moja polska zbrojna
Od 25 maja 2018 r. obowiązuje w Polsce Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, zwane także RODO).

W związku z powyższym przygotowaliśmy dla Państwa informacje dotyczące przetwarzania przez Wojskowy Instytut Wydawniczy Państwa danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z nimi: Polityka przetwarzania danych.

Prosimy o zaakceptowanie warunków przetwarzania danych osobowych przez Wojskowych Instytut Wydawniczy – Akceptuję

Świąteczne gotowanie

Przygotowując świąteczne potrawy, powinniśmy umiejętnie łączyć tradycję z nowoczesnością. Zachęcam do sięgania po staropolskie dania, dziś już nieco zapomniane, np. pampuchy – mówi plut. Piotr Welter, kapitan Narodowej Reprezentacji Kucharzy Wojska Polskiego. Podpowiada czytelnikom „Polski Zbrojnej”, jakimi daniami zabłysnąć podczas świątecznych biesiad.

Najlepsi kucharze Wojska Polskiego reprezentują naszą armię na różnego rodzaju zawodach kulinarnych. Medale i wyróżnienia zdobywają chociażby podczas dwóch największych imprez: Międzynarodowej Olimpiady Kulinarnej w Niemczech i Kulinarnego Pucharu Świata w Luksemburgu. W ubiegłym roku z Luksemburga żołnierze przywieźli wyróżnienie. Zaledwie pół punktu zabrakło im do brązowego medalu. – Po raz kolejny w Pucharze Świata wystartujemy w 2022 roku, zatem już za rok rozpoczniemy intensywne przygotowania – opowiada plut. Piotr Welter, od 11 lat członek reprezentacji kucharzy, a od dziewięciu kapitan polskiej drużyny. Podoficer służy w batalionie dowodzenia Inspektoratu Wsparcia Sił Zbrojnych, jest zdobywcą trzech brązowych medali. – Mamy teraz czas, by przed następnymi zawodami złapać oddech, zbieramy także nowe pomysły – dodaje. Kucharz wyjaśnia, że poza przygotowaniem nietuzinkowych dań, wojskowi kucharze będą też ćwiczyć np. wydawanie potraw na czas. – Musimy również dobrze rozpracować regulamin zawodów, by opanować każdy jego szczegół. Podczas ostatnich mistrzostw straciliśmy punkty z powodu niedopatrzeń technicznych – dodaje.

Ale czas pomiędzy zawodami jest dla kucharzy także bardzo pracowity. – Gotujemy m.in. na państwowych i międzynarodowych imprezach okolicznościowych. Przygotowywaliśmy na przykład poczęstunek w Kwaterze Głównej NATO z okazji 20. rocznicy przystąpienia Polski do Sojuszu – opowiada Welter.

Kilka dni temu reprezentacja wojskowych kucharzy stanęła przed kolejnym wyzwaniem. Współpracując z kucharzami różnych jednostek, m.in. 1 Bazy Lotnictwa Transportowego, przygotowywali dania na spotkanie świąteczne prezydenta Andrzej Dudy z żołnierzami. – To było ogromne przedsięwzięcie. Gotowanie dla 1700 osób, to naprawdę spore wyzwanie. Przygotowania trwały równocześnie w kilku wojskowych kuchniach. Lepiliśmy ręcznie pierogi, były różnego rodzaju sałatki, a także śledź po żydowsku z migdałami i przyprawami korzennymi oraz ciasta – opowiada kapitan polskiej drużyny.

– Przygotowując świąteczne dania powinniśmy umiejętnie łączyć tradycję z nowoczesnością. Zachęcam do sięgania po staropolskie dania, rodzime produkty, dziś już nieco zapomniane, takie jak pampuchy – mówi.

Piotr Welter, specjalnie dla czytelników „Polski Zbrojnej”, opracował świąteczne menu. – Moja propozycja wymaga może nieco większego zaangażowania, ale z pewnością zdobędzie uznanie – zapewnia.

Przystawka

Sałatka ze śledzia, podana z pieczonym burakiem i puszystym pampuchem.
Śledzia pokroić w zapałkę, dodać sparzoną cebulkę, pokrojonego w kostkę pieczonego buraka, ogórka konserwowego, na koniec śmietanę i świeżą gałązkę kopru. Sałatkę należy serwować na drożdżowym pampuchu.

Zupa

Kołduny z farszem rybnym i consommé warzywne.
Kołduny faszerujemy karpiem, białkiem gotowanego jajka i marchewką. To wszystko podlewamy delikatnym wywarem z warzyw.

