moja polska zbrojna
Od 25 maja 2018 r. obowiązuje w Polsce Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, zwane także RODO).

W związku z powyższym przygotowaliśmy dla Państwa informacje dotyczące przetwarzania przez Wojskowy Instytut Wydawniczy Państwa danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z nimi: Polityka przetwarzania danych.

Prosimy o zaakceptowanie warunków przetwarzania danych osobowych przez Wojskowych Instytut Wydawniczy – Akceptuję

Przygotowania do kulinarnej rywalizacji

Najlepsi pośród wojskowych szefów kuchni przygotowują się do startu w Międzynarodowej Olimpiadzie Kulinarnej. Popisowe dania z menu przygotowanego przez naszą reprezentację zostaną przyrządzone z typowo polskich produktów. Podczas zawodów Polacy mają serwować m.in. podwędzanego sandacza w porowo-boczkowej pianie, popcorn z kaszy gryczanej i purée ziemniaczane z oliwą truflową.

– Przygotowania do Międzynarodowej Olimpiady Kulinarnej w Stuttgarcie idą pełną parą. Menu już gotowe, zawodnicy też. Mamy apetyt na złoty medal – mówi sierż. Piotr Welter, kapitan Reprezentacji Kucharzy Wojska Polskiego. Najlepsi pośród wojskowych kucharzy stoczą bitwę na smaki w lutym przyszłego roku. Podczas zawodów w Niemczech będą rywalizować z najlepszymi kucharzami z całego świata.

 

Polska reprezentacja wystartuje w kategorii tzw. community catering. Oznacza to, że żołnierze będą musieli przygotować lunch na 120 osób oraz 72 zakąski bankietowe. – Trenujemy już od kilku miesięcy. Ćwiczymy nie tylko przygotowanie potraw zgodnie z ustaloną recepturą, ale także wydawanie dań i sposób ich serwowania – dodaje st. szer. Robert Stefański, zastępca kapitana Reprezentacji. Najlepsi wojskowi kucharze spotykają się na wspólnych treningach w studiu kulinarnym w 1 Pomorskiej Brygadzie Logistycznej w Bydgoszczy. Żołnierze mają tam wyjątkowo komfortowe warunki do pracy: najnowocześniejsze wyposażenie i wysokiej klasy sprzęt gastronomiczny. Ostatni wspólny trening mundurowych kucharzy odbył się w połowie października.

 

– W kategorii community catering startowaliśmy już podczas Pucharu Świata w Luksemburgu w 2022 roku. Tym razem jednak czekać nas będzie trudniejsze zadanie – zapowiada sierż. Welter. Podoficer wyjaśnia, że podczas tegorocznych mistrzostw kucharze dostaną dodatkowo za zadanie, aby przygotować 72 zakąski bankietowe, które będą jedzone sztućcami. – Musimy wykonać trzy rodzaje zakąsek, po 24 sztuki z każdego rodzaju. Zgodnie z regulaminem pierwszą zakąskę możemy stworzyć według własnego uznania, druga ma być wegańska, a trzecia o niskiej zawartości węglowodanów – mówi st. szer. Stefański.

Podczas olimpiady kulinarnej nasz kraj i Wojsko Polskie będzie reprezentować sześciu żołnierzy. Czterech szefów kuchni i dwóch pomocników. Jednak nad menu ma pracować jedynie czwórka, bo rolą pomocników jest m.in. sprzątanie, mycie sprzętu gastronomicznego, przygotowywanie zastawy i sztućców.

Na przygotowanie posiłków kucharze dostaną kilka godzin. Gotowanie rozpoczną o 6 rano, a już o 10.30 będą musieli podać zakąski bankietowe, o 11.30 zaś lunch na 120 osób. – Cały czas będziemy kontrolowani przez sędziów. Ci mogą w dowolnym momencie sprawdzić jakość naszej pracy, temperaturę i wagę produktów, a nawet sposób segregacji śmieci – mówią kucharze.

Co znajdzie się w olimpijskim menu Polaków? Jako zakąskę żołnierze będą serwować terrinę rybną z puree kaparowo-rodzynkowym, wegańską galaretkę pomidorową z purée z selera oraz brzuszek wieprzowy w stylu azjatyckim. W ramach lunchu podany zostanie starter, a następnie danie główne. – Polska rybą stoi, dlatego zdecydowaliśmy się na podanie sandacza. To wymagające zadanie, bo ryba nie może być zbyt sucha ani nie możemy zagłuszyć jej smaku przyprawami – tłumaczy kapitan Reprezentacji Kucharzy WP. – Sandacz będzie podwędzony, podsmażony i lekko podpieczony w piecu. Do tego podamy pianę porowo-boczkową i purée ziemniaczane z oliwą truflową. Na tym będzie puder z kopru i popcorn z kaszy gryczanej – dodaje. Po daniu głównym czas na deser: krem z rokitnika z białą czekoladą lub financier z oliwy z pestek dyni z musem z sera koziego. – Jesteśmy pewni, że deser zrobi na jurorach wrażenie. Sięgniemy po typowo polskie składniki, takie jak rokitnik, którego w kuchni światowej nie ma zbyt wiele. Chcemy zaaranżować także znane produkty w nowy sposób – przyznaje sierż. Welter.

