moja polska zbrojna
Od 25 maja 2018 r. obowiązuje w Polsce Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, zwane także RODO).

W związku z powyższym przygotowaliśmy dla Państwa informacje dotyczące przetwarzania przez Wojskowy Instytut Wydawniczy Państwa danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z nimi: Polityka przetwarzania danych.

Prosimy o zaakceptowanie warunków przetwarzania danych osobowych przez Wojskowych Instytut Wydawniczy – Akceptuję

Świąteczne gotowanie

Przygotowując świąteczne potrawy, powinniśmy umiejętnie łączyć tradycję z nowoczesnością. Zachęcam do sięgania po staropolskie dania, dziś już nieco zapomniane, np. pampuchy – mówi plut. Piotr Welter, kapitan Narodowej Reprezentacji Kucharzy Wojska Polskiego. Podpowiada czytelnikom „Polski Zbrojnej”, jakimi daniami zabłysnąć podczas świątecznych biesiad.

Najlepsi kucharze Wojska Polskiego reprezentują naszą armię na różnego rodzaju zawodach kulinarnych. Medale i wyróżnienia zdobywają chociażby podczas dwóch największych imprez: Międzynarodowej Olimpiady Kulinarnej w Niemczech i Kulinarnego Pucharu Świata w Luksemburgu. W ubiegłym roku z Luksemburga żołnierze przywieźli wyróżnienie. Zaledwie pół punktu zabrakło im do brązowego medalu. – Po raz kolejny w Pucharze Świata wystartujemy w 2022 roku, zatem już za rok rozpoczniemy intensywne przygotowania – opowiada plut. Piotr Welter, od 11 lat członek reprezentacji kucharzy, a od dziewięciu kapitan polskiej drużyny. Podoficer służy w batalionie dowodzenia Inspektoratu Wsparcia Sił Zbrojnych, jest zdobywcą trzech brązowych medali. – Mamy teraz czas, by przed następnymi zawodami złapać oddech, zbieramy także nowe pomysły – dodaje. Kucharz wyjaśnia, że poza przygotowaniem nietuzinkowych dań, wojskowi kucharze będą też ćwiczyć np. wydawanie potraw na czas. – Musimy również dobrze rozpracować regulamin zawodów, by opanować każdy jego szczegół. Podczas ostatnich mistrzostw straciliśmy punkty z powodu niedopatrzeń technicznych – dodaje.

Ale czas pomiędzy zawodami jest dla kucharzy także bardzo pracowity. – Gotujemy m.in. na państwowych i międzynarodowych imprezach okolicznościowych. Przygotowywaliśmy na przykład poczęstunek w Kwaterze Głównej NATO z okazji 20. rocznicy przystąpienia Polski do Sojuszu – opowiada Welter.

Kilka dni temu reprezentacja wojskowych kucharzy stanęła przed kolejnym wyzwaniem. Współpracując z kucharzami różnych jednostek, m.in. 1 Bazy Lotnictwa Transportowego, przygotowywali dania na spotkanie świąteczne prezydenta Andrzej Dudy z żołnierzami. – To było ogromne przedsięwzięcie. Gotowanie dla 1700 osób, to naprawdę spore wyzwanie. Przygotowania trwały równocześnie w kilku wojskowych kuchniach. Lepiliśmy ręcznie pierogi, były różnego rodzaju sałatki, a także śledź po żydowsku z migdałami i przyprawami korzennymi oraz ciasta – opowiada kapitan polskiej drużyny.

– Przygotowując świąteczne dania powinniśmy umiejętnie łączyć tradycję z nowoczesnością. Zachęcam do sięgania po staropolskie dania, rodzime produkty, dziś już nieco zapomniane, takie jak pampuchy – mówi.

Piotr Welter, specjalnie dla czytelników „Polski Zbrojnej”, opracował świąteczne menu. – Moja propozycja wymaga może nieco większego zaangażowania, ale z pewnością zdobędzie uznanie – zapewnia.

Przystawka

Sałatka ze śledzia, podana z pieczonym burakiem i puszystym pampuchem.
Śledzia pokroić w zapałkę, dodać sparzoną cebulkę, pokrojonego w kostkę pieczonego buraka, ogórka konserwowego, na koniec śmietanę i świeżą gałązkę kopru. Sałatkę należy serwować na drożdżowym pampuchu.

Zupa

Kołduny z farszem rybnym i consommé warzywne.
Kołduny faszerujemy karpiem, białkiem gotowanego jajka i marchewką. To wszystko podlewamy delikatnym wywarem z warzyw.