Danie główne

Filet z jesiotra na potrawce z pasternaku z sosem piernikowym.
Pasternak należy przesmażyć na maśle klarowanym z odrobiną pieprzu i soli oraz podlewać go białym, wytrawnym winem. Pod koniec duszenia dodać rodzynki i śmietankę. Do gotowej potrawki należy dodać uprzednio usmażoną rybę i dusić w sumie około 10 minut. Danie przed podaniem należy polać sosem piernikowym (zrobionym z masła, tartych pierników, śmietanki i świeżej kolendry).

Magdalena Kowalska-Sendek

autor zdjęć: arch. pryw. Reprezentacji Kucharzy WP

dodaj komentarz

komentarze

~xyz
1577042700
W większości kucharze w wojsku umieją jedynie odgrzać "jedzenie" z puszki.
8F-AB-60-B3

Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
 
Prezydent Andrzej Duda w Forcie Stewart
Gen. Kukuła: Trwa przegląd procedur bezpieczeństwa dotyczących szkolenia
Stoltenberg: NATO cieszy się społecznym poparciem
Szpej na miarę potrzeb
Kurs z dzwonem
Święto wojskowego sportu
Morska Jednostka Rakietowa w Rumunii
Animus Fortis, czyli mężny duch
Puchar księżniczki Zofii dla żeglarza CWZS-u
Centrum szkolenia dla żołnierzy WOC-u
Ramię w ramię z aliantami
Byk i lew, czyli hiszpańsko-brytyjska światowa corrida
Wieczna pamięć ofiarom zbrodni katyńskiej!
Żołnierze-sportowcy CWZS-u z medalami w trzech broniach
Kolejni Ukraińcy gotowi do walki
Sprawa katyńska à la española
Jak wyszkolić pilota F-16?
Hiszpański palimpsest
Koreańska firma planuje inwestycje w Polsce
Choć odeszli, trwają w naszych myślach
Marcin Gortat z wizytą u sojuszników
Zmiany w dodatkach stażowych
Ogień w podziemiu
NATO na północnym szlaku
Sportowcy podsumowali 2023 rok. Teraz czas na igrzyska olimpijskie
Mundury w linii... produkcyjnej
W Rumunii powstanie największa europejska baza NATO
Wojna w świętym mieście, część pierwsza
Więcej pieniędzy dla żołnierzy TSW
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
Weterani i bokser „Master”
Wojna w świętym mieście, część trzecia
Psiakrew, harmata!
Wojsko inwestuje w Limanowej
Jeśli nie Jastrząb, to…
W Ramstein o pomocy dla Ukrainy
Inwestycje w bezpieczeństwo granicy
Tusk i Szmyhal: Mamy wspólne wartości
Cena wolności
Na straży wschodniej flanki NATO
Zapomniana Legia Cudzoziemska
Wojna w świętym mieście, epilog
Żołnierze ewakuują Polaków rannych w Gruzji
Wojna w świętym mieście, część druga
Przygotowania czas zacząć
Rakiety dla Jastrzębi
NATO zwiększy pomoc dla Ukrainy
Ocalały z transportu do Katynia
Polak kandydatem na stanowisko szefa Komitetu Wojskowego UE
Potężny atak rakietowy na Ukrainę
Mjr rez. Arkadiusz Kups: walka to nie sport
Prawda o zbrodni katyńskiej
Odstraszanie i obrona
V Korpus z nowym dowódcą
Wojna w Ukrainie oczami medyków
Optyka dla żołnierzy
Zbrodnia made in ZSRS
Strategiczna rywalizacja. Związek Sowiecki/ Rosja a NATO
W Brukseli o wsparciu dla Ukrainy
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
Głos z katyńskich mogił
25 lat w NATO – serwis specjalny

Ministerstwo Obrony Narodowej Wojsko Polskie Sztab Generalny Wojska Polskiego Dowództwo Generalne Rodzajów Sił Zbrojnych Dowództwo Operacyjne Rodzajów Sił Zbrojnych Wojska Obrony
Terytorialnej
Żandarmeria Wojskowa Dowództwo Garnizonu Warszawa Inspektorat Wsparcia SZ Wielonarodowy Korpus
Północno-
Wschodni
Wielonarodowa
Dywizja
Północny-
Wschód
Centrum
Szkolenia Sił Połączonych
NATO (JFTC)
Agencja Uzbrojenia

Wojskowy Instytut Wydawniczy (C) 2015
wykonanie i hosting AIKELO