moja polska zbrojna
Od 25 maja 2018 r. obowiązuje w Polsce Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, zwane także RODO).

W związku z powyższym przygotowaliśmy dla Państwa informacje dotyczące przetwarzania przez Wojskowy Instytut Wydawniczy Państwa danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z nimi: Polityka przetwarzania danych.

Prosimy o zaakceptowanie warunków przetwarzania danych osobowych przez Wojskowych Instytut Wydawniczy – Akceptuję

Wojskowi kucharze z Polski w światowej czołówce

Żurek na maślance z chrzanowymi kluseczkami, polędwiczki wieprzowe w chlebie z pesto i sosem burgundzkim, gołąbki faszerowane grochem i kiszoną kapustą, sernik z sera koziego z sorbetem z wiśni, buraka i imbiru – to tylko kilka z konkursowych dań, jakie zaprezentowali wojskowi kucharze z Polski podczas Pucharu Świata w Luksemburgu. Polacy zdobyli w tych zawodach brązowy medal!

Kulinarny Puchar Świata Expogast Culinary World Cup 2022 odbył się w Luksemburgu po raz czternasty. To jedne z najważniejszych międzynarodowych zawodów kulinarnych na świecie. Zmagania szefów kuchni w Luksemburgu odbywają się co cztery lata. W 14. edycji konkursu w różnych kategoriach rywalizowało ze sobą blisko 2 tys. najwybitniejszych kucharzy i cukierników z całego świata. W Expogast Culinary World Cup uczestniczyła także Reprezentacja Kucharzy Wojska Polskiego. Żołnierze wystartowali w kategorii community catering. Konkurencja ta polegała na przygotowaniu lunchu dla 120 osób w formie cateringu.

 

– To bardzo ważne zawody, do których przygotowywaliśmy się od wielu miesięcy. Wspólne treningi ruszyły w lutym. Początkowo spotykaliśmy się raz w miesiącu, a po wakacjach przygotowania nabrały tempa i trenowaliśmy dwa razy w miesiącu – mówi sierż. Piotr Welter, kapitan Reprezentacji Kucharzy WP i żołnierz batalionu dowodzenia Inspektoratu Wsparcia Sił Zbrojnych. Podoficer dołączył do reprezentacji 14 lat temu, a od ponad dekady stoi na jej czele. – Ćwiczyliśmy w studiu kulinarnym w 1 Pomorskiej Brygadzie Logistycznej w Bydgoszczy. Mamy tam komfortowe warunki do pracy, korzystamy z najnowocześniejszego wyposażenia, sprzętu gastronomicznego, którego nie powstydziłyby się najlepsze restauracje – dodaje. Wojskowi kucharze na co dzień służą w kilkunastu różnych jednostkach WP. Spotykali się regularnie w Bydgoszczy, by wspólnie pracować nad konkursowym menu, a potem trenować przygotowanie i serwowanie potraw. – Punkty na takich zawodach zdobywa się smakiem, dlatego musieliśmy opracować menu na najwyższym poziomie. Tematem przewodnim zawodów była kuchnia narodowa, postawiliśmy więc na bardzo dobrej jakości polskie produkty – opowiada Piotr Welter. – Na przykład żurek przygotowaliśmy na zakwasie, którego szczep liczy 68 lat! – podkreśla.

Dla wojskowych kucharzy Puchar Świata rozpoczął się 27 listopada już o 5.30 rano. W konkurencji community catering wystartowało kilkanaście sześcioosobowych zespołów, a każdy z zawodników miał swojego dublera. Ten może być potrzebny, gdyby doszło np. do skaleczenia, poślizgnięcia lub innego wypadku w czasie gotowania. – Naszym największym wrogiem były czas oraz stres, na szczęście zdążyliśmy ze wszystkim i na 11.30 byliśmy gotowi do wydawania dań – mówi sierż. Radosław Irzemski, w reprezentacji od 11 lat.

Co znalazło się w konkursowym menu biało-czerwonych? Żołnierze przygotowali żurek na maślance, z białą kiełbasą, jajkiem przepiórczym i chrzanowymi kluskami. Były także polędwiczki wieprzowe w chlebie z pesto oraz sosem burgundzkim. Serwowali również gołąbki z kapusty faszerowane grochem i kapustą kiszoną, babkę ziemniaczaną z grzybami, bliny z purée kaparowo-rodzynkowym, wegańskie pierogi z grzybami, soczewicą i warzywami, sos boczniakowy, pietruszkę pieczoną z tymiankiem, purée z warzyw korzennych oraz sałatę rzymską z koprem włoskim, selerem naciowym, ciecierzycą, orzechami nerkowca, piklowaną cebulą i sosem orzechowym. – Nasze menu zamykał deser. Był to sernik z sera koziego z oliwą z pestek dyni, w towarzystwie sorbetu z mrożonych wiśni, buraka i imbiru. Wszystko to było podane na palonej białej czekoladzie i cieście cygaretkowym – opisuje kapitan Reprezentacji Kucharzy WP.

