moja polska zbrojna
Od 25 maja 2018 r. obowiązuje w Polsce Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, zwane także RODO).

W związku z powyższym przygotowaliśmy dla Państwa informacje dotyczące przetwarzania przez Wojskowy Instytut Wydawniczy Państwa danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z nimi: Polityka przetwarzania danych.

Prosimy o zaakceptowanie warunków przetwarzania danych osobowych przez Wojskowych Instytut Wydawniczy – Akceptuję

Najlepsi wojskowi kucharze wywalczyli brąz w Stuttgarcie

Na oczach jury i publiczności wędzili sandacza, a następnie serwowali go na pianie porowo-boczkowej, z purée ziemniaczanym z dodatkiem oliwy truflowej. Całość posypali pudrem z kopru i popcornem z kaszy gryczanej. Tak wyglądało jedno z dań, które najlepsi pośród polskich kucharzy wojskowych przygotowali podczas Międzynarodowej Olimpiady Kulinarnej. Polacy zdobyli brąz!

Międzynarodowa Olimpiada Kulinarna należy do najważniejszych zawodów kulinarnych na świecie. Zmagania odbyły się po raz 26., a w Stuttgarcie zorganizowano je drugi raz. W trwającej cztery dni olimpiadzie wzięło udział ponad 1,2 tys. uczestników z 55 państw. Mistrzowie kuchni przygotowali ponad 7 tys. różnego rodzaju dań w kilku konkurencjach. Polskę i nasze siły zbrojne podczas tej rywalizacji reprezentowali najlepsi pośród wojskowych szefów kuchni.

Reprezentacja Kucharzy Wojska Polskiego do udziału w Międzynarodowej Olimpiadzie Kulinarnej IKA w Stuttgarcie przygotowywała się od wielu miesięcy. Kucharze najpierw opracowali menu, przygotowali receptury, różnego rodzaju dokumentację dotyczącą np. wartości odżywczych i alergenów, a także techniki gotowania. Spotykali się na treningach w studiu kulinarnym w Klubie Logistyk 1 Pomorskiej Brygady Logistycznej w Bydgoszczy, gdzie ćwiczyli nie tylko przygotowywanie potraw, lecz także ich wydawanie i serwowanie.

REKLAMA

Po wielomiesięcznych przygotowaniach nadszedł czas sprawdzianu. Najlepsi wojskowi kucharze z Polski podczas zawodów w Niemczech wystartowali w kategorii community catering. Oznacza to, że musieli przygotować lunch na 120 osób oraz 72 zakąski bankietowe. – Dzień zawodów zaczął się dla nas bardzo wcześnie. Pobudka o 3.00 w nocy, po 4.00 byliśmy już w drodze do hali, w której odbywały się zawody – relacjonuje st. szer. Robert Stefański, zastępca kapitana reprezentacji. – Jeszcze przed startem pojawiły się pierwsze emocje. Był stres, napięcie, ale na szczęście to nas tylko mobilizowało do działania – opowiada.


Film: Inspektorat Wsparcia Sił Zbrojnych

Kucharze mieli chwilę na przygotowanie się do pracy, rozpakowanie sprzętu i półproduktów. – Sędziowie przyszli o 5.30. Mieliśmy krótki briefing, a potem jurorzy sprawdzili próbki naszych potraw, receptury i wiele innych dokumentów – mówi st. szer. Stefański. – Czas przyspieszył, gdy zaczęliśmy gotowanie. Na przygotowanie zakąsek mieliśmy w sumie cztery godziny, a ciepłe dania serwowaliśmy po pięciu i pół godzinie. Zleciało bardzo szybko – podkreśla kucharz. Żołnierze przyznają, że gotowanie pod czujnym okiem jurorów i publiczności nie było łatwe. – Musieliśmy być bardzo precyzyjni, jeśli chodzi o przygotowanie potraw, czas pracy i sposób wydawania czy serwowania dań. Sędziowie oceniali nie tylko smak naszych potraw, ale także technikę ich przygotowania, czystość pracy, współpracę w drużynie i wiele, wiele innych rzeczy – opowiada st. sierż. Piotr Welter, kapitan Reprezentacji Kucharzy Wojska Polskiego. – Daliśmy z siebie wszystko. Byliśmy doskonale przygotowani i poszło nam świetnie – podsumowuje.

Sędziowie bardzo wysoko ocenili przygotowane przez Polaków zakąski bankietowe, danie główne i deser. – Zrobiliśmy mały show! Bardzo spodobał się pomysł podwędzania sandacza na oczach jurorów i gości. Aromat i dym z wędzarki rozeszły się po całej hali – wspominają kucharze.

St. sierż. Welter zaznacza, że całe menu było dobrze przemyślane i spotkało się z uznaniem. Szczególnie to, że polscy żołnierze sięgnęli po zapomniane już trochę warzywa i owoce. Doceniono także harmonię smaków. – Sztuka polega na tym, by dania miały różne struktury i przenikające się smaki. Trzeba umiejętnie balansować pomiędzy słodkim a kwaśnym. Przykładem tego był chociażby serwowany przez nas deser – mówi kapitan reprezentacji.

