moja polska zbrojna
Od 25 maja 2018 r. obowiązuje w Polsce Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, zwane także RODO).

W związku z powyższym przygotowaliśmy dla Państwa informacje dotyczące przetwarzania przez Wojskowy Instytut Wydawniczy Państwa danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z nimi: Polityka przetwarzania danych.

Prosimy o zaakceptowanie warunków przetwarzania danych osobowych przez Wojskowych Instytut Wydawniczy – Akceptuję

Przygotowania do kulinarnej rywalizacji

Najlepsi pośród wojskowych szefów kuchni przygotowują się do startu w Międzynarodowej Olimpiadzie Kulinarnej. Popisowe dania z menu przygotowanego przez naszą reprezentację zostaną przyrządzone z typowo polskich produktów. Podczas zawodów Polacy mają serwować m.in. podwędzanego sandacza w porowo-boczkowej pianie, popcorn z kaszy gryczanej i purée ziemniaczane z oliwą truflową.

– Przygotowania do Międzynarodowej Olimpiady Kulinarnej w Stuttgarcie idą pełną parą. Menu już gotowe, zawodnicy też. Mamy apetyt na złoty medal – mówi sierż. Piotr Welter, kapitan Reprezentacji Kucharzy Wojska Polskiego. Najlepsi pośród wojskowych kucharzy stoczą bitwę na smaki w lutym przyszłego roku. Podczas zawodów w Niemczech będą rywalizować z najlepszymi kucharzami z całego świata.

 

REKLAMA

Polska reprezentacja wystartuje w kategorii tzw. community catering. Oznacza to, że żołnierze będą musieli przygotować lunch na 120 osób oraz 72 zakąski bankietowe. – Trenujemy już od kilku miesięcy. Ćwiczymy nie tylko przygotowanie potraw zgodnie z ustaloną recepturą, ale także wydawanie dań i sposób ich serwowania – dodaje st. szer. Robert Stefański, zastępca kapitana Reprezentacji. Najlepsi wojskowi kucharze spotykają się na wspólnych treningach w studiu kulinarnym w 1 Pomorskiej Brygadzie Logistycznej w Bydgoszczy. Żołnierze mają tam wyjątkowo komfortowe warunki do pracy: najnowocześniejsze wyposażenie i wysokiej klasy sprzęt gastronomiczny. Ostatni wspólny trening mundurowych kucharzy odbył się w połowie października.

 

– W kategorii community catering startowaliśmy już podczas Pucharu Świata w Luksemburgu w 2022 roku. Tym razem jednak czekać nas będzie trudniejsze zadanie – zapowiada sierż. Welter. Podoficer wyjaśnia, że podczas tegorocznych mistrzostw kucharze dostaną dodatkowo za zadanie, aby przygotować 72 zakąski bankietowe, które będą jedzone sztućcami. – Musimy wykonać trzy rodzaje zakąsek, po 24 sztuki z każdego rodzaju. Zgodnie z regulaminem pierwszą zakąskę możemy stworzyć według własnego uznania, druga ma być wegańska, a trzecia o niskiej zawartości węglowodanów – mówi st. szer. Stefański.

Podczas olimpiady kulinarnej nasz kraj i Wojsko Polskie będzie reprezentować sześciu żołnierzy. Czterech szefów kuchni i dwóch pomocników. Jednak nad menu ma pracować jedynie czwórka, bo rolą pomocników jest m.in. sprzątanie, mycie sprzętu gastronomicznego, przygotowywanie zastawy i sztućców.

Na przygotowanie posiłków kucharze dostaną kilka godzin. Gotowanie rozpoczną o 6 rano, a już o 10.30 będą musieli podać zakąski bankietowe, o 11.30 zaś lunch na 120 osób. – Cały czas będziemy kontrolowani przez sędziów. Ci mogą w dowolnym momencie sprawdzić jakość naszej pracy, temperaturę i wagę produktów, a nawet sposób segregacji śmieci – mówią kucharze.

Co znajdzie się w olimpijskim menu Polaków? Jako zakąskę żołnierze będą serwować terrinę rybną z puree kaparowo-rodzynkowym, wegańską galaretkę pomidorową z purée z selera oraz brzuszek wieprzowy w stylu azjatyckim. W ramach lunchu podany zostanie starter, a następnie danie główne. – Polska rybą stoi, dlatego zdecydowaliśmy się na podanie sandacza. To wymagające zadanie, bo ryba nie może być zbyt sucha ani nie możemy zagłuszyć jej smaku przyprawami – tłumaczy kapitan Reprezentacji Kucharzy WP. – Sandacz będzie podwędzony, podsmażony i lekko podpieczony w piecu. Do tego podamy pianę porowo-boczkową i purée ziemniaczane z oliwą truflową. Na tym będzie puder z kopru i popcorn z kaszy gryczanej – dodaje. Po daniu głównym czas na deser: krem z rokitnika z białą czekoladą lub financier z oliwy z pestek dyni z musem z sera koziego. – Jesteśmy pewni, że deser zrobi na jurorach wrażenie. Sięgniemy po typowo polskie składniki, takie jak rokitnik, którego w kuchni światowej nie ma zbyt wiele. Chcemy zaaranżować także znane produkty w nowy sposób – przyznaje sierż. Welter.

