moja polska zbrojna
Od 25 maja 2018 r. obowiązuje w Polsce Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, zwane także RODO).

W związku z powyższym przygotowaliśmy dla Państwa informacje dotyczące przetwarzania przez Wojskowy Instytut Wydawniczy Państwa danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z nimi: Polityka przetwarzania danych.

Prosimy o zaakceptowanie warunków przetwarzania danych osobowych przez Wojskowych Instytut Wydawniczy – Akceptuję

Wojskowi kucharze wyróżnieni

Wojskowa reprezentacja kucharzy wojskowych zakończyła właśnie rywalizację wśród najznakomitszych kucharzy świata podczas XXVI Międzynarodowej Olimpiady Kulinarnej Erfurt 2016. Zdobyła 4. miejsce.

Mistrzynie i mistrzowie smaku walczący pod patronatem szefa Inspektoratu Wsparcia Sił Zbrojnych dali z siebie wszystko. W tym roku kucharze podnieśli sobie poprzeczkę wysoko, startując w kategorii regionalnej. Na tym poziomie trzeba wykazać się jeszcze większą znajomością sztuki kulinarnej niż w kategorii militarnej, w której cztery lata temu wywalczyli brązowy medal. – Bardzo się cieszymy z tego wyróżnienia – mówi szer. Magdalena Buganik z 10 Brygady Pancernej ze Świętoszowa, która w drużynie odpowiadała za desery. – Pierwszy raz startowaliśmy w tej kategorii i doceniono naszą pracę. Naprawdę z czystym sumieniem mogę stwierdzić, że niczym nie ustępowaliśmy innym reprezentacjom – dodaje.

W sobotę podczas prezentacji stołu jurorzy oceniali każdy szczegół, dociekali o najdrobniejszy detal. – Na takich zawodach trzeba być przygotowanym perfekcyjnie. Należy wykazać się wiedzą o najnowszych trendach w świecie kulinarnym. Warto również wykazać się inwencją i sprytem, by móc zaskoczyć jurorów – wspomina kapitan reprezentacji kpr. Piotr Welter z batalionu dowodzenia IWsp SZ. To na nim spoczywała odpowiedzialność zaprezentowania potraw i stołu. – I to się udało. Sędziowie chwalili nasz stół, który na tle innych drużyn robił wielkie wrażenie – dodał Marcin Rymacki z Centrum Szkolenia Logistyki, który towarzyszył kapitanowi podczas prezentacji. – Jury doceniło oryginalność ekspozycji. Należy zaznaczyć, że bardzo spodobały im się desery, szczególnie ciasto szpinakowe. Nie zabrakło oczywiście również tych mniej przychylnych uwag sędziów. Ale dzięki nim kucharze przynajmniej wiedzą, nad czym jeszcze muszą popracować i na czym się skupić, przygotowując się do kolejnych zawodów.

Przed tegoroczną olimpiadą kucharze szlifowali formę już od marca. Wszyscy w drużynie zgodnie podkreślają, że najważniejszy jest trening, bo to on czyni mistrza. Wtedy drużyna się cementuje i uczy współpracować, co później, w trakcie zawodów musi procentować. – Zawsze możemy na siebie liczyć. Fajne jest to, że członkowie starej kadry wspierają nas młodych i dopingują. Dzielą się doświadczeniami zdobytymi podczas poprzednich olimpiad i zawodów – mówi st. szer. Piotr Marszał z 44 Wojskowego Oddziału Gospodarczego, który w tym roku dołączył do reprezentacji. Szer. Łukasz Tarapacki z 34 WOG-u, również pierwszy raz był na takiej wielkiej kulinarnej imprezie. – Widzieć przy pracy tych wszystkich najlepszych kucharzy z całego świata to doświadczenie i lekcja na przyszłość, bezcenne – mówi Tarapacki. Wtóruje mu kpr. Radosław Irzemski z 1 Brygady Logistycznej w Bydgoszczy. – Dla kucharza ta olimpiada to najwyższe wyróżnienie i wziąć w niej udział to niezwykła nobilitacja – dodaje.

Po zakończonej rywalizacji podczas XXVI Międzynarodowej Olimpiady Kulinarnej w Erfurcie kucharze nie zamierzają składać noży. Już myślą o kolejnym wyzwaniu, jakie ich czeka w Kulinarnym Pucharze Świata w Luksemburgu za dwa lata. Szanse są ogromne, bo jak mówi trener reprezentacji kucharzy Wojska Polskiego, Bartłomiej Heba z Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, grupa ma potencjał. – Jako profesjonalny kucharz doceniam, że mimo trudu, specyfiki pracy i służby w jednostkach wojskowi kucharze nie ustępują umiejętnościami profesjonalistom. Dla mnie praca z żołnierzami to było ogromne wyzwanie i jestem dumny z tego, co udało nam się wspólnie osiągnąć.

