moja polska zbrojna
Od 25 maja 2018 r. obowiązuje w Polsce Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, zwane także RODO).

W związku z powyższym przygotowaliśmy dla Państwa informacje dotyczące przetwarzania przez Wojskowy Instytut Wydawniczy Państwa danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z nimi: Polityka przetwarzania danych.

Prosimy o zaakceptowanie warunków przetwarzania danych osobowych przez Wojskowych Instytut Wydawniczy – Akceptuję

Przygotowania do kulinarnej rywalizacji

Najlepsi pośród wojskowych szefów kuchni przygotowują się do startu w Międzynarodowej Olimpiadzie Kulinarnej. Popisowe dania z menu przygotowanego przez naszą reprezentację zostaną przyrządzone z typowo polskich produktów. Podczas zawodów Polacy mają serwować m.in. podwędzanego sandacza w porowo-boczkowej pianie, popcorn z kaszy gryczanej i purée ziemniaczane z oliwą truflową.

– Przygotowania do Międzynarodowej Olimpiady Kulinarnej w Stuttgarcie idą pełną parą. Menu już gotowe, zawodnicy też. Mamy apetyt na złoty medal – mówi sierż. Piotr Welter, kapitan Reprezentacji Kucharzy Wojska Polskiego. Najlepsi pośród wojskowych kucharzy stoczą bitwę na smaki w lutym przyszłego roku. Podczas zawodów w Niemczech będą rywalizować z najlepszymi kucharzami z całego świata.

 

Polska reprezentacja wystartuje w kategorii tzw. community catering. Oznacza to, że żołnierze będą musieli przygotować lunch na 120 osób oraz 72 zakąski bankietowe. – Trenujemy już od kilku miesięcy. Ćwiczymy nie tylko przygotowanie potraw zgodnie z ustaloną recepturą, ale także wydawanie dań i sposób ich serwowania – dodaje st. szer. Robert Stefański, zastępca kapitana Reprezentacji. Najlepsi wojskowi kucharze spotykają się na wspólnych treningach w studiu kulinarnym w 1 Pomorskiej Brygadzie Logistycznej w Bydgoszczy. Żołnierze mają tam wyjątkowo komfortowe warunki do pracy: najnowocześniejsze wyposażenie i wysokiej klasy sprzęt gastronomiczny. Ostatni wspólny trening mundurowych kucharzy odbył się w połowie października.

 

– W kategorii community catering startowaliśmy już podczas Pucharu Świata w Luksemburgu w 2022 roku. Tym razem jednak czekać nas będzie trudniejsze zadanie – zapowiada sierż. Welter. Podoficer wyjaśnia, że podczas tegorocznych mistrzostw kucharze dostaną dodatkowo za zadanie, aby przygotować 72 zakąski bankietowe, które będą jedzone sztućcami. – Musimy wykonać trzy rodzaje zakąsek, po 24 sztuki z każdego rodzaju. Zgodnie z regulaminem pierwszą zakąskę możemy stworzyć według własnego uznania, druga ma być wegańska, a trzecia o niskiej zawartości węglowodanów – mówi st. szer. Stefański.

Podczas olimpiady kulinarnej nasz kraj i Wojsko Polskie będzie reprezentować sześciu żołnierzy. Czterech szefów kuchni i dwóch pomocników. Jednak nad menu ma pracować jedynie czwórka, bo rolą pomocników jest m.in. sprzątanie, mycie sprzętu gastronomicznego, przygotowywanie zastawy i sztućców.

Na przygotowanie posiłków kucharze dostaną kilka godzin. Gotowanie rozpoczną o 6 rano, a już o 10.30 będą musieli podać zakąski bankietowe, o 11.30 zaś lunch na 120 osób. – Cały czas będziemy kontrolowani przez sędziów. Ci mogą w dowolnym momencie sprawdzić jakość naszej pracy, temperaturę i wagę produktów, a nawet sposób segregacji śmieci – mówią kucharze.

Co znajdzie się w olimpijskim menu Polaków? Jako zakąskę żołnierze będą serwować terrinę rybną z puree kaparowo-rodzynkowym, wegańską galaretkę pomidorową z purée z selera oraz brzuszek wieprzowy w stylu azjatyckim. W ramach lunchu podany zostanie starter, a następnie danie główne. – Polska rybą stoi, dlatego zdecydowaliśmy się na podanie sandacza. To wymagające zadanie, bo ryba nie może być zbyt sucha ani nie możemy zagłuszyć jej smaku przyprawami – tłumaczy kapitan Reprezentacji Kucharzy WP. – Sandacz będzie podwędzony, podsmażony i lekko podpieczony w piecu. Do tego podamy pianę porowo-boczkową i purée ziemniaczane z oliwą truflową. Na tym będzie puder z kopru i popcorn z kaszy gryczanej – dodaje. Po daniu głównym czas na deser: krem z rokitnika z białą czekoladą lub financier z oliwy z pestek dyni z musem z sera koziego. – Jesteśmy pewni, że deser zrobi na jurorach wrażenie. Sięgniemy po typowo polskie składniki, takie jak rokitnik, którego w kuchni światowej nie ma zbyt wiele. Chcemy zaaranżować także znane produkty w nowy sposób – przyznaje sierż. Welter.