Danie główne

Filet z jesiotra na potrawce z pasternaku z sosem piernikowym.
Pasternak należy przesmażyć na maśle klarowanym z odrobiną pieprzu i soli oraz podlewać go białym, wytrawnym winem. Pod koniec duszenia dodać rodzynki i śmietankę. Do gotowej potrawki należy dodać uprzednio usmażoną rybę i dusić w sumie około 10 minut. Danie przed podaniem należy polać sosem piernikowym (zrobionym z masła, tartych pierników, śmietanki i świeżej kolendry).

Magdalena Kowalska-Sendek

autor zdjęć: arch. pryw. Reprezentacji Kucharzy WP

dodaj komentarz

komentarze

~xyz
1577042700
W większości kucharze w wojsku umieją jedynie odgrzać "jedzenie" z puszki.
8F-AB-60-B3

Tridon Mk2, czyli sposób na drona?
 
W Sejmie o zniszczeniu Tupolewa
Posłowie o efektach szczytu NATO
Z parlamentu do wojska
„Armia mistrzów” – sporty walki
„Armia mistrzów” – sporty wodne
Bezpieczeństwo granicy jest również sprawą Sojuszu
Kaczmarek z nowym rekordem Polski!
Ciężko? I słusznie! Tak przebiega selekcja do Formozy
Feniks – następca Mangusty?
Jaki będzie czołg przyszłości?
The Suwałki Gap in the Game
Patrioty i F-16 dla Ukrainy. Trwa szczyt NATO
Roczny dyżur spadochroniarzy
Ankona, czyli polska operacja we Włoszech
Jak usprawnić działania służb na granicy
Incydent przy granicy. MON chce specjalnego nadzoru nad śledztwem
Nie wierzę panu, mister Karski!
„Operacja borelioza”
Partyzanci z republiki
Letnia Bryza na Morzu Czarnym
Sejm podziękował za służbę na granicy
Lotnicy pamiętają o powstaniu
Terytorialsi w gotowości do pomocy
Na ratunek… komandos
Londyn o „Tarczy Wschód”
Pioruny dla sojuszników
„Armia mistrzów” – lekkoatletyka
Silniejsza obecność sojuszników z USA
Posłowie wybrali patronów 2025 roku
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
Rusza operacja „Bezpieczne Podlasie”
Szczyt NATO w Waszyngtonie: Ukraina o krok bliżej Sojuszu
„Armia mistrzów” – kolarstwo, łucznictwo, pięciobój nowoczesny, strzelectwo, triatlon i wspinaczka sportowa
International Test
Kmdr Janusz Porzycz: Wojsko Polskie wspierało i wspiera sportowców!
Prezydent Zełenski w Warszawie
Operacja „Wschodnia zorza”
Za zdrowie utracone na służbie
Specjalsi zakończyli dyżur w SON-ie
Olimp gotowy na igrzyska!
Krzyżacka klęska na polach grunwaldzkich
Hala do budowy Mieczników na finiszu
Szczyt NATO, czyli siła w Sojuszu
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
Prezydent Warszawy: oddajmy hołd bohaterom!
Polski Kontyngent Wojskowy Olimp w Paryżu
Awaria systemów. Bezpieczeństwo Polski nie jest zagrożone
Zabezpieczenie techniczne 1 Pułku Czołgów w 1920
Paryż – odliczanie do rozpoczęcia igrzysk!
Szczyt NATO: wzmacniamy wschodnią flankę
Formoza. Za kulisami
Most III, czyli lot z V2
Medycy na poligonie
Spadochroniarze na warcie w UE
Włoski Centauro na paryskim salonie

Ministerstwo Obrony Narodowej Wojsko Polskie Sztab Generalny Wojska Polskiego Dowództwo Generalne Rodzajów Sił Zbrojnych Dowództwo Operacyjne Rodzajów Sił Zbrojnych Wojska Obrony
Terytorialnej
Żandarmeria Wojskowa Dowództwo Garnizonu Warszawa Inspektorat Wsparcia SZ Wielonarodowy Korpus
Północno-
Wschodni
Wielonarodowa
Dywizja
Północny-
Wschód
Centrum
Szkolenia Sił Połączonych
NATO (JFTC)
Agencja Uzbrojenia

Wojskowy Instytut Wydawniczy (C) 2015
wykonanie i hosting AIKELO