– Wojskowi kucharze spisali się znakomicie. W przygotowania do tej olimpiady włożyli tyle serca i pracy, że choć medale nie zawisły na ich szyjach, to oni i tak mogą czuć się wygrani. Należą im się słowa uznania i gorące podziękowania za zaangażowanie i poświęcenie, jakim każdy z drużyny się wykazał – podsumował płk Mirosław Kaczmarek z Szefostwa Służby Żywnościowej Inspektoratu Wsparcia Sił Zbrojnych, koordynator treningów i samego wyjazdu.

– Droga, którą obraliśmy, jest wyboista i kręta i ludzie bez pasji bardzo szybko z niej zbaczają, my mamy azymut na zwycięstwo i tą drogą podążamy – dziękował z kolei swoim kolegom i koleżankom kapitan reprezentacji Piotr Welter.

Tekst: Justyna Kędra/ WDK IWsp SZ

red. PZ

autor zdjęć: Justyna Kędra/ WDK IWsp SZ

dodaj komentarz

komentarze


Sportowcy z „armii mistrzów” na podium wioślarskich ME
 
Nowe garaże dla Leopardów w Świętoszowie
Generał, olimpijczyk, postać tragiczna
Czterej pancerni przeciw wyklętym
Po medale z okazji 100-lecia LAW-u
Rosyjska maszyna Su-24 przechwycona przez polskie F-16
GROM w obiektywie. Zobaczcie sami!
W Dęblinie tylko do przodu
Typhoony i Gripeny nad Bałtykiem
Karol Nawrocki wybrany na prezydenta RP
Są wszędzie tam, gdzie stawką jest bezpieczeństwo
Zmagania sześcioosobowych armii
Robotyka to przyszłość medycyny
Letni wypoczynek z MON-em
Ogniem i tarczą
Wojskowi dyplomaci wsparli weteranów II wojny
Współpraca MON-u z weteranami i rezerwistami
Podejrzane manewry na Bałtyku
Na Wiejskiej o wydatkach na obronność i weteranach
Od chaosu do wiktorii
Droga pełna emocji
Nowy rozdział w historii Mesko
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
Najlepsi snajperzy wśród specjalsów
ASzWoj na warcie od pokoleń
Szukasz pomysłu na wakacje? Może szkolenie wojskowe?
Pogrom rosyjskiego lotnictwa strategicznego
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
Rosjanom wyciekły dwa miliony tajnych dokumentów
Unijni ministrowie podpisali SAFE
Prace nad kadłubem dla kolejnego Husarza
100-lecie Lotniczej Akademii Wojskowej w Dęblinie
Dezamet rośnie w siłę
Donald Tusk: W kwestii bezpieczeństwa słowa zamieniliśmy w czyny
Film o Feniksie i terytorialsach
Walczmy mądrze
Kolejny krok ku wypowiedzeniu konwencji ottawskiej
Żołnierz influencer?
Droga do zespołu bojowego GROM
Kręgosłup dowodzenia Wojskiem Polskim
ZMU dla marynarzy
Kierunek Karkonosze
100 lat historii Szkoły Orląt
PGZ na nowo
Badania z WAT-u na misji AX-4
„Zapad’ 25” przenosi się dalej od polskiej granicy
Misja PKW „Olimp” doceniona
Historyczne zwycięstwo ukraińskiego F-16
Wyzwanie, które integruje
Wojsko zmodyfikowało program śmigłowcowy
Prawo dla kluczowych inwestycji obronnych
Piloci na straży bezpieczeństwa
Nasi czołgiści najlepsi
Tak uczyły się latać orlęta
Dodatkowe kamizelki dla żołnierzy
Dekapitacyjne uderzenie w Iran
Pilecki. Do końca walczył z tyranią
Judocy Czarnej Dywizji najlepsi w Wojsku Polskim
Bezzałogowce w Wojsku Polskim – serwis specjalny
Kajakarze i ratownicy wodni z workiem medali
Dzień, który zmienił bieg wojny
Uczelnia wysokich lotów
W wakacje wstąp do WOT-u!
Nowe cele obronne NATO
Trzy okręty, jeden zespół
W strategicznym miejscu o bezpieczeństwie Polski
Specjalsi opanowali amerykański okręt
Jeśli przerzut, to tylko z logistykami
Żołnierze z dodatkiem od czerwca
DNA GROM-u

Ministerstwo Obrony Narodowej Wojsko Polskie Sztab Generalny Wojska Polskiego Dowództwo Generalne Rodzajów Sił Zbrojnych Dowództwo Operacyjne Rodzajów Sił Zbrojnych Wojska Obrony
Terytorialnej
Żandarmeria Wojskowa Dowództwo Garnizonu Warszawa Inspektorat Wsparcia SZ Wielonarodowy Korpus
Północno-
Wschodni
Wielonarodowa
Dywizja
Północny-
Wschód
Centrum
Szkolenia Sił Połączonych
NATO (JFTC)
Agencja Uzbrojenia

Wojskowy Instytut Wydawniczy (C) 2015
wykonanie i hosting AIKELO