moja polska zbrojna
Od 25 maja 2018 r. obowiązuje w Polsce Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, zwane także RODO).

W związku z powyższym przygotowaliśmy dla Państwa informacje dotyczące przetwarzania przez Wojskowy Instytut Wydawniczy Państwa danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z nimi: Polityka przetwarzania danych.

Prosimy o zaakceptowanie warunków przetwarzania danych osobowych przez Wojskowych Instytut Wydawniczy – Akceptuję

Reprezentacja Kucharzy Wojska Polskiego

Roladka z kurczaka ze szpinakiem w delikatnym sosie śmietanowym, purée rozmarynowe oraz sałatka z rukoli z balsamico – między innymi takie dania serwowano w Grudziądzu podczas wojskowych zawodów w gotowaniu. W eliminacjach wybrano 25 najlepszych kucharzy w armii. Będą reprezentować polskie wojsko na Międzynarodowej Olimpiadzie Kulinarnej w Erfurcie.

Dwudniowe zawody kucharzy zorganizowało Szefostwo Służby Żywnościowej Inspektoratu Wsparcia Sił Zbrojnych. Takie zmagania kulinarne odbywają się w armii co cztery lata. Mają bowiem wyłonić mistrzów wojskowego gotowania, którzy później wystartują w Międzynarodowej Olimpiadzie Kulinarnej IKA (Internationale Kochkunst Ausstellung) w Erfurcie. – W 2012 roku na eliminacje zgłosiło się 50 chętnych. W tym roku mieliśmy rekordową liczbę kucharzy: 140 żołnierzy i pracowników wojska. Dlatego konkurencje musieliśmy podzielić na dwa etapy – mówi płk Grzegorz Banak, szef Szefostwa Służby Żywnościowej.

Pierwsze eliminacje odbyły się w styczniu tego roku. Wówczas kucharze reprezentujący jednostki wojskowe wszystkich rodzajów sił zbrojnych musieli wykazać się wiedzą teoretyczną. Kucharze rozwiązywali test z gastronomii, przygotowywania i serwowania potraw, a następnie każdy aspirujący do miana mistrza wojskowej kuchni przeszedł rozmowę kwalifikacyjną.

Drugi etap zawodów zakończył się dzisiaj w Centrum Szkolenia Logistyki w Grudziądzu. Do rywalizacji stanęło 50 kucharzy. Każdy musiał przygotować danie z wykorzystaniem wskazanych składników. – Do tych obowiązkowych produktów należały: filet z kurczaka, marchewka i ziemniaki. Każdy z zawodników mógł jeszcze według własnego uznania dobrać inne produkty – wyjaśnia płk Banak. Nie było ograniczeń, a kucharze chętnie sięgali na przykład po miętę, rozmaryn, suszone pomidory, sery i szpinak.

Na przygotowanie posiłku żołnierze mieli 50 minut. Musieli serwować po dwie porcje każdej potrawy. – W ten sposób sprawdzaliśmy powtarzalność dania. Musiała się zgadzać gramatura, smak i wygląd – tłumaczy specjalista z Inspektoratu Wsparcia Sił Zbrojnych.



Pracę kucharzy na bieżąco nadzorowali arbitrzy techniczni, którzy oceniali poprawność przygotowanych potraw, oraz czteroosobowe jury smakowe. W skład tego ostatniego weszli specjaliści z Inspektoratu Wsparcia oraz mistrzowie kulinarni Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. Sędziowie punktowali nie tylko smak potraw, ale także ich kompozycję, estetykę i higienę na stanowisku pracy oraz sposób prezentacji dań.

Eksperci zdecydowali, że Reprezentację Kucharzy Wojska Polskiego stworzy 25 najlepszych zawodników.

– Gotowanie jest moją wielką pasją. Wystartowałam w eliminacjach, bo to doskonała okazja, by podnosić swoje kwalifikacje i poznawać nowe techniki gotowania – mówi st. szer. Magdalena Buganik z 10 Brygady Kawalerii Pancernej ze Świętoszowa. – Cztery lata temu także znalazłam się w Reprezentacji Kucharzy WP. To ogromne wyróżnienie – dodaje. Do grona mistrzów kuchni weszła dzięki roladce z kurczaka ze szpinakiem w aksamitnym sosie śmietankowym, purée rozmarynowemu i sałatce z rukoli z sosem balsamicznym.

Najlepsi wojskowi kucharze będą się teraz przygotowywać do Międzynarodowej Olimpiady Kulinarnej IKA, która jesienią odbędzie się w Erfurcie. Co miesiąc przez trzy dni będą przyjeżdżać do Grudziądza, by w Centrum Szkolenia podnosić swoje kulinarne umiejętności. – Niedługo opracujemy menu, z którym wystartujemy na olimpiadzie. Kucharze będą następnie trenować zgodnie ze zgłoszonym przepisem – wyjaśnia płk Banak, który przed poprzednimi mistrzostwami również koordynował treningi wojskowych szefów kuchni.