Zawody odbędą się od 2 do 7 lutego 2024 roku.

Reprezentacja Kucharzy WP na swoim koncie ma już wiele sukcesów. Na przykład podczas 25 Międzynarodowej Olimpiady Kulinarnej w 2012 roku żołnierze wywalczyli brązowy medal, a w 2018 roku podczas międzynarodowych zawodów zajęli czwarte miejsce. Na trzecim miejscu na podium stanęli ponownie w 2022 roku podczas Pucharu Świata w Luksemburgu.

Magdalena Kowalska-Sendek

autor zdjęć: Reprezentacja Kucharzy Wojska Polskiego

dodaj komentarz

komentarze


Polskie Pioruny bronią Estonii
 
Estonia: centrum innowacji podwójnego zastosowania
Kluczowy partner
„Szczury Tobruku” atakują
W hołdzie pamięci dla poległych na misjach
Chirurg za konsolą
21 grudnia upamiętniamy żołnierzy poległych na zagranicznych misjach
Awanse dla medalistów
„Nie strzela się w plecy!”. Krwawa bałkańska epopeja polskiego czetnika
Polska i Kanada wkrótce podpiszą umowę o współpracy na lata 2025–2026
Nowa ustawa o obronie cywilnej już gotowa
W Toruniu szkolą na międzynarodowym poziomie
Jak Polacy szkolą Ukraińców
Polacy pobiegli w „Baltic Warrior”
Ryngrafy za „Feniksa”
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
Kadeci na medal
Poznaliśmy laureatów konkursu na najlepsze drony
W obronie Tobruku, Grobowca Szejka i na pustynnych patrolach
Operacja „Feniks” – pomoc i odbudowa
Posłowie o modernizacji armii
Kosmiczny zakup Agencji Uzbrojenia
Czworonożny żandarm w Paryżu
Wstępna gotowość operacyjna elementów Wisły
Opłatek z premierem i ministrem obrony narodowej
Sukces za sukcesem sportowców CWZS-u
Opłatek z żołnierzami PKW Rumunia
Olympus in Paris
Cele polskiej armii i wnioski z wojny na Ukrainie
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
„Feniks” wciąż jest potrzebny
W drodze na szczyt
Druga Gala Sportu Dowództwa Generalnego
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
Bohaterowie z Alzacji
Żaden z Polaków służących w Libanie nie został ranny
Łączy nas miłość do Wojska Polskiego
Zmiana warty w PKW Liban
Wiązką w przeciwnika
Wybiła godzina zemsty
Trzecia umowa na ZSSW-30
Fundusze na obronność będą dalej rosły
Rosomaki i Piranie
Trudne otwarcie, czyli marynarka bez morza
Świąteczne spotkanie na Podlasiu
Podziękowania dla żołnierzy reprezentujących w sporcie lubuską dywizję
„Niedźwiadek” na czele AK
„Czajka” na stępce
Miliardowy kontrakt na broń strzelecką
Rekord w „Akcji Serce”
Czarna Dywizja z tytułem mistrzów
Srebro na krótkim torze reprezentanta braniewskiej brygady
Szkoleniowa pomoc dla walczącej Ukrainy
Jeniecka pamięć – zapomniany palimpsest wojny
Prawo do poprawki, rezerwiści odzyskają pieniądze
Determinacja i wola walki to podstawa
Kluczowa rola Polaków
Świąteczne spotkanie pod znakiem „Feniksa”
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
Ustawa o zwiększeniu produkcji amunicji przyjęta
Zimowe wyzwanie dla ratowników
Wszystkie oczy na Bałtyk
Medycyna „pancerna”
Olimp w Paryżu
Rosomaki w rumuńskich Karpatach
Polskie Casy będą nowocześniejsze

Ministerstwo Obrony Narodowej Wojsko Polskie Sztab Generalny Wojska Polskiego Dowództwo Generalne Rodzajów Sił Zbrojnych Dowództwo Operacyjne Rodzajów Sił Zbrojnych Wojska Obrony
Terytorialnej
Żandarmeria Wojskowa Dowództwo Garnizonu Warszawa Inspektorat Wsparcia SZ Wielonarodowy Korpus
Północno-
Wschodni
Wielonarodowa
Dywizja
Północny-
Wschód
Centrum
Szkolenia Sił Połączonych
NATO (JFTC)
Agencja Uzbrojenia

Wojskowy Instytut Wydawniczy (C) 2015
wykonanie i hosting AIKELO