moja polska zbrojna
Od 25 maja 2018 r. obowiązuje w Polsce Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, zwane także RODO).

W związku z powyższym przygotowaliśmy dla Państwa informacje dotyczące przetwarzania przez Wojskowy Instytut Wydawniczy Państwa danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z nimi: Polityka przetwarzania danych.

Prosimy o zaakceptowanie warunków przetwarzania danych osobowych przez Wojskowych Instytut Wydawniczy – Akceptuję

Mistrzowskie gotowanie

Terrina rybna z puree kaparowo-rodzynkowym, wegańska galaretka pomidorowa z musem z selera, brzuszek wieprzowy w stylu azjatyckim i sandacz w boczkowej pianie. Takie dania m.in. najlepsi wojskowi kucharze zaserwują podczas Międzynarodowej Olimpiady Kulinarnej. – Jesteśmy świetnie przygotowani, dlatego mierzymy wysoko – mówi st. sierż. Piotr Welter, kapitan Reprezentacji Kucharzy WP.

Do Międzynarodowej Olimpiady Kulinarnej, która na początku lutego odbędzie się w Stuttgarcie, Reprezentacja Kucharzy Wojska Polskiego przygotowywała się od kilku miesięcy. Kucharze opracowali menu i spędzili wiele godzin w kuchni, by stworzone dania doprowadzić do perfekcji. – Szczególnie intensywny był ostatni tydzień. Spędziliśmy go na wielogodzinnych treningach w studiu kulinarnym w 1 Pomorskiej Brygadzie Logistycznej w Bydgoszczy. To był nasz ostatni trening przed olimpiadą – mówi st. sierż. Piotr Welter, kapitan Reprezentacji Kucharzy Wojska Polskiego. – Na tym etapie nie możemy już co prawda zmieniać receptur, a jedynie ulepszać i modyfikować pewne elementy dań. I na tym właśnie skupiliśmy się na początku tygodnia. Dopracowywaliśmy detale związane np. z techniką wykonywania potraw i ich gęstością lub twardością, wszystko po to, by z produktów wydobyć jak najgłębszy smak. Im więcej technik zastosujemy w przygotowaniu danej potrawy, tym wyżej będziemy ocenieni – dodaje szef wojskowych kucharzy.

 

Najlepsi kucharze w polskiej armii ćwiczyli także tzw. czasówki. – Zgodnie z regulaminem zawodów mamy ściśle określony czas na przygotowanie, wydanie i zaserwowanie potraw. Gotowanie rozpoczniemy o 6 rano, a dwie godziny później podamy zakąski bankietowe, natomiast o 11.30 zaserwujemy lunch na 120 osób. Dlatego właśnie w Bydgoszczy ćwiczyliśmy pracę na czas – wyjaśnia st. sierż. Welter. – W czasie mistrzostw będziemy pracować w boksie, w którym jest ograniczona liczba miejsca i sprzętu, więc każdy musi wiedzieć, co i kiedy ma robić. Nie możemy pozwolić sobie na opóźnienia i nieporozumienia. Sędziowie muszą zobaczyć, że działamy płynnie jako zgrany zespół – dodaje kapitan reprezentacji.

Podczas kulinarnej batalii w Stuttgarcie polski team wystartuje w kategorii tzw. community catering. Oznacza to, że żołnierze będą musieli przygotować lunch na 120 osób oraz 72 zakąski bankietowe, które mają być jedzone sztućcami. – Musimy wykonać trzy rodzaje zakąsek, po 24 sztuki z każdego rodzaju. Zgodnie z regulaminem pierwszą zakąskę możemy stworzyć według własnego uznania, druga ma być wegańska, a trzecia o niskiej zawartości węglowodanów – mówią kucharze.

Szefowie kuchni przyznają, że w czasie mistrzostw najwięcej punktów można otrzymać za smak serwowanych potraw. Mistrzowie próbują więc wydobyć z produktów głębię smaku i wywołać u konsumentów element zaskoczenia. – Staramy się uzyskać efekt zaskoczenia. Chcemy, by w trakcie jedzenia smaki się zmieniały i przenikały – wyjaśniają żołnierze. Przyznają też, że konsumenci w Europie Wschodniej są przyzwyczajeni do innego rodzaju kuchni i smaków niż ci w Europie Zachodniej. – Ustalając menu, staraliśmy się znaleźć złoty środek: dostosować do gustów zachodnich konsumentów, nie tracąc polskiego smaku. Priorytetem jest dla nas to, by używać polskich produktów, a tym składnikom, które są już nieco zapomniane, nadawać nowego blasku. Tak jest np. z owocem rokitnika – podkreśla Welter.

Szczegóły konkursowego menu objęte są tajemnicą, ale wiemy, że wśród serwowanych dań znajdzie się m.in. terrina rybna z puree kaparowo-rodzynkowym, wegańska galaretka pomidorowa z purée z selera oraz brzuszek wieprzowy w stylu azjatyckim. Wojskowi kucharze podadzą także podwędzanego, podsmażonego i lekko podpieczonego w piecu sandacza w towarzystwie piany porowo-boczkowej i purée ziemniaczanego z oliwą truflową. Hitem polskiego menu ma być deser: krem z rokitnika z białą czekoladą lub financier z oliwy z pestek dyni z musem z sera koziego.

