moja polska zbrojna
Od 25 maja 2018 r. obowiązuje w Polsce Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, zwane także RODO).

W związku z powyższym przygotowaliśmy dla Państwa informacje dotyczące przetwarzania przez Wojskowy Instytut Wydawniczy Państwa danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z nimi: Polityka przetwarzania danych.

Prosimy o zaakceptowanie warunków przetwarzania danych osobowych przez Wojskowych Instytut Wydawniczy – Akceptuję

Reprezentacja Kucharzy Wojska Polskiego

Roladka z kurczaka ze szpinakiem w delikatnym sosie śmietanowym, purée rozmarynowe oraz sałatka z rukoli z balsamico – między innymi takie dania serwowano w Grudziądzu podczas wojskowych zawodów w gotowaniu. W eliminacjach wybrano 25 najlepszych kucharzy w armii. Będą reprezentować polskie wojsko na Międzynarodowej Olimpiadzie Kulinarnej w Erfurcie.

Dwudniowe zawody kucharzy zorganizowało Szefostwo Służby Żywnościowej Inspektoratu Wsparcia Sił Zbrojnych. Takie zmagania kulinarne odbywają się w armii co cztery lata. Mają bowiem wyłonić mistrzów wojskowego gotowania, którzy później wystartują w Międzynarodowej Olimpiadzie Kulinarnej IKA (Internationale Kochkunst Ausstellung) w Erfurcie. – W 2012 roku na eliminacje zgłosiło się 50 chętnych. W tym roku mieliśmy rekordową liczbę kucharzy: 140 żołnierzy i pracowników wojska. Dlatego konkurencje musieliśmy podzielić na dwa etapy – mówi płk Grzegorz Banak, szef Szefostwa Służby Żywnościowej.

Pierwsze eliminacje odbyły się w styczniu tego roku. Wówczas kucharze reprezentujący jednostki wojskowe wszystkich rodzajów sił zbrojnych musieli wykazać się wiedzą teoretyczną. Kucharze rozwiązywali test z gastronomii, przygotowywania i serwowania potraw, a następnie każdy aspirujący do miana mistrza wojskowej kuchni przeszedł rozmowę kwalifikacyjną.

Drugi etap zawodów zakończył się dzisiaj w Centrum Szkolenia Logistyki w Grudziądzu. Do rywalizacji stanęło 50 kucharzy. Każdy musiał przygotować danie z wykorzystaniem wskazanych składników. – Do tych obowiązkowych produktów należały: filet z kurczaka, marchewka i ziemniaki. Każdy z zawodników mógł jeszcze według własnego uznania dobrać inne produkty – wyjaśnia płk Banak. Nie było ograniczeń, a kucharze chętnie sięgali na przykład po miętę, rozmaryn, suszone pomidory, sery i szpinak.

Na przygotowanie posiłku żołnierze mieli 50 minut. Musieli serwować po dwie porcje każdej potrawy. – W ten sposób sprawdzaliśmy powtarzalność dania. Musiała się zgadzać gramatura, smak i wygląd – tłumaczy specjalista z Inspektoratu Wsparcia Sił Zbrojnych.



Pracę kucharzy na bieżąco nadzorowali arbitrzy techniczni, którzy oceniali poprawność przygotowanych potraw, oraz czteroosobowe jury smakowe. W skład tego ostatniego weszli specjaliści z Inspektoratu Wsparcia oraz mistrzowie kulinarni Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. Sędziowie punktowali nie tylko smak potraw, ale także ich kompozycję, estetykę i higienę na stanowisku pracy oraz sposób prezentacji dań.

Eksperci zdecydowali, że Reprezentację Kucharzy Wojska Polskiego stworzy 25 najlepszych zawodników.

– Gotowanie jest moją wielką pasją. Wystartowałam w eliminacjach, bo to doskonała okazja, by podnosić swoje kwalifikacje i poznawać nowe techniki gotowania – mówi st. szer. Magdalena Buganik z 10 Brygady Kawalerii Pancernej ze Świętoszowa. – Cztery lata temu także znalazłam się w Reprezentacji Kucharzy WP. To ogromne wyróżnienie – dodaje. Do grona mistrzów kuchni weszła dzięki roladce z kurczaka ze szpinakiem w aksamitnym sosie śmietankowym, purée rozmarynowemu i sałatce z rukoli z sosem balsamicznym.

Najlepsi wojskowi kucharze będą się teraz przygotowywać do Międzynarodowej Olimpiady Kulinarnej IKA, która jesienią odbędzie się w Erfurcie. Co miesiąc przez trzy dni będą przyjeżdżać do Grudziądza, by w Centrum Szkolenia podnosić swoje kulinarne umiejętności. – Niedługo opracujemy menu, z którym wystartujemy na olimpiadzie. Kucharze będą następnie trenować zgodnie ze zgłoszonym przepisem – wyjaśnia płk Banak, który przed poprzednimi mistrzostwami również koordynował treningi wojskowych szefów kuchni.