Zawody odbędą się od 2 do 7 lutego 2024 roku.

Reprezentacja Kucharzy WP na swoim koncie ma już wiele sukcesów. Na przykład podczas 25 Międzynarodowej Olimpiady Kulinarnej w 2012 roku żołnierze wywalczyli brązowy medal, a w 2018 roku podczas międzynarodowych zawodów zajęli czwarte miejsce. Na trzecim miejscu na podium stanęli ponownie w 2022 roku podczas Pucharu Świata w Luksemburgu.

Magdalena Kowalska-Sendek

autor zdjęć: Reprezentacja Kucharzy Wojska Polskiego

dodaj komentarz

komentarze


Zawiszacy przywitali pierwsze Borsuki
Koreańskie stypendia i nowy sprzęt dla AWL-u
Satelita MikroSAR nadaje
Mundurowi z benefitami
Czas na polskie Borsuki
Obywatele chcą być wGotowości
Gdy ucichnie artyleria
Żołnierze z „armii mistrzów” czekają na głosy
Polskie MiG-i dla Ukrainy?
Ile powołań do wojska w 2026 roku?
Pływacy i panczeniści w świetnej formie
NATO ćwiczy wśród fińskich wysp
Norweska broń będzie produkowana w Polsce
F-35 z Norwegii znowu w Polsce
Szef MON-u podsumował rok działania ustawy o obronie cywilnej
GROM w obiektywie. Zobaczcie sami!
Sportowcy podsumowali 2025 rok
Zmierzyli się z własnymi słabościami
Najlepsze projekty dronów nagrodzone przez MON
Najdłuższa noc
Militarne Schengen
Najmłodszy żołnierz generała Andersa
BWP made in Poland. Czy będzie towarem eksportowym?
Rosja usuwa polskie symbole z cmentarza w Katyniu
Dzień wart stu lat
Nie panikuj. Działaj. Bądź w gotowości
Wojska amerykańskie w Polsce pozostają
Poselskie pytania o „OPW z dronem”
Szeremeta niepokonana na ringu w Budapeszcie
Wojsko ma swojego satelitę!
Cel: zniszczyć infrastrukturę wroga w górskim terenie
Don’t Get Hacked
Orka na kursie
Pancerniacy jadą na misję
MSPO 2025 – serwis specjalny „Polski Zbrojnej”
Zawiszacy przywitali Borsuki
Najlepsi w XXII Maratonie Komandosa
Szwedzi w pętli
Niebo pod osłoną
Sejm za Bezpiecznym Bałtykiem
Pierwsze spojrzenie z polskiego satelity
Plan na WAM
Smak służby
Polska i Francja na rzecz bezpieczeństwa Europy
Wojskowa łączność w Kosmosie
Sukces bezzałogowego skrzydłowego
W krainie Świętego Mikołaja
Kalorie to nie wszystko
Bóg wojny wyłonił najlepszych artylerzystów
Nowe zdolności sił zbrojnych
Współpraca na rzecz bezpieczeństwa energetycznego
Holenderska misja na polskim niebie
Nowe zasady dla kobiet w armii
Komplet medali wojskowych na ringu
Premier ogłasza podwyższony stopień alarmowy
Polski „Wiking” dla Danii
Pomorscy terytorialsi w Bośni i Hercegowinie
Przygotowani znaczy bezpieczni
Szczyt europejskiej „Piątki” w Berlinie
Artylerzyści mają moc!
Trzy „Duchy" na Bałtyk
Medyczna odsłona szkoleń wGotowości
Combat 56 u terytorialsów
Rządy Polski i Niemiec wyznaczają kierunki współpracy
Formoza – 50 lat morskich komandosów

Ministerstwo Obrony Narodowej Wojsko Polskie Sztab Generalny Wojska Polskiego Dowództwo Generalne Rodzajów Sił Zbrojnych Dowództwo Operacyjne Rodzajów Sił Zbrojnych Wojska Obrony
Terytorialnej
Żandarmeria Wojskowa Dowództwo Garnizonu Warszawa Inspektorat Wsparcia SZ Wielonarodowy Korpus
Północno-
Wschodni
Wielonarodowa
Dywizja
Północny-
Wschód
Centrum
Szkolenia Sił Połączonych
NATO (JFTC)
Agencja Uzbrojenia

Wojskowy Instytut Wydawniczy (C) 2015
wykonanie i hosting AIKELO