Zawody odbędą się od 2 do 7 lutego 2024 roku, przy czym Polacy zaprezentują się 5 lutego. Podczas olimpiady kulinarnej Wojsko Polskie będzie reprezentować sześciu żołnierzy. Czterech szefów kuchni i dwóch pomocników. Wszyscy zawodnicy mają dublerów. Drużyna rezerwowa tygodniowy trening przed olimpiadą zakończyła kilka dni wcześniej. W podstawowym składzie znajdą się szefowie kuchni: st. szer. Robert Stefański, st. sierż. Radosław Irzemski, st. szer. spec. Krystian Domeradzki, szer. Paulina Garbacik oraz dwóch pomocników: st. kpr. Piotr Pawelec i st. szer. spec. Paweł Bazan.

Reprezentacja Kucharzy WP na swoim koncie ma już wiele sukcesów. Podczas 25. Międzynarodowej Olimpiady Kulinarnej w 2012 roku żołnierze wywalczyli brązowy medal, a w 2018 roku podczas międzynarodowych zawodów zajęli czwarte miejsce. Na trzecim miejscu na podium stanęli ponownie w 2022 roku podczas Pucharu Świata w Luksemburgu.

MKS

autor zdjęć: Inspektorat Wsparcia Sił Zbrojnych

dodaj komentarz

komentarze


Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
 
Medale Pucharu Świata zdobyte przez żołnierzy na ringu
Pani oficer za sterami Jastrzębia
Czy z „zetek” będą żołnierze?
Tysiące świątecznych kartek dla żołnierzy
Power is Here
Strażnik nieba
Tarcza Wschód. Porozumienia z Lasami i KOWR-em
Miliardy na wzmocnienie bezpieczeństwa
Szef MSZ do Rosji: Nigdy więcej nie będziecie tu rządzić
Wielka lekcja
Tuzin rekordów Wojska Polskiego w pływaniu
Pod żaglami – niepokonani z AMW
Operacja „Feniks” – pomoc i odbudowa
„Pułaski” na Atlantyku
Zmiany w organizacji bazy logistycznej w Jasionce
Zwycięstwo mordercy
Więcej polskiego trotylu dla USA
Kadisz za bohaterów
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
Polskie rakiety do Homara-K już za trzy lata
Żołnierze usuwają skutki nawałnicy
Bliżej wojska
Rozejm na Morzu Czarnym? Tak przynajmniej twierdzi Biały Dom
Pamięć ofiar
Niezawiniona śmierć niezłomnego gen. Fieldorfa
Test wytrzymałości
Więcej na mieszkanie za granicą
Dobra wiadomość dla miłośników lotnictwa
Kolejowy sabotaż udaremniony
Pierwsza misja Gripenów
Polska i Norwegia zacieśniają stosunki
Bezzałogowce w Wojsku Polskim – serwis specjalny
Wyrok za tragiczny wypadek
Medycyna na morzu
Ocalić resztki światła ukryte w sercu
Pokój nie obroni się sam
Rodzina na wagę złota
Herculesy pod lepszą opieką w Poznaniu
Wielkie czyszczenie poligonów
Walka z ogniem trwa
Podniebne wsparcie sojuszników
Uważaj, gdzie robisz selfie!
Żołnierze walczą z ogniem w Biebrzańskim Parku
Razem w walce ze skażeniami
Spokojnych świąt na granicy!
PKW Łotwa – sojusznicze zaangażowanie
USA wycofają się z działań na rzecz pokoju w Ukrainie?
Hercules wydobyty, załoga nie żyje
Polskie F-16 w służbie NATO
Double Eagle – podwodny tropiciel
Poszukiwania ofiar rzezi wołyńskiej
Priorytety dla Tarczy Wschód
Viva Polaki! Viva liberatori!
Sport kształtuje mentalność
GROM pod ostrzałem
Motocykliści na weterańskim szlaku
Spartakiadowe zmagania w Łasku
Szef MON-u złożył życzenia żołnierzom w Krakowie
Musimy być gotowi na najtrudniejsze scenariusze
Pracowity dyżur Typhoonów
Nowi generałowie Wojska Polskiego
Bez technologii nie ma bezpieczeństwa
„Wojskowe” przepisy budowlane do zmiany

Ministerstwo Obrony Narodowej Wojsko Polskie Sztab Generalny Wojska Polskiego Dowództwo Generalne Rodzajów Sił Zbrojnych Dowództwo Operacyjne Rodzajów Sił Zbrojnych Wojska Obrony
Terytorialnej
Żandarmeria Wojskowa Dowództwo Garnizonu Warszawa Inspektorat Wsparcia SZ Wielonarodowy Korpus
Północno-
Wschodni
Wielonarodowa
Dywizja
Północny-
Wschód
Centrum
Szkolenia Sił Połączonych
NATO (JFTC)
Agencja Uzbrojenia

Wojskowy Instytut Wydawniczy (C) 2015
wykonanie i hosting AIKELO