Zmagania kucharzy były skrupulatnie oceniane przez sędziów. – Oczywiście najwięcej punktów dostaje się za smak, ale szefowie kuchni noty przyznają także za odpowiednio opracowaną specjalistyczną dokumentację, tabele wartości odżywczych, kalkulacje receptur, przestrzeganie przepisów, stosowanie różnego rodzaju technik, stopień trudności potraw i sposób serwowania dań – wymienia kpr. Piotr Pawelec, członek Reprezentacji Kucharzy WP, na co dzień żołnierz 15 Giżyckiej Brygady Zmechanizowanej.

Finalnie żołnierze zdobyli brązowy medal i poprawili swój wynik sprzed czterech lat. Wówczas z Luksemburga wrócili z wyróżnieniem. Najwyższe miejsce na podium w 2022 roku zajęła Kanada, srebro zdobyli Szwajcarzy.

Kolejne wyzwanie dla najlepszych wojskowych kucharzy w lutym 2024 roku! Wówczas odbędzie się Międzynarodowa Olimpiada Kulinarna w Niemczech.

Magdalena Kowalska-Sendek

autor zdjęć: Reprezentacja Kucharzy Wojska Polskiego, 1 Pomorska Brygada Logistyczna

dodaj komentarz

komentarze


Czterej pancerni przeciw wyklętym
 
Kierunek Karkonosze
Droga do zespołu bojowego GROM
Unijni ministrowie podpisali SAFE
Typhoony i Gripeny nad Bałtykiem
Nowe garaże dla Leopardów w Świętoszowie
Pilecki. Do końca walczył z tyranią
W strategicznym miejscu o bezpieczeństwie Polski
Żołnierz influencer?
Walczmy mądrze
Wyzwanie, które integruje
100 lat historii Szkoły Orląt
Od chaosu do wiktorii
Kajakarze i ratownicy wodni z workiem medali
Szukasz pomysłu na wakacje? Może szkolenie wojskowe?
Nasi czołgiści najlepsi
Letni wypoczynek z MON-em
„Zapad’ 25” przenosi się dalej od polskiej granicy
Tak uczyły się latać orlęta
Są wszędzie tam, gdzie stawką jest bezpieczeństwo
Donald Tusk: W kwestii bezpieczeństwa słowa zamieniliśmy w czyny
Nowy rozdział w historii Mesko
Wojsko zmodyfikowało program śmigłowcowy
Wojskowi dyplomaci wsparli weteranów II wojny
Ogniem i tarczą
ASzWoj na warcie od pokoleń
Specjalsi opanowali amerykański okręt
Dodatkowe kamizelki dla żołnierzy
W wakacje wstąp do WOT-u!
Kolejny krok ku wypowiedzeniu konwencji ottawskiej
Uczelnia wysokich lotów
Rosjanom wyciekły dwa miliony tajnych dokumentów
Bezzałogowce w Wojsku Polskim – serwis specjalny
Historyczne zwycięstwo ukraińskiego F-16
Film o Feniksie i terytorialsach
Najlepsi snajperzy wśród specjalsów
Piloci na straży bezpieczeństwa
GROM w obiektywie. Zobaczcie sami!
PGZ na nowo
Judocy Czarnej Dywizji najlepsi w Wojsku Polskim
ZMU dla marynarzy
Karol Nawrocki wybrany na prezydenta RP
W Dęblinie tylko do przodu
Na Wiejskiej o wydatkach na obronność i weteranach
Pogrom rosyjskiego lotnictwa strategicznego
Prace nad kadłubem dla kolejnego Husarza
Misja PKW „Olimp” doceniona
Badania z WAT-u na misji AX-4
Po medale z okazji 100-lecia LAW-u
Sportowcy z „armii mistrzów” na podium wioślarskich ME
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
Zmagania sześcioosobowych armii
Dekapitacyjne uderzenie w Iran
Kręgosłup dowodzenia Wojskiem Polskim
Jeśli przerzut, to tylko z logistykami
Prawo dla kluczowych inwestycji obronnych
Współpraca MON-u z weteranami i rezerwistami
Dezamet rośnie w siłę
100-lecie Lotniczej Akademii Wojskowej w Dęblinie
Rosyjska maszyna Su-24 przechwycona przez polskie F-16
Żołnierze z dodatkiem od czerwca
Podejrzane manewry na Bałtyku
Droga pełna emocji
Dzień, który zmienił bieg wojny
DNA GROM-u
Robotyka to przyszłość medycyny
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
Trzy okręty, jeden zespół
Generał, olimpijczyk, postać tragiczna
Nowe cele obronne NATO

Ministerstwo Obrony Narodowej Wojsko Polskie Sztab Generalny Wojska Polskiego Dowództwo Generalne Rodzajów Sił Zbrojnych Dowództwo Operacyjne Rodzajów Sił Zbrojnych Wojska Obrony
Terytorialnej
Żandarmeria Wojskowa Dowództwo Garnizonu Warszawa Inspektorat Wsparcia SZ Wielonarodowy Korpus
Północno-
Wschodni
Wielonarodowa
Dywizja
Północny-
Wschód
Centrum
Szkolenia Sił Połączonych
NATO (JFTC)
Agencja Uzbrojenia

Wojskowy Instytut Wydawniczy (C) 2015
wykonanie i hosting AIKELO