moja polska zbrojna
Od 25 maja 2018 r. obowiązuje w Polsce Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, zwane także RODO).

W związku z powyższym przygotowaliśmy dla Państwa informacje dotyczące przetwarzania przez Wojskowy Instytut Wydawniczy Państwa danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z nimi: Polityka przetwarzania danych.

Prosimy o zaakceptowanie warunków przetwarzania danych osobowych przez Wojskowych Instytut Wydawniczy – Akceptuję

 
Świąteczne gotowanie

Przygotowując świąteczne potrawy, powinniśmy umiejętnie łączyć tradycję z nowoczesnością. Zachęcam do sięgania po staropolskie dania, dziś już nieco zapomniane, np. pampuchy – mówi plut. Piotr Welter, kapitan Narodowej Reprezentacji Kucharzy Wojska Polskiego. Podpowiada czytelnikom „Polski Zbrojnej”, jakimi daniami zabłysnąć podczas świątecznych biesiad.

Najlepsi kucharze Wojska Polskiego reprezentują naszą armię na różnego rodzaju zawodach kulinarnych. Medale i wyróżnienia zdobywają chociażby podczas dwóch największych imprez: Międzynarodowej Olimpiady Kulinarnej w Niemczech i Kulinarnego Pucharu Świata w Luksemburgu. W ubiegłym roku z Luksemburga żołnierze przywieźli wyróżnienie. Zaledwie pół punktu zabrakło im do brązowego medalu. – Po raz kolejny w Pucharze Świata wystartujemy w 2022 roku, zatem już za rok rozpoczniemy intensywne przygotowania – opowiada plut. Piotr Welter, od 11 lat członek reprezentacji kucharzy, a od dziewięciu kapitan polskiej drużyny. Podoficer służy w batalionie dowodzenia Inspektoratu Wsparcia Sił Zbrojnych, jest zdobywcą trzech brązowych medali. – Mamy teraz czas, by przed następnymi zawodami złapać oddech, zbieramy także nowe pomysły – dodaje. Kucharz wyjaśnia, że poza przygotowaniem nietuzinkowych dań, wojskowi kucharze będą też ćwiczyć np. wydawanie potraw na czas. – Musimy również dobrze rozpracować regulamin zawodów, by opanować każdy jego szczegół. Podczas ostatnich mistrzostw straciliśmy punkty z powodu niedopatrzeń technicznych – dodaje.

Ale czas pomiędzy zawodami jest dla kucharzy także bardzo pracowity. – Gotujemy m.in. na państwowych i międzynarodowych imprezach okolicznościowych. Przygotowywaliśmy na przykład poczęstunek w Kwaterze Głównej NATO z okazji 20. rocznicy przystąpienia Polski do Sojuszu – opowiada Welter.

Kilka dni temu reprezentacja wojskowych kucharzy stanęła przed kolejnym wyzwaniem. Współpracując z kucharzami różnych jednostek, m.in. 1 Bazy Lotnictwa Transportowego, przygotowywali dania na spotkanie świąteczne prezydenta Andrzej Dudy z żołnierzami. – To było ogromne przedsięwzięcie. Gotowanie dla 1700 osób, to naprawdę spore wyzwanie. Przygotowania trwały równocześnie w kilku wojskowych kuchniach. Lepiliśmy ręcznie pierogi, były różnego rodzaju sałatki, a także śledź po żydowsku z migdałami i przyprawami korzennymi oraz ciasta – opowiada kapitan polskiej drużyny.

– Przygotowując świąteczne dania powinniśmy umiejętnie łączyć tradycję z nowoczesnością. Zachęcam do sięgania po staropolskie dania, rodzime produkty, dziś już nieco zapomniane, takie jak pampuchy – mówi.

Piotr Welter, specjalnie dla czytelników „Polski Zbrojnej”, opracował świąteczne menu. – Moja propozycja wymaga może nieco większego zaangażowania, ale z pewnością zdobędzie uznanie – zapewnia.

Przystawka

Sałatka ze śledzia, podana z pieczonym burakiem i puszystym pampuchem.
Śledzia pokroić w zapałkę, dodać sparzoną cebulkę, pokrojonego w kostkę pieczonego buraka, ogórka konserwowego, na koniec śmietanę i świeżą gałązkę kopru. Sałatkę należy serwować na drożdżowym pampuchu.

Zupa

Kołduny z farszem rybnym i consommé warzywne.
Kołduny faszerujemy karpiem, białkiem gotowanego jajka i marchewką. To wszystko podlewamy delikatnym wywarem z warzyw.