Podczas 25. Międzynarodowej Olimpiady Kulinarnej IKA w 2012 roku reprezentacja naszej armii zdobyła trzecie miejsce i brązowy medal. W polskim menu znalazły się wtedy m.in. diabeł morski z ryżem basmati, wieprzowina z dyniowym purée i mus czekoladowy. – Zawodnicy oceniani byli przez jury, które stworzyło 76 najlepszych kucharzy z całego świata. Sprawdzali smak, precyzję wykonania i wygląd potraw – wspomina Justyna Kędra z Inspektoratu Wsparcia.
Wojskowi mistrzowie smaku dotąd zdobyli sześć brązowych medali, w tym pięć na Olimpiadzie Kulinarnej IKA w Erfurcie i jeden na Kulinarnym Pucharze Świata w Luksemburgu w 2006 r.

Magdalena Kowalska-Sendek

autor zdjęć: kpt. Daniel Chadzyński, Justyna Kędra

dodaj komentarz

komentarze


NATO przechodzi do działania
 
Kajakami po medale
Szczyt NATO nie tylko o wydatkach na obronność
Bezpieczniejsza Europa
Planowano zamach na Zełenskiego
Posłowie za wypowiedzeniem konwencji ottawskiej
Generał „Grot” – pierwszy dowódca AK
Wyższe stawki dla niezawodowych
Strażnicy polskiego nieba
11 lipca narodowym dniem pamięci o ofiarach rzezi wołyńskiej
Pancerny kot w polskim wojsku
Szczyt w Hadze zakończony, co dalej?
GROM w obiektywie. Zobaczcie sami!
Podróż w ciemność
Nie żyje żołnierz PKW Irak
Pionierski dron
Polska z dodatkowym wsparciem sojuszników
Kolejne czołgi K2 dla naszej armii
Broń przeciwko wrogim satelitom
Inwestycja w żołnierzy
Specjalsi pod nowym dowództwem
„Różycki” zwodowany
Żołnierze z 10 Brygady Kawalerii Pancernej powalczą w IV lidze
Sejm zakończył prace nad nowelizacją ustawy o obronie ojczyzny. Teraz czas na Senat
Historyczne zwycięstwo ukraińskiego F-16
Dekapitacyjne uderzenie w Iran
Armia pomoże służbom na zachodniej granicy
Odbudowa obrony cywilnej kraju
„Swift Response ‘25”, czyli lekka piechota w ciężkim terenie
Prawo dla kluczowych inwestycji obronnych
Żołnierze WOT-u szkolili się w Słowenii
Podejrzane manewry na Bałtyku
Świat F-35
Flyer, zdobywca przestworzy
Więcej na obronność, silniejsze NATO
Sukcesy żołnierzy na międzynarodowych arenach
Ewakuacja Polaków z Izraela
Pestki, waafki, mewki – kobiety w Polskich Siłach Zbrojnych
Wypadek Rosomaka
Żołnierze PKW Irak są bezpieczni
„Niegościnni” marynarze na obiektach sportowych w Ustce
Śmierć gorsza niż wszystkie
Miliardowe wsparcie dla PGZ
Dwa tygodnie „rozgryzania” Homara-K
Terytorialsi z Dolnego Śląska najlepiej wysportowani
Kadeci z NATO i z Korei szkolili się w Karkonoszach
Drukowanie dronów
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
Święto sportów walki w Warendorfie
Policjanci w koszarach WOT
USA przyłączyły się do ataku Izraela na Iran
Strategia odstraszania. Czy zadziała?
The Power of Infrastructure
Pierwsze oficerskie gwiazdki
Musimy być szybsi niż zagrożenie
Ratownik w akcji
Policja ze wsparciem wojskowego Bayraktara
ORP „Necko” idzie do natowskiego zespołu
Zbrodnia we wsi, której już nie ma
Nawrocki przedstawia kierownictwo BBN-u
Nowe zasady fotografowania obiektów wojskowych
Pociski do FA-50 i nowe Rosomaki
Rodzinne ćwiczenia z wojskiem
Rosyjska maszyna Su-24 przechwycona przez polskie F-16

Ministerstwo Obrony Narodowej Wojsko Polskie Sztab Generalny Wojska Polskiego Dowództwo Generalne Rodzajów Sił Zbrojnych Dowództwo Operacyjne Rodzajów Sił Zbrojnych Wojska Obrony
Terytorialnej
Żandarmeria Wojskowa Dowództwo Garnizonu Warszawa Inspektorat Wsparcia SZ Wielonarodowy Korpus
Północno-
Wschodni
Wielonarodowa
Dywizja
Północny-
Wschód
Centrum
Szkolenia Sił Połączonych
NATO (JFTC)
Agencja Uzbrojenia

Wojskowy Instytut Wydawniczy (C) 2015
wykonanie i hosting AIKELO