Które dania znalazły się w konkursowym menu? Jako zakąskę żołnierze podali terrinę rybną z purée kaparowo-rodzynkowym, wegańską galaretkę pomidorową z purée z selera oraz brzuszek wieprzowy w stylu azjatyckim. Na lunch zaserwowali starter, a następnie danie główne, czyli wspomnianego wcześniej sandacza. Ryba podana została na pianie porowo-boczkowej wraz z purée ziemniaczanym z oliwą truflową. Wszystko to było posypane pudrem z kopru i popcornem z kaszy gryczanej. W ramach deseru żołnierze podali krem z rokitnika z białą czekoladą oraz financier z oliwą z pestek dyni w składzie z musem z sera koziego.

Reprezentacja Kucharzy Wojska Polskiego podczas olimpiady wywalczyła brązowy medal. – Ten sukces dodaje nam sił i napędza do ciężkiej pracy. Już rozmyślamy nad kolejnymi zawodami i planujemy pierwsze receptury – zapowiadają żołnierze. Kolejne międzynarodowe zmagania mistrzów kuchni – Puchar Świata w Luksemburgu – odbędą się za dwa lata.

Magdalena Kowalska-Sendek

autor zdjęć: Inspektorat Wsparcia Sił Zbrojnych

dodaj komentarz

komentarze


Żołnierze ewakuują Polaków rannych w Gruzji
 
Święto stołecznego garnizonu
„Steadfast Defender ’24”. Kolejne uderzenie
Wojskowi medycy niosą pomoc w Iraku
Operacja „Synteza”, czyli bomby nad Policami
Husarz na straży nieba
Ameryka daje wsparcie
Priorytety polityki zagranicznej Polski w 2024 roku
Ukraińscy żołnierze w ferworze nauki
Wiceszef MON-u: w resorcie dochodziło do nieprawidłowości
Pilecki ucieka z Auschwitz
Pływacy i maratończycy na medal
Wojna w świętym mieście, część trzecia
Idą wakacje, WOT czeka na kandydatów
Pod skrzydłami Kormoranów
Wytropić zagrożenie
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
Systemy obrony powietrznej dla Ukrainy
Barwy Ojczyzny
25 lat w NATO – serwis specjalny
Akcja „Bielany”, czyli Junkersy w ogniu
NATO na północnym szlaku
Zmiany w dodatkach stażowych
Posłowie dyskutowali o WOT
Morska Jednostka Rakietowa w Rumunii
Daglezje poszukiwane
Weterani pod wszechstronną opieką
Polscy żołnierze stacjonujący w Libanie są bezpieczni
Jak Ślązacy stali się panami własnego domu
Bohater września ’39 spełnia marzenia
Wioślarze i triatlonistka na podium
Tragiczne zdarzenie na służbie
Ta broń przebija obronę przeciwlotniczą
Wyrusz szlakiem na Monte Cassino
W Italii, za wolność waszą i naszą
Czarne oliwki dla sojuszników
Konkurs MON-u na pracę o cyberbezpieczeństwie
Dumni z munduru
Gunner, nie runner
Więcej pieniędzy dla żołnierzy TSW
„Sandhurst” – szczęśliwa trzynastka!
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
Prezydent chce wzmocnienia odporności państwa
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
Wojna w świętym mieście, epilog
Marynarka pilnuje gospodarczego krwiobiegu
Trotyl z Bydgoszczy w amerykańskich bombach
Pytania o europejską tarczę
Szybki marsz, trudny odwrót
Awanse na Trzeciego Maja
Święto biało-czerwonej w Brzesku z Wojskiem Polskim
„Widziałem wolną Polskę. Jechała saniami”
Telefon zaufania dla żołnierzy czynny całą dobę
Pierwszy polski F-35 na linii produkcyjnej
W obronie wschodniej flanki NATO
Polsko-australijskie rozmowy o bezpieczeństwie
Patriotyczny maraton
Nowe boiska i hala dla podchorążych AWL-u
Prezydent mianował dowódców DGRSZ i DWOT
Lekkoatleci udanie zainaugurowali sezon
Weterani pokazują współczesny wymiar patriotyzmu
Wypadek na szkoleniu wojsk specjalnych
Biel i czerwień łączy pokolenia
NATO on Northern Track
Wojskowy bój o medale w czterech dyscyplinach
Pierwsi na oceanie
Flaga, flaga państwowa, barwy narodowe – biało-czerwony przewodnik

Ministerstwo Obrony Narodowej Wojsko Polskie Sztab Generalny Wojska Polskiego Dowództwo Generalne Rodzajów Sił Zbrojnych Dowództwo Operacyjne Rodzajów Sił Zbrojnych Wojska Obrony
Terytorialnej
Żandarmeria Wojskowa Dowództwo Garnizonu Warszawa Inspektorat Wsparcia SZ Wielonarodowy Korpus
Północno-
Wschodni
Wielonarodowa
Dywizja
Północny-
Wschód
Centrum
Szkolenia Sił Połączonych
NATO (JFTC)
Agencja Uzbrojenia

Wojskowy Instytut Wydawniczy (C) 2015
wykonanie i hosting AIKELO