Danie główne

Filet z jesiotra na potrawce z pasternaku z sosem piernikowym.
Pasternak należy przesmażyć na maśle klarowanym z odrobiną pieprzu i soli oraz podlewać go białym, wytrawnym winem. Pod koniec duszenia dodać rodzynki i śmietankę. Do gotowej potrawki należy dodać uprzednio usmażoną rybę i dusić w sumie około 10 minut. Danie przed podaniem należy polać sosem piernikowym (zrobionym z masła, tartych pierników, śmietanki i świeżej kolendry).

Magdalena Kowalska-Sendek

autor zdjęć: arch. pryw. Reprezentacji Kucharzy WP

dodaj komentarz

komentarze

~xyz
1577042700
W większości kucharze w wojsku umieją jedynie odgrzać "jedzenie" z puszki.
8F-AB-60-B3

Garnizon US Army na stałe
 
Na ratunek „Rudemu”
Nowatorskie manewry Marszałka
Podoficerowie 6 BPD na pionierskim kursie
Celne oko strzelców CWZS-u
NATO podsumowało 2022 rok
Medic on the Battlefield
Cegiełka na morzu
Sportowcy-żołnierze uhonorowani za wyniki z 2021 i 2022 roku
Międzyrządowe konsultacje w Rumunii
Mord na przywódcach podziemia niepodległościowego
Sukces polskiej judoczki w Gruzji
Perun. Polska rakieta z szansą na lot w kosmos
Kościuszko, czyli ostatnia nadzieja Rzeczypospolitej
Silniejsza obrona południowo-wschodniej flanki
Wicepremier Błaszczak o Air Show 2023
Kolejne czołgi K2 i haubice K9 dla Wojska Polskiego
Arktyczny Delfin na tropie okrętów podwodnych
NATO patrzy na wschód
Polskie MiG-29 dla Ukrainy
To dobra ustawa dla wojska
O pomocy dla Ukrainy
Startuje „Jaskółka”
Na trasie legendarnego biegu
Więcej Bystrych dla armii
Słowo czekisty
Judoczka z CWZS-u druga w Pucharze Świata
Biały Dom o polskich MiG-ach
F-35 w powietrzu
Karą mogła być tylko śmierć
Śladem profesjonalistów
Nowoczesne wojsko, bezpieczna Ojczyzna
Świadczenie za staż – z podpisem prezydenta
„Nie działałem na rzecz obcego mocarstwa”
Czworonożni komandosi na pokładzie C-295M
Pierwsze eksponaty MWP już w nowej siedzibie
Pod okiem rangersów
Młot na dyktatora
Air Policing piątej generacji
Polskie samoloty MiG-29 dla Ukrainy
Wspólne zakupy amunicji
Wojna w świecie popkultury
Podejmij studia na nowym kierunku WAT
Great Game on the Sea
„Trenuj z wojskiem” po raz trzeci
Żołnierze walczyli o medale w Biegu Piastów
Kormorany, czyli praca zespołowa
Jakie ćwiczenia dla pasywnej rezerwy?
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
Amerykanie demonstrują gotowość na Bałtyku
Cztery lekkoatletki CWZS-u na podium w Stambule
VIS na misję
Polski wkład w „Wisłę”
„Miron” Łucki patronem Zespołu Bojowego JWK
Rezerwujcie czas! Już niedługo wojskowa gala MMA
Na jakich zasadach gratyfikacja?
„Słowacka tarcza” z polskim udziałem
Holendrzy kończą dyżur w Polsce
Będziemy produkować więcej amunicji
Setka ppor. Krzysztofa Żebrowskiego
Polscy marynarze za kołem podbiegunowym
GROM szuka odważnych
USA szybciej dostarczą Abramsy do Ukrainy

Ministerstwo Obrony Narodowej Wojsko Polskie Sztab Generalny Wojska Polskiego Dowództwo Generalne Rodzajów Sił Zbrojnych Dowództwo Operacyjne Rodzajów Sił Zbrojnych Wojska Obrony
Terytorialnej
Żandarmeria Wojskowa Dowództwo Garnizonu Warszawa Inspektorat Wsparcia SZ Wielonarodowy Korpus
Północno-
Wschodni
Wielonarodowa
Dywizja
Północny-
Wschód
Centrum
Szkolenia Sił Połączonych
NATO (JFTC)
Agencja Uzbrojenia

Wojskowy Instytut Wydawniczy (C) 2015
wykonanie i hosting AIKELO