpinak.

Na przygotowanie posiłku żołnierze mieli 50 minut. Musieli serwować po dwie porcje każdej potrawy. – W ten sposób sprawdzaliśmy powtarzalność dania. Musiała się zgadzać gramatura, smak i wygląd – tłumaczy specjalista z Inspektoratu Wsparcia Sił Zbrojnych.



Pracę kucharzy na bieżąco nadzorowali arbitrzy techniczni, którzy oceniali poprawność przygotowanych potraw, oraz czteroosobowe jury smakowe. W skład tego ostatniego weszli specjaliści z Inspektoratu Wsparcia oraz mistrzowie kulinarni Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. Sędziowie punktowali nie tylko smak potraw, ale także ich kompozycję, estetykę i higienę na stanowisku pracy oraz sposób prezentacji dań.

Eksperci zdecydowali, że Reprezentację Kucharzy Wojska Polskiego stworzy 25 najlepszych zawodników.

– Gotowanie jest moją wielką pasją. Wystartowałam w eliminacjach, bo to doskonała okazja, by podnosić swoje kwalifikacje i poznawać nowe techniki gotowania – mówi st. szer. Magdalena Buganik z 10 Brygady Kawalerii Pancernej ze Świętoszowa. – Cztery lata temu także znalazłam się w Reprezentacji Kucharzy WP. To ogromne wyróżnienie – dodaje. Do grona mistrzów kuchni weszła dzięki roladce z kurczaka ze szpinakiem w aksamitnym sosie śmietankowym, purée rozmarynowemu i sałatce z rukoli z sosem balsamicznym.

Najlepsi wojskowi kucharze będą się teraz przygotowywać do Międzynarodowej Olimpiady Kulinarnej IKA, która jesienią odbędzie się w Erfurcie. Co miesiąc przez trzy dni będą przyjeżdżać do Grudziądza, by w Centrum Szkolenia podnosić swoje kulinarne umiejętności. – Niedługo opracujemy menu, z którym wystartujemy na olimpiadzie. Kucharze będą następnie trenować zgodnie ze zgłoszonym przepisem – wyjaśnia płk Banak, który przed poprzednimi mistrzostwami również koordynował treningi wojskowych szefów kuchni.

Podczas 25. Międzynarodowej Olimpiady Kulinarnej IKA w 2012 roku reprezentacja naszej armii zdobyła trzecie miejsce i brązowy medal. W polskim menu znalazły się wtedy m.in. diabeł morski z ryżem basmati, wieprzowina z dyniowym purée i mus czekoladowy. – Zawodnicy oceniani byli przez jury, które stworzyło 76 najlepszych kucharzy z całego świata. Sprawdzali smak, precyzję wykonania i wygląd potraw – wspomina Justyna Kędra z Inspektoratu Wsparcia.
Wojskowi mistrzowie smaku dotąd zdobyli sześć brązowych medali, w tym pięć na Olimpiadzie Kulinarnej IKA w Erfurcie i jeden na Kulinarnym Pucharze Świata w Luksemburgu w 2006 r.

Magdalena Kowalska-Sendek

autor zdjęć: kpt. Daniel Chadzyński, Justyna Kędra

dodaj komentarz

komentarze


Służba w kadrze
Sejm za Bezpiecznym Bałtykiem
Sukces bezzałogowego skrzydłowego
Pomagaj, nie wahaj się, bądź w gotowości
Niebo pod osłoną
Pomorscy terytorialsi w Bośni i Hercegowinie
„Burza” nabiera kształtów
Polska produkcja amunicji rośnie w siłę
Pancerniacy jadą na misję
Sandacz na granicy, czyli nowa odsłona ryby po grecku
Gdy ucichnie artyleria
Nie wyślemy wojsk do Ukrainy
Nowe K9 w Węgorzewie
Nowe zasady dla kobiet w armii
Historyczna „Wisła”
Aby granica była bezpieczna
Najmłodszy żołnierz generała Andersa
Bokserzy walczyli o prymat w kraju
Formoza – 50 lat morskich komandosów
Odpalili K9 Thunder
Dzień wart stu lat
„Bezpieczny Bałtyk” czeka na podpis prezydenta
The Taste of Military Service
Maksimum realizmu, zero taryfy ulgowej
Niemieckie wsparcie z powietrza
Szukali zaginionych w skażonej strefie
Wojskowo-policyjny patrol ratuje życie
Plan na WAM
Militarne Schengen
Wisła dopłynęła
Ile powołań do wojska w 2026 roku?
Cel: zniszczyć infrastrukturę wroga w górskim terenie
Kto zostanie Asem Sportu?
Bałtycki sojusz z Orką w tle
Co wiemy o ukraińskim ataku na rosyjski okręt podwodny?
Mundurowi z benefitami
Świąteczne spotkanie w PKW Turcja
Polskie MiG-i dla Ukrainy?
Dwie umowy licencyjne w programie K2 podpisane
Kolejne AW149 nadlatują
Seryjny Heron coraz bliżej
Spotkanie liderów wschodniej flanki NATO
Odnaleziono rozbitego drona w Lubelskiem
PE wzywa do utworzenia wojskowego Schengen
Panczeniści na podium w Hamar
Combat 56 u terytorialsów
„Dzielny Ryś” pojawił się w Drawsku
GROM w obiektywie. Zobaczcie sami!
Polska i Francja na rzecz bezpieczeństwa Europy
Unikatowe studia trzech uczelni mundurowych
Astronauta w Szkole Orląt
Prezydenci Polski i Ukrainy spotkali się w Warszawie
„Albatros” na elitarnych manewrach NATO
Polski Rosomak dalej w produkcji
Bezpieczeństwo to sprawa fundamentalna
Rosja usuwa polskie symbole z cmentarza w Katyniu
Pływacy i panczeniści w świetnej formie
Rządy Polski i Niemiec wyznaczają kierunki współpracy
Pakiet umów na dostawy dla polskiego wojska
Najdłuższa noc
Gala Boksu na Bemowie
Prezydent Zełenski spotkał się z premierem Tuskiem
Święto sportowców w mundurach
Wojsko ma swojego satelitę!
MSPO 2025 – serwis specjalny „Polski Zbrojnej”
F-35 z Norwegii znowu w Polsce
Szef NATO ze świąteczną wizytą u żołnierzy
Snowboardzistka i pływacy na medal
Grupa WB i Łukasiewicz łączą siły
Cyberwiedza to ich wkład w obronność

Ministerstwo Obrony Narodowej Wojsko Polskie Sztab Generalny Wojska Polskiego Dowództwo Generalne Rodzajów Sił Zbrojnych Dowództwo Operacyjne Rodzajów Sił Zbrojnych Wojska Obrony
Terytorialnej
Żandarmeria Wojskowa Dowództwo Garnizonu Warszawa Inspektorat Wsparcia SZ Wielonarodowy Korpus
Północno-
Wschodni
Wielonarodowa
Dywizja
Północny-
Wschód
Centrum
Szkolenia Sił Połączonych
NATO (JFTC)
Agencja Uzbrojenia

Wojskowy Instytut Wydawniczy (C) 2015
wykonanie i hosting AIKELO