Zawody odbędą się od 2 do 7 lutego 2024 roku.

Reprezentacja Kucharzy WP na swoim koncie ma już wiele sukcesów. Na przykład podczas 25 Międzynarodowej Olimpiady Kulinarnej w 2012 roku żołnierze wywalczyli brązowy medal, a w 2018 roku podczas międzynarodowych zawodów zajęli czwarte miejsce. Na trzecim miejscu na podium stanęli ponownie w 2022 roku podczas Pucharu Świata w Luksemburgu.

Magdalena Kowalska-Sendek

autor zdjęć: Reprezentacja Kucharzy Wojska Polskiego

dodaj komentarz

komentarze


Pierwsze Rosomaki w Załuskach
OPW budują świadomość obronną
Mundurowi z benefitami
Szef MON-u z wizytą we Włoszech
Im ciemniej, tym lepiej
Standardy NATO w Siedlcach
Sukces Polaka w biegu z marines
Kaman – domknięcie historii
F-35 z Norwegii znowu w Polsce
Obrońcy Lwowa z 1939 roku pochowani z honorami
Wojska amerykańskie w Polsce pozostają
Rząd powołał pełnomocnika ds. SAFE
Torpeda w celu
Ułani szturmowali okopy
Jak zwiększyć bezpieczeństwo mieszkańców polskich miast?
Zasiać strach w szeregach wroga
Jesteśmy dziećmi wolności
Były szef MON-u bez poświadczenia bezpieczeństwa
Polski „Wiking” dla Danii
Straż pożarna z mocniejszym wsparciem armii
Sportowcy na poligonie
Dolny Śląsk z własną grupą zbrojeniową
Wellington „Zosia” znad Bremy
Pierwsze Czarne Pantery w komplecie
Rekordowe wyniki na torze łyżwiarskim
Abolicja dla ochotników
Marynarze podjęli wyzwanie
Plan na WAM
Gdy ucichnie artyleria
Kosmiczna wystawa
Lojalny skrzydłowy bez pilota
GROM w obiektywie. Zobaczcie sami!
Nieznana strona Grobu Nieznanego Żołnierza w Warszawie
Kraków – centrum wojskowej medycyny
Awanse w dniu narodowego święta
Pomorscy terytorialsi w Bośni i Hercegowinie
Pięściarska uczta w Suwałkach
„Road Runner” w Libanie
Niepokonani koszykarze Czarnej Dywizji
Aleksander Władysław Sosnkowski i jego niewiarygodne przypadki
Starcie pancerniaków
Formoza – 50 lat morskich komandosów
MSPO 2025 – serwis specjalny „Polski Zbrojnej”
Wojskowe przepisy – pytania i odpowiedzi
Święto wolnej Rzeczypospolitej
Nowe zasady dla kobiet w armii
MON chce nowych uprawnień dla marynarki
Pancerniacy na „Lamparcie ‘25”
Dzień wart stu lat
Grecka walka z sabotażem
„Łączy nas bezpieczeństwo”. Ruszają szkolenia na Lubelszczyźnie
Ku wiecznej pamięci
System identyfikacji i zwalczania dronów już w Polsce
Palantir pomoże analizować wojskowe dane
Mity i manipulacje
Spadochroniarze do zadań… pod wodą
Czy to już wojna?
Arteterapia dla weteranów
Brytyjczycy na wschodniej straży
Szwedzkie myśliwce dla Ukrainy
Zełenski po raz trzeci w Białym Domu
Szczyt europejskiej „Piątki” w Berlinie
Renault FT-17 – pierwszy czołg odrodzonej Polski
Izrael odzyskał ostatnich żywych zakładników
Awanse generalskie na Święto Niepodległości

Ministerstwo Obrony Narodowej Wojsko Polskie Sztab Generalny Wojska Polskiego Dowództwo Generalne Rodzajów Sił Zbrojnych Dowództwo Operacyjne Rodzajów Sił Zbrojnych Wojska Obrony
Terytorialnej
Żandarmeria Wojskowa Dowództwo Garnizonu Warszawa Inspektorat Wsparcia SZ Wielonarodowy Korpus
Północno-
Wschodni
Wielonarodowa
Dywizja
Północny-
Wschód
Centrum
Szkolenia Sił Połączonych
NATO (JFTC)
Agencja Uzbrojenia

Wojskowy Instytut Wydawniczy (C) 2015
wykonanie i hosting AIKELO