moja polska zbrojna
Od 25 maja 2018 r. obowiązuje w Polsce Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, zwane także RODO).

W związku z powyższym przygotowaliśmy dla Państwa informacje dotyczące przetwarzania przez Wojskowy Instytut Wydawniczy Państwa danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z nimi: Polityka przetwarzania danych.

Prosimy o zaakceptowanie warunków przetwarzania danych osobowych przez Wojskowych Instytut Wydawniczy – Akceptuję

Wojskowi kucharze z Polski w światowej czołówce

Żurek na maślance z chrzanowymi kluseczkami, polędwiczki wieprzowe w chlebie z pesto i sosem burgundzkim, gołąbki faszerowane grochem i kiszoną kapustą, sernik z sera koziego z sorbetem z wiśni, buraka i imbiru – to tylko kilka z konkursowych dań, jakie zaprezentowali wojskowi kucharze z Polski podczas Pucharu Świata w Luksemburgu. Polacy zdobyli w tych zawodach brązowy medal!

Kulinarny Puchar Świata Expogast Culinary World Cup 2022 odbył się w Luksemburgu po raz czternasty. To jedne z najważniejszych międzynarodowych zawodów kulinarnych na świecie. Zmagania szefów kuchni w Luksemburgu odbywają się co cztery lata. W 14. edycji konkursu w różnych kategoriach rywalizowało ze sobą blisko 2 tys. najwybitniejszych kucharzy i cukierników z całego świata. W Expogast Culinary World Cup uczestniczyła także Reprezentacja Kucharzy Wojska Polskiego. Żołnierze wystartowali w kategorii community catering. Konkurencja ta polegała na przygotowaniu lunchu dla 120 osób w formie cateringu.

 

– To bardzo ważne zawody, do których przygotowywaliśmy się od wielu miesięcy. Wspólne treningi ruszyły w lutym. Początkowo spotykaliśmy się raz w miesiącu, a po wakacjach przygotowania nabrały tempa i trenowaliśmy dwa razy w miesiącu – mówi sierż. Piotr Welter, kapitan Reprezentacji Kucharzy WP i żołnierz batalionu dowodzenia Inspektoratu Wsparcia Sił Zbrojnych. Podoficer dołączył do reprezentacji 14 lat temu, a od ponad dekady stoi na jej czele. – Ćwiczyliśmy w studiu kulinarnym w 1 Pomorskiej Brygadzie Logistycznej w Bydgoszczy. Mamy tam komfortowe warunki do pracy, korzystamy z najnowocześniejszego wyposażenia, sprzętu gastronomicznego, którego nie powstydziłyby się najlepsze restauracje – dodaje. Wojskowi kucharze na co dzień służą w kilkunastu różnych jednostkach WP. Spotykali się regularnie w Bydgoszczy, by wspólnie pracować nad konkursowym menu, a potem trenować przygotowanie i serwowanie potraw. – Punkty na takich zawodach zdobywa się smakiem, dlatego musieliśmy opracować menu na najwyższym poziomie. Tematem przewodnim zawodów była kuchnia narodowa, postawiliśmy więc na bardzo dobrej jakości polskie produkty – opowiada Piotr Welter. – Na przykład żurek przygotowaliśmy na zakwasie, którego szczep liczy 68 lat! – podkreśla.

Dla wojskowych kucharzy Puchar Świata rozpoczął się 27 listopada już o 5.30 rano. W konkurencji community catering wystartowało kilkanaście sześcioosobowych zespołów, a każdy z zawodników miał swojego dublera. Ten może być potrzebny, gdyby doszło np. do skaleczenia, poślizgnięcia lub innego wypadku w czasie gotowania. – Naszym największym wrogiem były czas oraz stres, na szczęście zdążyliśmy ze wszystkim i na 11.30 byliśmy gotowi do wydawania dań – mówi sierż. Radosław Irzemski, w reprezentacji od 11 lat.

Co znalazło się w konkursowym menu biało-czerwonych? Żołnierze przygotowali żurek na maślance, z białą kiełbasą, jajkiem przepiórczym i chrzanowymi kluskami. Były także polędwiczki wieprzowe w chlebie z pesto oraz sosem burgundzkim. Serwowali również gołąbki z kapusty faszerowane grochem i kapustą kiszoną, babkę ziemniaczaną z grzybami, bliny z purée kaparowo-rodzynkowym, wegańskie pierogi z grzybami, soczewicą i warzywami, sos boczniakowy, pietruszkę pieczoną z tymiankiem, purée z warzyw korzennych oraz sałatę rzymską z koprem włoskim, selerem naciowym, ciecierzycą, orzechami nerkowca, piklowaną cebulą i sosem orzechowym. – Nasze menu zamykał deser. Był to sernik z sera koziego z oliwą z pestek dyni, w towarzystwie sorbetu z mrożonych wiśni, buraka i imbiru. Wszystko to było podane na palonej białej czekoladzie i cieście cygaretkowym – opisuje kapitan Reprezentacji Kucharzy WP.

