moja polska zbrojna
Od 25 maja 2018 r. obowiązuje w Polsce Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, zwane także RODO).

W związku z powyższym przygotowaliśmy dla Państwa informacje dotyczące przetwarzania przez Wojskowy Instytut Wydawniczy Państwa danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z nimi: Polityka przetwarzania danych.

Prosimy o zaakceptowanie warunków przetwarzania danych osobowych przez Wojskowych Instytut Wydawniczy – Akceptuję

Wojsko od kuchni

Ile kilogramów karpia trzeba upiec, aby nakarmić batalion wojska? Kto lepi pierogi na żołnierską wigilię? Odpowiedzi na te pytania poznaliśmy w kuchni 10 Brygady Logistycznej w Opolu. Przy okazji podpatrzyliśmy, jak w jednostce przygotowywane są świąteczne potrawy. Zapraszamy na pierwszy odcinek cyklu „Wojsko od kuchni”.

 Film: Magdalena Miernicka, Michał Niwicz, Jarosław Wiśniewski

Zupa grzybowa, pierogi, a także królowe świątecznych stołów – ryby. To niektóre potrawy, które przygotowaliśmy wspólnie z żołnierzami 10 Brygady Logistycznej. Wojskowi kucharze nie tylko podzielili się z nami przepisami, z których korzystają, przygotowując świąteczne posiłki, ale zdradzili też sekrety swego fachu. Jeśli zatem chcecie dowiedzieć się co zrobić, aby ciasto do pierogów było miękkie, jak kroić cebulę, aby nie uronić ani jednej łzy oraz jak wyglądają przygotowania świątecznej kolacji dla kilkuset osób – ten cykl jest dla was.

Bohaterem pierwszego odcinka jest st. chor. sztab. Wojciech Fudali, kierownik stołówki 10 Brygady Logistycznej, który zaprezentuje, jak przyrządzić kapustę z grochem i grzybami oraz opowie o magii świąt Bożego Narodzenia w Afganistanie.

Kolejnych przepisów szukajcie na naszym profilu na Facebooku. Jeśli skorzystacie z któregoś z nich – koniecznie dajcie nam znać! Zróbcie zdjęcie potrawy, którą przygotujecie, i zamieście ją w mediach społecznościowych. Nie zapomnijcie oznaczyć posta hasztagami #ŚwiętaPZ i #WojskoOdKuchni. Smacznego!

Kapusta z grochem i grzybami – przepis na 4 porcje

Składniki:
1/2 kg kapusty kwaszonej
3–4 suszone grzybki
szklanka grochu
sól i pieprz
majeranek

Przygotowanie:
1. Groch namoczyć na noc, po czym ugotować go w tej samej wodzie z dodatkiem soli.
2. Umyte i namoczone wcześniej grzyby zagotować, odcedzić. Wywar zachować.
3. Kapustę posiekać, dodać pokrojone grzybki, podsmażyć.
4. Gdy kapusta i groch będą miękkie, połączyć je ze sobą, wymieszać i jeszcze chwilkę razem podgotować, dodać wywar z grzybów. Dodać majeranek. Doprawić solą i pieprzem.
5. Podawać z zeszkloną na masełku cebulą i świeżym pieczywem.

Magdalena Miernicka

autor zdjęć: Jarosław Wiśniewski

dodaj komentarz

komentarze


Nowe możliwości spółki Mesko
 
AW149 to przygoda życia
Wyjście z cienia
Silna Polska w Europie to Polska związana sojuszem z USA
Szybujące bomby dla sił powietrznych
Wojska inżynieryjne wzmacniają granicę
Tajemne uderzenie
Pod siatką o medale mistrzostw WP
Czterej pancerni przeciw wyklętym
Polska dołącza do satelitarnej elity
Typhoony i Gripeny nad Bałtykiem
„Zapad’ 25” przenosi się dalej od polskiej granicy
Tu zaczniesz drogę do cyberwojsk
50 kabli na 50-lecie Jednostki Wojskowej Formoza
Polscy spadochroniarze w Finlandii
Żołnierz influencer?
Szlachetny gest generała
Żołnierze z dodatkiem od czerwca
Nasi czołgiści najlepsi
Jak kąsają polskie kły
Bezzałogowce w Wojsku Polskim – serwis specjalny
Rosyjska maszyna Su-24 przechwycona przez polskie F-16
Stress test dla systemu ratownictwa
Sportowcy z „armii mistrzów” pokazali klasę
Biało-czerwona na Monte Cassino
Drony na ratunek
Kontrakty dla firm produkujących na rzecz obronności
Ustawa bliżej żołnierzy
Kajakarze, pięściarze i lekkoatletka CWZS-u na podium
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
Od chaosu do wiktorii
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
Wyzwanie, które integruje
Pancerna nauka jazdy
Podejrzane manewry na Bałtyku
Amunicja dla czołgów
Trudny los zwycięzców
Unijni ministrowie podpisali SAFE
Kolejne K9 dla zawiszaków
Wyzwanie, które integruje
Alians HSW ze światowym gigantem
Zachód daje Ukrainie zielone światło
Szkice strzelca spod Monte Cassino
Pilecki. Do końca walczył z tyranią
Pomoc na pewno przyjdzie na czas
Ukraińcy i Rosjanie spotkali się pierwszy raz od 2022 roku
Rosjanom wyciekły dwa miliony tajnych dokumentów
Polska delegacja wyruszyła do Waszyngtonu
Pamiętają o powstańcach
Kolejna rozmowa Trumpa i Putina. Czy coś z niej wyniknie?
Fire from Coast
Powstanie raport o bezpieczeństwie dostaw do zbrojeniówki
Misja PKW „Olimp” doceniona
Kosiniak-Kamysz: Polska najbliższym partnerem Stanów Zjednoczonych w Europie
Kilometry pamięci
Bałtycka tarcza
Kajakarze i ratownicy wodni z workiem medali
Drony Wizjer rozpoznają cel
Dziękujemy wam, weterani!
Szef MON-u oddał hołd gen. Marianowi Kukielowi
Atom utracony
Nowa mapa garnizonów

Ministerstwo Obrony Narodowej Wojsko Polskie Sztab Generalny Wojska Polskiego Dowództwo Generalne Rodzajów Sił Zbrojnych Dowództwo Operacyjne Rodzajów Sił Zbrojnych Wojska Obrony
Terytorialnej
Żandarmeria Wojskowa Dowództwo Garnizonu Warszawa Inspektorat Wsparcia SZ Wielonarodowy Korpus
Północno-
Wschodni
Wielonarodowa
Dywizja
Północny-
Wschód
Centrum
Szkolenia Sił Połączonych
NATO (JFTC)
Agencja Uzbrojenia

Wojskowy Instytut Wydawniczy (C) 2015
wykonanie i hosting AIKELO