Podczas 25. Międzynarodowej Olimpiady Kulinarnej IKA w 2012 roku reprezentacja naszej armii zdobyła trzecie miejsce i brązowy medal. W polskim menu znalazły się wtedy m.in. diabeł morski z ryżem basmati, wieprzowina z dyniowym purée i mus czekoladowy. – Zawodnicy oceniani byli przez jury, które stworzyło 76 najlepszych kucharzy z całego świata. Sprawdzali smak, precyzję wykonania i wygląd potraw – wspomina Justyna Kędra z Inspektoratu Wsparcia.
Wojskowi mistrzowie smaku dotąd zdobyli sześć brązowych medali, w tym pięć na Olimpiadzie Kulinarnej IKA w Erfurcie i jeden na Kulinarnym Pucharze Świata w Luksemburgu w 2006 r.

Magdalena Kowalska-Sendek

autor zdjęć: kpt. Daniel Chadzyński, Justyna Kędra

dodaj komentarz

komentarze


Pamięć ofiar
 
Bezzałogowce w Wojsku Polskim – serwis specjalny
Uważaj, gdzie robisz selfie!
Wyrok za tragiczny wypadek
Bez technologii nie ma bezpieczeństwa
Miliardy na wzmocnienie bezpieczeństwa
Strażnik nieba
Sport kształtuje mentalność
GROM pod ostrzałem
Polskie rakiety do Homara-K już za trzy lata
Herculesy pod lepszą opieką w Poznaniu
Pod żaglami – niepokonani z AMW
USA wycofają się z działań na rzecz pokoju w Ukrainie?
Motocykliści na weterańskim szlaku
Double Eagle – podwodny tropiciel
Podniebne wsparcie sojuszników
Walka z ogniem trwa
„Pułaski” na Atlantyku
Spokojnych świąt na granicy!
Wielka lekcja
Polska i Norwegia zacieśniają stosunki
Szef MSZ do Rosji: Nigdy więcej nie będziecie tu rządzić
Pani oficer za sterami Jastrzębia
Musimy być gotowi na najtrudniejsze scenariusze
Hercules wydobyty, załoga nie żyje
PKW Łotwa – sojusznicze zaangażowanie
Spartakiadowe zmagania w Łasku
Więcej na mieszkanie za granicą
Kolejowy sabotaż udaremniony
Razem w walce ze skażeniami
Viva Polaki! Viva liberatori!
Ocalić resztki światła ukryte w sercu
Dobra wiadomość dla miłośników lotnictwa
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
Bliżej wojska
Operacja „Feniks” – pomoc i odbudowa
„Wojskowe” przepisy budowlane do zmiany
Rozejm na Morzu Czarnym? Tak przynajmniej twierdzi Biały Dom
Test wytrzymałości
Więcej polskiego trotylu dla USA
Poszukiwania ofiar rzezi wołyńskiej
Szef MON-u złożył życzenia żołnierzom w Krakowie
Tysiące świątecznych kartek dla żołnierzy
Tarcza Wschód. Porozumienia z Lasami i KOWR-em
Kadisz za bohaterów
Zwycięstwo mordercy
Wielkie czyszczenie poligonów
Priorytety dla Tarczy Wschód
Power is Here
Nowi generałowie Wojska Polskiego
Pokój nie obroni się sam
Tuzin rekordów Wojska Polskiego w pływaniu
Pierwsza misja Gripenów
Zmiany w organizacji bazy logistycznej w Jasionce
Rodzina na wagę złota
Czy z „zetek” będą żołnierze?
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
Polskie F-16 w służbie NATO
Medycyna na morzu
Niezawiniona śmierć niezłomnego gen. Fieldorfa
Pracowity dyżur Typhoonów
Medale Pucharu Świata zdobyte przez żołnierzy na ringu
Żołnierze walczą z ogniem w Biebrzańskim Parku
Żołnierze usuwają skutki nawałnicy

Ministerstwo Obrony Narodowej Wojsko Polskie Sztab Generalny Wojska Polskiego Dowództwo Generalne Rodzajów Sił Zbrojnych Dowództwo Operacyjne Rodzajów Sił Zbrojnych Wojska Obrony
Terytorialnej
Żandarmeria Wojskowa Dowództwo Garnizonu Warszawa Inspektorat Wsparcia SZ Wielonarodowy Korpus
Północno-
Wschodni
Wielonarodowa
Dywizja
Północny-
Wschód
Centrum
Szkolenia Sił Połączonych
NATO (JFTC)
Agencja Uzbrojenia

Wojskowy Instytut Wydawniczy (C) 2015
wykonanie i hosting AIKELO