moja polska zbrojna
Od 25 maja 2018 r. obowiązuje w Polsce Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, zwane także RODO).

W związku z powyższym przygotowaliśmy dla Państwa informacje dotyczące przetwarzania przez Wojskowy Instytut Wydawniczy Państwa danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z nimi: Polityka przetwarzania danych.

Prosimy o zaakceptowanie warunków przetwarzania danych osobowych przez Wojskowych Instytut Wydawniczy – Akceptuję

Na misjach święta inne niż zwykle

W Polskich Kontyngentach Wojskowych, ze względu na wymogi epidemiczne, żołnierze nie zasiądą razem do tradycyjnie zastawionych stołów. Zgodnie z wytycznymi Głównego Inspektora Sanitarnego Wojska Polskiego, płk. lek. mgr. farm. Tadeusza Nierebińskiego, wielkanocne potrawy będą rozdawane do pojemników jednorazowych na wynos.

Święta Wielkanocne w PKW Afganistan w 2019 roku.

Jak informuje Dowództwo Operacyjne Rodzajów Sił Zbrojnych w rejon misji dostarczono dodatkowo ponad 3,5 tony różnych potraw i artykułów żywnościowych. Żołnierze otrzymali m.in. barszcz czerwony, śledzie matiasy i po kaszubsku oraz kiełbasy – białą, myśliwską, podlaską, śląską i jałowcową. W pojemnikach były także ciasta – mazurki, serniki, makowce i wiele innych. Łącznie była to m.in. prawie tona wędlin, 320 kilogramów słodyczy i ciast oraz 150 kilogramów śledzi, sałatek śledziowych i ryb. W menu znajdzie się również tradycyjny żurek, szynka gotowana, sałatka jarzynowa oraz jajka przygotowane na kilka sposobów. Wszystkie produkty zostały dostarczone m.in. do PKW Afganistan, PKW Irak, PKW Rumunia.

Ze względu na pandemię i ograniczenia w poruszaniu się na terenie niektórych państw, trudniejsze okazało się zaopatrzenie żołnierzy ze składów PKW Łotwa, PKW KFOR i PKW EUFOR. Jednak i w tym przypadku znaleziono rozwiązanie. Dowództwa PKW otrzymały zgodę Inspektoratu Wsparcia Sił Zbrojnych na zakup potrzebnych produktów spożywczych na rynku lokalnym. Dzięki tej decyzji i tam w czasie świąt będą tradycyjne potrawy.

Inaczej jest w PKW Orlik. Tam polscy żołnierze na podstawie wzajemnego porozumienia z dowództwem bazy, w której stacjonują będą przygotowywali posiłki świąteczne z produktów otrzymanych od strony estońskiej.

Jak wyjaśnia mjr Marek Markuszewski, specjalista Oddziału Planowania Zabezpieczenia Materiałowego Dowództwa Operacyjnego RSZ, zaopatrzenie żołnierzy pełniących misje poza granicami kraju w świąteczne produkty spożywcze realizowane jest na podstawie zapotrzebowań złożonych przez Polskie Kontyngenty Wojskowe. – Osoby odpowiedzialne za składanie takiego zapotrzebowania starają się zawsze dbać o to, aby na stołach świątecznych w bazach pojawiały się tradycyjne potrawy, takie jak na rodzinnych stołach w kraju – zapewnia major.

W bazach Polskich Kontyngentów Wojskowych potrawy z dostarczonych produktów przyrządzają kucharze przy wsparciu żołnierzy posiadających odpowiednie badania lekarskie. O sposobie przygotowania potraw decydują często uczestnicy danej misji.

Bogusław Politowski

autor zdjęć: kpt. mar. Daniel Mazur

dodaj komentarz

komentarze


F-35 z Norwegii znowu w Polsce
Plan na WAM
Szwedzkie myśliwce dla Ukrainy
Komplet medali wojskowych na ringu
Marynarze podjęli wyzwanie
Rosja usuwa polskie symbole z cmentarza w Katyniu
Sejm za Bezpiecznym Bałtykiem
Kapral Bartnik mistrzem świata
Niepokonani koszykarze Czarnej Dywizji
Orka po szwedzku
Zwalczyć strach, rozwiać mity
Wojska amerykańskie w Polsce pozostają
Pomorscy terytorialsi w Bośni i Hercegowinie
Zwrot na Bałtyk
Udany start Peruna
Pewna inwestycja w niepewnych czasach
Obywatele chcą być #wGotowości
W krainie Świętego Mikołaja
Wojsko na Horyzoncie
Pancerniacy jadą na misję
„Horyzont” przeciw dywersji
Polski „Wiking” dla Danii
Aleksander Władysław Sosnkowski i jego niewiarygodne przypadki
Premier ogłasza podwyższony stopień alarmowy
Cywile zaskoczyli żołnierzy
Szczyt europejskiej „Piątki” w Berlinie
Buzdygan dowódcy Żelaznej Dywizji wraca do gry
Norweska broń będzie produkowana w Polsce
Polska, Litwa – wspólna sprawa
Gdy ucichnie artyleria
Początek „Ratownika”
Żołnierze pomagają w akcji na torach
MSPO 2025 – serwis specjalny „Polski Zbrojnej”
Polska i Francja na rzecz bezpieczeństwa Europy
Szef MON-u z wizytą we Włoszech
Wojskowe przepisy – pytania i odpowiedzi
Pilica w linii
Formoza – 50 lat morskich komandosów
Niebo pod osłoną
Zełenski po raz trzeci w Białym Domu
Krajowa produkcja amunicji
AW149 – moc kawalerii powietrznej!
Mundurowi z benefitami
GROM w obiektywie. Zobaczcie sami!
AW149 made in Poland
Borsuki zadomowiły się na poligonie
Wojskowy bus do szczęścia
Akademia Górniczo-Hutnicza w szeregach Cyber Legionu
Nowe zasady dla kobiet w armii
Debiut #wGotowości, czyli szlaki przetarte
Celne oko, spokój i wytrzymałość – znamy najlepszych strzelców wyborowych wśród terytorialsów
Razem na ratunek
Dzień wart stu lat
Nietypowy awans u terytorialsów. Pierwszy taki w kraju
Militarne Schengen
Nowe Kraby w Sulechowie
Wojsko Polskie stawia na bezzałogowce
Pociski rakietowe dla Husarzy
Ogień z Leopardów na Łotwie
Bezzałogowy nurek
Bojowe Rosomaki dla podhalańczyków
Okręt skrojony na Bałtyk
NATO ćwiczy wśród fińskich wysp
Najmłodszy żołnierz generała Andersa
The Darker, the Better

Ministerstwo Obrony Narodowej Wojsko Polskie Sztab Generalny Wojska Polskiego Dowództwo Generalne Rodzajów Sił Zbrojnych Dowództwo Operacyjne Rodzajów Sił Zbrojnych Wojska Obrony
Terytorialnej
Żandarmeria Wojskowa Dowództwo Garnizonu Warszawa Inspektorat Wsparcia SZ Wielonarodowy Korpus
Północno-
Wschodni
Wielonarodowa
Dywizja
Północny-
Wschód
Centrum
Szkolenia Sił Połączonych
NATO (JFTC)
Agencja Uzbrojenia

Wojskowy Instytut Wydawniczy (C) 2015
wykonanie i hosting AIKELO