moja polska zbrojna
Od 25 maja 2018 r. obowiązuje w Polsce Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, zwane także RODO).

W związku z powyższym przygotowaliśmy dla Państwa informacje dotyczące przetwarzania przez Wojskowy Instytut Wydawniczy Państwa danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z nimi: Polityka przetwarzania danych.

Prosimy o zaakceptowanie warunków przetwarzania danych osobowych przez Wojskowych Instytut Wydawniczy – Akceptuję

Świąteczne gotowanie

Przygotowując świąteczne potrawy, powinniśmy umiejętnie łączyć tradycję z nowoczesnością. Zachęcam do sięgania po staropolskie dania, dziś już nieco zapomniane, np. pampuchy – mówi plut. Piotr Welter, kapitan Narodowej Reprezentacji Kucharzy Wojska Polskiego. Podpowiada czytelnikom „Polski Zbrojnej”, jakimi daniami zabłysnąć podczas świątecznych biesiad.

Najlepsi kucharze Wojska Polskiego reprezentują naszą armię na różnego rodzaju zawodach kulinarnych. Medale i wyróżnienia zdobywają chociażby podczas dwóch największych imprez: Międzynarodowej Olimpiady Kulinarnej w Niemczech i Kulinarnego Pucharu Świata w Luksemburgu. W ubiegłym roku z Luksemburga żołnierze przywieźli wyróżnienie. Zaledwie pół punktu zabrakło im do brązowego medalu. – Po raz kolejny w Pucharze Świata wystartujemy w 2022 roku, zatem już za rok rozpoczniemy intensywne przygotowania – opowiada plut. Piotr Welter, od 11 lat członek reprezentacji kucharzy, a od dziewięciu kapitan polskiej drużyny. Podoficer służy w batalionie dowodzenia Inspektoratu Wsparcia Sił Zbrojnych, jest zdobywcą trzech brązowych medali. – Mamy teraz czas, by przed następnymi zawodami złapać oddech, zbieramy także nowe pomysły – dodaje. Kucharz wyjaśnia, że poza przygotowaniem nietuzinkowych dań, wojskowi kucharze będą też ćwiczyć np. wydawanie potraw na czas. – Musimy również dobrze rozpracować regulamin zawodów, by opanować każdy jego szczegół. Podczas ostatnich mistrzostw straciliśmy punkty z powodu niedopatrzeń technicznych – dodaje.

Ale czas pomiędzy zawodami jest dla kucharzy także bardzo pracowity. – Gotujemy m.in. na państwowych i międzynarodowych imprezach okolicznościowych. Przygotowywaliśmy na przykład poczęstunek w Kwaterze Głównej NATO z okazji 20. rocznicy przystąpienia Polski do Sojuszu – opowiada Welter.

Kilka dni temu reprezentacja wojskowych kucharzy stanęła przed kolejnym wyzwaniem. Współpracując z kucharzami różnych jednostek, m.in. 1 Bazy Lotnictwa Transportowego, przygotowywali dania na spotkanie świąteczne prezydenta Andrzej Dudy z żołnierzami. – To było ogromne przedsięwzięcie. Gotowanie dla 1700 osób, to naprawdę spore wyzwanie. Przygotowania trwały równocześnie w kilku wojskowych kuchniach. Lepiliśmy ręcznie pierogi, były różnego rodzaju sałatki, a także śledź po żydowsku z migdałami i przyprawami korzennymi oraz ciasta – opowiada kapitan polskiej drużyny.

– Przygotowując świąteczne dania powinniśmy umiejętnie łączyć tradycję z nowoczesnością. Zachęcam do sięgania po staropolskie dania, rodzime produkty, dziś już nieco zapomniane, takie jak pampuchy – mówi.

Piotr Welter, specjalnie dla czytelników „Polski Zbrojnej”, opracował świąteczne menu. – Moja propozycja wymaga może nieco większego zaangażowania, ale z pewnością zdobędzie uznanie – zapewnia.

Przystawka

Sałatka ze śledzia, podana z pieczonym burakiem i puszystym pampuchem.
Śledzia pokroić w zapałkę, dodać sparzoną cebulkę, pokrojonego w kostkę pieczonego buraka, ogórka konserwowego, na koniec śmietanę i świeżą gałązkę kopru. Sałatkę należy serwować na drożdżowym pampuchu.

Zupa

Kołduny z farszem rybnym i consommé warzywne.
Kołduny faszerujemy karpiem, białkiem gotowanego jajka i marchewką. To wszystko podlewamy delikatnym wywarem z warzyw.

