moja polska zbrojna
Od 25 maja 2018 r. obowiązuje w Polsce Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, zwane także RODO).

W związku z powyższym przygotowaliśmy dla Państwa informacje dotyczące przetwarzania przez Wojskowy Instytut Wydawniczy Państwa danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z nimi: Polityka przetwarzania danych.

Prosimy o zaakceptowanie warunków przetwarzania danych osobowych przez Wojskowych Instytut Wydawniczy – Akceptuję

Najlepsi wojskowi kucharze wywalczyli brąz w Stuttgarcie

Na oczach jury i publiczności wędzili sandacza, a następnie serwowali go na pianie porowo-boczkowej, z purée ziemniaczanym z dodatkiem oliwy truflowej. Całość posypali pudrem z kopru i popcornem z kaszy gryczanej. Tak wyglądało jedno z dań, które najlepsi pośród polskich kucharzy wojskowych przygotowali podczas Międzynarodowej Olimpiady Kulinarnej. Polacy zdobyli brąz!

Międzynarodowa Olimpiada Kulinarna należy do najważniejszych zawodów kulinarnych na świecie. Zmagania odbyły się po raz 26., a w Stuttgarcie zorganizowano je drugi raz. W trwającej cztery dni olimpiadzie wzięło udział ponad 1,2 tys. uczestników z 55 państw. Mistrzowie kuchni przygotowali ponad 7 tys. różnego rodzaju dań w kilku konkurencjach. Polskę i nasze siły zbrojne podczas tej rywalizacji reprezentowali najlepsi pośród wojskowych szefów kuchni.

Reprezentacja Kucharzy Wojska Polskiego do udziału w Międzynarodowej Olimpiadzie Kulinarnej IKA w Stuttgarcie przygotowywała się od wielu miesięcy. Kucharze najpierw opracowali menu, przygotowali receptury, różnego rodzaju dokumentację dotyczącą np. wartości odżywczych i alergenów, a także techniki gotowania. Spotykali się na treningach w studiu kulinarnym w Klubie Logistyk 1 Pomorskiej Brygady Logistycznej w Bydgoszczy, gdzie ćwiczyli nie tylko przygotowywanie potraw, lecz także ich wydawanie i serwowanie.

Po wielomiesięcznych przygotowaniach nadszedł czas sprawdzianu. Najlepsi wojskowi kucharze z Polski podczas zawodów w Niemczech wystartowali w kategorii community catering. Oznacza to, że musieli przygotować lunch na 120 osób oraz 72 zakąski bankietowe. – Dzień zawodów zaczął się dla nas bardzo wcześnie. Pobudka o 3.00 w nocy, po 4.00 byliśmy już w drodze do hali, w której odbywały się zawody – relacjonuje st. szer. Robert Stefański, zastępca kapitana reprezentacji. – Jeszcze przed startem pojawiły się pierwsze emocje. Był stres, napięcie, ale na szczęście to nas tylko mobilizowało do działania – opowiada.


Film: Inspektorat Wsparcia Sił Zbrojnych

Kucharze mieli chwilę na przygotowanie się do pracy, rozpakowanie sprzętu i półproduktów. – Sędziowie przyszli o 5.30. Mieliśmy krótki briefing, a potem jurorzy sprawdzili próbki naszych potraw, receptury i wiele innych dokumentów – mówi st. szer. Stefański. – Czas przyspieszył, gdy zaczęliśmy gotowanie. Na przygotowanie zakąsek mieliśmy w sumie cztery godziny, a ciepłe dania serwowaliśmy po pięciu i pół godzinie. Zleciało bardzo szybko – podkreśla kucharz. Żołnierze przyznają, że gotowanie pod czujnym okiem jurorów i publiczności nie było łatwe. – Musieliśmy być bardzo precyzyjni, jeśli chodzi o przygotowanie potraw, czas pracy i sposób wydawania czy serwowania dań. Sędziowie oceniali nie tylko smak naszych potraw, ale także technikę ich przygotowania, czystość pracy, współpracę w drużynie i wiele, wiele innych rzeczy – opowiada st. sierż. Piotr Welter, kapitan Reprezentacji Kucharzy Wojska Polskiego. – Daliśmy z siebie wszystko. Byliśmy doskonale przygotowani i poszło nam świetnie – podsumowuje.

Sędziowie bardzo wysoko ocenili przygotowane przez Polaków zakąski bankietowe, danie główne i deser. – Zrobiliśmy mały show! Bardzo spodobał się pomysł podwędzania sandacza na oczach jurorów i gości. Aromat i dym z wędzarki rozeszły się po całej hali – wspominają kucharze.

St. sierż. Welter zaznacza, że całe menu było dobrze przemyślane i spotkało się z uznaniem. Szczególnie to, że polscy żołnierze sięgnęli po zapomniane już trochę warzywa i owoce. Doceniono także harmonię smaków. – Sztuka polega na tym, by dania miały różne struktury i przenikające się smaki. Trzeba umiejętnie balansować pomiędzy słodkim a kwaśnym. Przykładem tego był chociażby serwowany przez nas deser – mówi kapitan reprezentacji.