Zmagania kucharzy były skrupulatnie oceniane przez sędziów. – Oczywiście najwięcej punktów dostaje się za smak, ale szefowie kuchni noty przyznają także za odpowiednio opracowaną specjalistyczną dokumentację, tabele wartości odżywczych, kalkulacje receptur, przestrzeganie przepisów, stosowanie różnego rodzaju technik, stopień trudności potraw i sposób serwowania dań – wymienia kpr. Piotr Pawelec, członek Reprezentacji Kucharzy WP, na co dzień żołnierz 15 Giżyckiej Brygady Zmechanizowanej.

Finalnie żołnierze zdobyli brązowy medal i poprawili swój wynik sprzed czterech lat. Wówczas z Luksemburga wrócili z wyróżnieniem. Najwyższe miejsce na podium w 2022 roku zajęła Kanada, srebro zdobyli Szwajcarzy.

Kolejne wyzwanie dla najlepszych wojskowych kucharzy w lutym 2024 roku! Wówczas odbędzie się Międzynarodowa Olimpiada Kulinarna w Niemczech.

Magdalena Kowalska-Sendek

autor zdjęć: Reprezentacja Kucharzy Wojska Polskiego, 1 Pomorska Brygada Logistyczna

dodaj komentarz

komentarze


ORP „Necko” idzie do natowskiego zespołu
31 Baza Lotnictwa Taktycznego apeluje do mediów
Polska i Szwecja, razem na rzecz bezpieczeństwa
Obowiązek budowy schronów staje się faktem
Strategiczne partnerstwo Polski i Kanady
Na motocyklach śladami historii
Nowelizacja ustawy o obronie z podpisem prezydenta
Huta Stalowa Wola na MSPO
Towarzysze czołgów
Dwie agresje, dwie okupacje
Relokacja wojsk na Podkarpaciu
Triumf żołnierzy-lekkoatletów
Ruszają targi zbrojeniowe w Kielcach
Polsko-koreańska spółka będzie produkować rakiety do wyrzutni Homar-K
Wypadek przed Air Show
Skorzystaj z szansy na zostanie oficerem
Koniec miękkiej gry
Trenują przed „Zapadem ‘25”
Prezydent Nawrocki: Wieluń to symbol cierpienia
Kadeci będą się uczyć obsługi dronów
Loty szkoleniowe na F-16 wstrzymane do odwołania
„Road Runner” w Libanie
Brytyjczycy żegnają Malbork
Orlik na Alfę
Beret „na rekinka” lub koguta
Zwycięska batalia o stolicę
Flytrap, czyli młot na drony
MON rozpoczyna współpracę z Ligą Obrony Kraju
Warszawo, do broni!
„Był twarzą sił powietrznych”
Baobab z miotaczem
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
NATO ćwiczy na Bałtyku. Z polskim udziałem
Świetne występy polskich żołnierzy
Lepsza efektywność
Wojskowi szachiści z medalem NATO
Szczelna sieć dla Tarczy
Niemiecki plan zniszczenia Polski
Wielkie zbrojenia za Odrą
Polski żołnierz pobił w Chinach rekord świata
Ćwicz w szkole jak w wojsku!
GROM w obiektywie. Zobaczcie sami!
Szef MON-u upamiętnił pierwszych poległych w II wojnie
Cena wolności. Powstańcze wspomnienia
Duże osiągnięcie polskich skoczków
Premierowe strzelania Spike’ami z Apache’ów
Australijski AWACS rozpoczął misję w Polsce
MSPO 2025 – serwis specjalny „Polski Zbrojnej”
Strzelanina w bazie US Army
Air Show 2025 odwołane. Co z biletami?
Norwegowie budują na polskim poligonie
Nocne ataki na Ukrainę
Wyczekiwane przyspieszenie
Startuje „Żelazny obrońca”
Czarna skrzynka F-16 w rękach śledczych
Z najlepszymi na planszy
Skoordynowane zarządzanie w kryzysie
Hekatomba na Woli
Dron-śmigłowiec dla marynarki
Inowrocławscy saperzy z misją na południu
Premier i szefowa UE na granicy w Krynkach
Drones on the Offensive
Czas nowych inwestycji
Amerykańsko-rosyjski szczyt na Alasce
Najmłodszy w rodzinie
Westerplatte, 1 września 1939. Pamiętamy!
Zakupy według potrzeb
Śmierć pilota F-16. Trwa badanie przyczyn wypadku
Szef Sztabu Generalnego: MSPO przykładem rewolucji dronowej
Akt oskarżenia w sprawie planu „Warta”
Poradnik na czas kryzysu gotowy!
Informacja geoprzestrzenna na współczesnym polu walki
Wicepremier Kosiniak-Kamysz rozmawia o technologiach nuklearnych
Szczyt przywódców ws. Ukrainy
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
Radary, które widzą wszystko

Ministerstwo Obrony Narodowej Wojsko Polskie Sztab Generalny Wojska Polskiego Dowództwo Generalne Rodzajów Sił Zbrojnych Dowództwo Operacyjne Rodzajów Sił Zbrojnych Wojska Obrony
Terytorialnej
Żandarmeria Wojskowa Dowództwo Garnizonu Warszawa Inspektorat Wsparcia SZ Wielonarodowy Korpus
Północno-
Wschodni
Wielonarodowa
Dywizja
Północny-
Wschód
Centrum
Szkolenia Sił Połączonych
NATO (JFTC)
Agencja Uzbrojenia

Wojskowy Instytut Wydawniczy (C) 2015
wykonanie i hosting AIKELO