Danie główne

Filet z jesiotra na potrawce z pasternaku z sosem piernikowym.
Pasternak należy przesmażyć na maśle klarowanym z odrobiną pieprzu i soli oraz podlewać go białym, wytrawnym winem. Pod koniec duszenia dodać rodzynki i śmietankę. Do gotowej potrawki należy dodać uprzednio usmażoną rybę i dusić w sumie około 10 minut. Danie przed podaniem należy polać sosem piernikowym (zrobionym z masła, tartych pierników, śmietanki i świeżej kolendry).

Magdalena Kowalska-Sendek

autor zdjęć: arch. pryw. Reprezentacji Kucharzy WP

dodaj komentarz

komentarze

~xyz
1577042700
W większości kucharze w wojsku umieją jedynie odgrzać "jedzenie" z puszki.
8F-AB-60-B3

Nabór do „Wakacji z wojskiem” 2025 trwa
 
Tak szkolą sterników wojsk specjalnych
Sukcesy żołnierzy na międzynarodowych arenach
Żołnierz ranny na granicy
Ostatnia niedziela…
Przygotowania do Święta Wojska Polskiego
Pucharowe zmagania Polaków
GROM w obiektywie. Zobaczcie sami!
Radomski Air Show coraz bliżej
Rywalizacja snajperów
K9 i FlyEye na poligonie w Ustce
Armia pomoże służbom na zachodniej granicy
Umacnianie ściany wschodniej
Sejm zakończył prace nad nowelizacją ustawy o obronie ojczyzny. Teraz czas na Senat
Kolarskie święto w stolicy
Warsztaty dają siłę
Prezydent Trump spotkał się z szefem NATO
Nie żyje żołnierz PKW Irak
ORP „Necko” idzie do natowskiego zespołu
USA przyłączyły się do ataku Izraela na Iran
Na rosyjskim pasku
Żołnierze PKW Irak są bezpieczni
Więcej żołnierzy z pieniędzmi za dyżur bojowy
Ewakuacja Polaków z Izraela
Czarne Pantery, ognia!
Rosyjska maszyna Su-24 przechwycona przez polskie F-16
Polacy i Holendrzy razem dla obronności
Jak Orlęta stają się Orłami?
Planowano zamach na Zełenskiego
PGZ buduje suwerenność amunicyjną
Korzystne zmiany w dodatkach dla sił powietrznych
Posłowie za wypowiedzeniem konwencji ottawskiej
BWP-1 – historia na dekady
Nawrocki przedstawia kierownictwo BBN-u
Rekompensaty na ostatniej prostej
Dzieci wojny
Nowe Abramsy już w Wesołej
Dekapitacyjne uderzenie w Iran
Więcej niż ćwiczenia
Terytorialsi zawitają do Płocka
Podejrzane manewry na Bałtyku
MSWiA: Zachodnia granica jest bezpieczna
Pół tysiąca terytorialsów strzeże zachodniej granicy
K9 – nieoceniony sojusznik
A Whimsical Adversary
„Niegościnni” marynarze na obiektach sportowych w Ustce
Broń przeciwko wrogim satelitom
Niebezpieczne incydenty na polsko-białoruskiej granicy
Rosjanie zaatakowali polską fabrykę w Ukrainie
Kajakami po medale
Studenci w koszarach
W tydzień poznali smak żołnierskiego fachu
Tak walczyły pancerne kolosy
Generał „Grot” – pierwszy dowódca AK
Wyższe stawki dla niezawodowych
Demony wojny nie patrzą na płeć
More Than an Exercise
Moc Czarnych Panter
Pierwszy polski lot Apache’a
Witamy na Ziemi
Pancerny drapieżnik, czyli Leopard 2A5
Nowe zbiornikowce – wkrótce ruszą konsultacje
Rusza rekrutacja na szkolenia dla szeregowych zawodowych
PT-91, czyli trzy dekady twardej służby
Tłumy na zawodach w Krakowie
Cel: zbudować odporność państwa
Pieta Michniowska
Lotnicy uratowali Wielką Brytanię
W drodze do amunicyjnego bezpieczeństwa

Ministerstwo Obrony Narodowej Wojsko Polskie Sztab Generalny Wojska Polskiego Dowództwo Generalne Rodzajów Sił Zbrojnych Dowództwo Operacyjne Rodzajów Sił Zbrojnych Wojska Obrony
Terytorialnej
Żandarmeria Wojskowa Dowództwo Garnizonu Warszawa Inspektorat Wsparcia SZ Wielonarodowy Korpus
Północno-
Wschodni
Wielonarodowa
Dywizja
Północny-
Wschód
Centrum
Szkolenia Sił Połączonych
NATO (JFTC)
Agencja Uzbrojenia

Wojskowy Instytut Wydawniczy (C) 2015
wykonanie i hosting AIKELO