Które dania znalazły się w konkursowym menu? Jako zakąskę żołnierze podali terrinę rybną z purée kaparowo-rodzynkowym, wegańską galaretkę pomidorową z purée z selera oraz brzuszek wieprzowy w stylu azjatyckim. Na lunch zaserwowali starter, a następnie danie główne, czyli wspomnianego wcześniej sandacza. Ryba podana została na pianie porowo-boczkowej wraz z purée ziemniaczanym z oliwą truflową. Wszystko to było posypane pudrem z kopru i popcornem z kaszy gryczanej. W ramach deseru żołnierze podali krem z rokitnika z białą czekoladą oraz financier z oliwą z pestek dyni w składzie z musem z sera koziego.

Reprezentacja Kucharzy Wojska Polskiego podczas olimpiady wywalczyła brązowy medal. – Ten sukces dodaje nam sił i napędza do ciężkiej pracy. Już rozmyślamy nad kolejnymi zawodami i planujemy pierwsze receptury – zapowiadają żołnierze. Kolejne międzynarodowe zmagania mistrzów kuchni – Puchar Świata w Luksemburgu – odbędą się za dwa lata.

Magdalena Kowalska-Sendek

autor zdjęć: Inspektorat Wsparcia Sił Zbrojnych

dodaj komentarz

komentarze


Polskie Bayraktary nad Turcją
W Brukseli o bezpieczeństwie wschodniej flanki i Bałtyku
Koniec pewnej epoki
DragonFly czeka na wojsko
Trwa dobra passa reprezentantów Wojska Polskiego
Pocisk o chirurgicznej precyzji
Polski „Wiking” dla Danii
Korpus bezzałogowców i nowe specjalności w armii
Wojskowe przepisy – pytania i odpowiedzi
Wojskowi rekruterzy zawsze na posterunku
MSPO 2025 – serwis specjalny „Polski Zbrojnej”
Speczespół wybierze „Orkę”
Kosmiczny Perun
Pasja i fart
Kolejna fabryka amunicji z Niewiadowa
W poszukiwaniu majora Serafina
„Czerwone berety” na kursie dowódców i SERE
MON i MSWiA: Polacy ufają swoim obrońcom
„Road Runner” w Libanie
Rezerwa i weterani – siła, której nie wolno zmarnować
Transbałtycka współpraca
Kolejne „Husarze” w powietrzu
GROM w obiektywie. Zobaczcie sami!
Australijski AWACS rozpoczął misję w Polsce
Żołnierz na urlopie i umowie zlecenie?
Żołnierze na trzecim stopniu podium
Bataliony Chłopskie – bojowe szeregi polskiej wsi
Ustawa schronowa – nowe obowiązki dla deweloperów
Kawaleria w szkole
WOT na Szlaku Ratunkowym
Zełenski po raz trzeci w Białym Domu
Brytyjczycy na wschodniej straży
Broń i szkolenia. NATO wspiera Ukrainę systemowo
Kaczka wodno-lądowa (nie dziennikarska)
Priorytetowe zaangażowanie
Wojny na rzut kostką
Młodzi i bezzałogowce
Trzeba wzmocnić suwerenność technologiczną Polski
Orientuj się bez GPS-u
Izrael odzyskał ostatnich żywych zakładników
Kawaleria pancerna spod znaku 11
Pokój na Bliskim Wschodzie? Podpisano kluczowe porozumienie
Więcej pieniędzy na strzelnice w powiecie
Więcej szpitali przyjaznych wojsku
Jelcz się wzmacnia
MON chce nowych uprawnień dla marynarki
Niezłomni w obronie
Maratońskie święto w Warszawie
Deterrence in Polish
Polskie innowacje dla bezpieczeństwa – od Kosmosu po Bałtyk
„Steadfast Noon”, czyli nuklearne odstraszanie
Standardy NATO w Siedlcach
Mity i manipulacje
Medycy na start
Człowiek jest najważniejszy
Medicine for Hard Times
Szpital polowy, czyli test Żelaznej Dywizji
Szli po odznakę norweskiej armii
Były szef MON-u bez poświadczenia bezpieczeństwa
Konie dodawały pięciobojowi szlachetności
Koniec dzieciństwa
Miliardy na inwestycje dla PGZ-etu
Terytorialsi w akcji
Abolicja dla ochotników
F-35 z Norwegii znowu w Polsce
W wojsku orientują się najlepiej
Szwedzkie myśliwce dla Ukrainy
Zawiszacy na Litwie
„Droga do GROM-u”
Dywersanci atakują
Kircholm 1605
UBM, czyli przepis na ekspresową budowę

Ministerstwo Obrony Narodowej Wojsko Polskie Sztab Generalny Wojska Polskiego Dowództwo Generalne Rodzajów Sił Zbrojnych Dowództwo Operacyjne Rodzajów Sił Zbrojnych Wojska Obrony
Terytorialnej
Żandarmeria Wojskowa Dowództwo Garnizonu Warszawa Inspektorat Wsparcia SZ Wielonarodowy Korpus
Północno-
Wschodni
Wielonarodowa
Dywizja
Północny-
Wschód
Centrum
Szkolenia Sił Połączonych
NATO (JFTC)
Agencja Uzbrojenia

Wojskowy Instytut Wydawniczy (C) 2015
wykonanie i hosting AIKELO