moja polska zbrojna
Od 25 maja 2018 r. obowiązuje w Polsce Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, zwane także RODO).

W związku z powyższym przygotowaliśmy dla Państwa informacje dotyczące przetwarzania przez Wojskowy Instytut Wydawniczy Państwa danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z nimi: Polityka przetwarzania danych.

Prosimy o zaakceptowanie warunków przetwarzania danych osobowych przez Wojskowych Instytut Wydawniczy – Akceptuję

„Bóbr-17” od kuchni

Ćwiczenie dowódczo-sztabowe szkieletowe „Bóbr-17” nabiera tempa. Zarówno ćwiczące elementy 17 Wielkopolskiej Brygady Zmechanizowanej (17 WBZ), jak i kierownictwo ćwiczenia weszły płynnie w etap planowania i kierowania walką. Jednak prócz nich swoją pracę wykonują ci, których na co dzień nie widać.

W sumie jest ich osiemnaścioro. Rozpoczynają swój dzień każdego dnia już po czwartej rano. Kucharze i pomoce kuchenne z 45 Wojskowego Oddziału Gospodarczego, 11 Batalionu Dowodzenia oraz 10 Brygady Kawalerii Pancernej czuwają nad tym, aby każdy żołnierz miał zapewnione trzy ciepłe posiłki. – Dzisiaj na obiad podaliśmy zupę fasolową i kapuśniak, aby każdy mógł wybrać to, co przypadnie mu w smak. Drugie danie zaś stanowi wieprzowina gotowana z sosem musztardowym oraz filet z kurczaka w śmietanowej okrasie – oznajmia starszy chorąży Marek Bałoń, dowódca plutonu zaopatrzenia 11 bdow.

Dowódca drużyny gospodarczej plutonowy Adam Zawal sprawdza, czy wszystkie punkty polowej stołówki są odpowiednio przygotowane, aby zapewnić ciągłą obsługę posiłków dla żołnierzy. Aby każdego dnia wyżywić bez mała siedemset osób, kucharze przygotowują dziennie średnio sto kilogramów mięsa do obiadu. Dzisiaj na przykład dodatek do dania stanowiły zasmażane buraki czerwone, na które złożyło się ponad dziewięćdziesiąt kilogramów tego warzywa.

Mimo iż wydawanie kolacji kończy się około dziewiętnastej, obowiązki obsługi jednak nie dobiegają końca, gdyż uczestnicy ćwiczenia „Bóbr-17” podzieleni są na dwie zmiany. Trzeba więc zapewnić posiłek tym, którzy szkolą się podczas godzin nocnych.

A już rano obsługę kuchni czeka kolejny, bliźniaczy, różniący się tylko odmiennym menu dzień.

Tekst: por. Krzysztof Gonera

red. PZ

autor zdjęć: st. chor. Rafał Mniedło

dodaj komentarz

komentarze


Najlepsi w XXII Maratonie Komandosa
Koreańskie stypendia i nowy sprzęt dla AWL-u
Uczelnie łączą siły
Dzień wart stu lat
Sportowcy podsumowali 2025 rok
W krainie Świętego Mikołaja
Polska niesie ogromną odpowiedzialność
Wojskowa łączność w Kosmosie
Polska i Francja na rzecz bezpieczeństwa Europy
Bóg wojny wyłonił najlepszych artylerzystów
Komplet medali wojskowych na ringu
Premier ogłasza podwyższony stopień alarmowy
Czwarta dostawa Abramsów
Czy Strykery trafią do Wojska Polskiego?
Holenderska misja na polskim niebie
Medyczna odsłona szkoleń wGotowości
Artylerzyści mają moc!
Gdy ucichnie artyleria
Najmłodszy żołnierz generała Andersa
Pomorscy terytorialsi w Bośni i Hercegowinie
Borsuki jadą do wojska!
F-35 z Norwegii znowu w Polsce
Wojskowe przepisy – pytania i odpowiedzi
Przygotowani znaczy bezpieczni
Rosja usuwa polskie symbole z cmentarza w Katyniu
PKO Bank Polski z ofertą specjalną dla służb mundurowych
Sejm za Bezpiecznym Bałtykiem
Nowe zasady dla kobiet w armii
Mundurowi z benefitami
Żołnierze zawodowi zasilają szeregi armii
Najdłuższa noc
Wojska amerykańskie w Polsce pozostają
Szwedzi w pętli
Zmierzyli się z własnymi słabościami
Razem na ratunek
NATO ćwiczy wśród fińskich wysp
Z Su-22 dronów nie będzie
Wojsko ma swojego satelitę!
Zwrot na Bałtyk
Poselskie pytania o „OPW z dronem”
Sukces bezzałogowego skrzydłowego
MSPO 2025 – serwis specjalny „Polski Zbrojnej”
Nitro-Chem stawia na budowanie mocy
Kapral Bartnik mistrzem świata
Szczyt europejskiej „Piątki” w Berlinie
Czas na polskie Borsuki
Rządy Polski i Niemiec wyznaczają kierunki współpracy
Nowe zdolności sił zbrojnych
GROM w obiektywie. Zobaczcie sami!
Norweska broń będzie produkowana w Polsce
BWP made in Poland. Czy będzie towarem eksportowym?
Wojsko przetestuje nowe technologie
Ograniczenia lotów na wschodzie Polski
Polski „Wiking” dla Danii
Żołnierze z „armii mistrzów” czekają na głosy
Militarne Schengen
Współpraca na rzecz bezpieczeństwa energetycznego
Formoza – 50 lat morskich komandosów
Szeremeta niepokonana na ringu w Budapeszcie
Don’t Get Hacked
Nadchodzi era Borsuka
Po co wojsku satelity?
Trzy „Duchy" na Bałtyk
Niebo pod osłoną
Pancerniacy jadą na misję
Celne oko, spokój i wytrzymałość – znamy najlepszych strzelców wyborowych wśród terytorialsów
Plan na WAM
Ile powołań do wojska w 2026 roku?

Ministerstwo Obrony Narodowej Wojsko Polskie Sztab Generalny Wojska Polskiego Dowództwo Generalne Rodzajów Sił Zbrojnych Dowództwo Operacyjne Rodzajów Sił Zbrojnych Wojska Obrony
Terytorialnej
Żandarmeria Wojskowa Dowództwo Garnizonu Warszawa Inspektorat Wsparcia SZ Wielonarodowy Korpus
Północno-
Wschodni
Wielonarodowa
Dywizja
Północny-
Wschód
Centrum
Szkolenia Sił Połączonych
NATO (JFTC)
Agencja Uzbrojenia

Wojskowy Instytut Wydawniczy (C) 2015
wykonanie i hosting AIKELO