moja polska zbrojna
Od 25 maja 2018 r. obowiązuje w Polsce Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, zwane także RODO).

W związku z powyższym przygotowaliśmy dla Państwa informacje dotyczące przetwarzania przez Wojskowy Instytut Wydawniczy Państwa danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z nimi: Polityka przetwarzania danych.

Prosimy o zaakceptowanie warunków przetwarzania danych osobowych przez Wojskowych Instytut Wydawniczy – Akceptuję

Poligon od kuchni

Jeśli ktoś twierdzi że organizacja wyżywienia żołnierzy podczas szkolenia poligonowego nie wymaga większej pracy i wysiłku, powinien bliżej zapoznać się z harmonogramem czynności, jakie muszą ze sobą współgrać i w których zaangażowanych jest kilkadziesiąt osób, aby wojsko dostało na czas posiłek, który im się obligatoryjnie należy.


Podczas gdy pododdziały jeszcze śpią, życie na stołówce budzi się już od 3:30 rano, kiedy to pierwsze odpowiedzialne osoby pojawiają się, aby kuchnie polowe opalane olejem napędowym oraz drewnem rozpoczęły pracę.

16 kucharzy oraz 31 żołnierzy obsługi to grupa osób dowodzona przez kierownika polowego punktu żywienia sierż. Krzysztofa Suchockiego, która odpowiada za codzienne wyżywienie niemal 700 żołnierzy 2 Brygady Zmechanizowanej.

Jadłospis na każdy kolejny dzień opracowuje kancelaria żywnościowa 16 Wojskowego Oddziału Gospodarczego. Oni również zabezpieczają dla nas produkty, zaś my swoimi siłami przywozimy je na miejsce, a następnie magazynujemy, aby wykorzystać następnego dnia – informuje sierż. Krzysztof Suchocki.

Ilości produktów, jakie są niezbędne do dziennego wyżywienia całego stanu osobowego brygady potrafią rozbudzić wyobraźnię. Ponad 1300 bułek, 650 bochenków chleba, 700 litrów zupy, dziesiątki kilogramów mięsa, wędlin i warzyw, to cyfry które muszą robić wrażenie i jednocześnie budzić szacunek dla tych, którzy są odpowiedzialni za ich właściwe przetworzenie w wersję finalną, którą żołnierze widzą dopiero na swoich talerzach.

Ciepłe, punktualne i smaczne posiłki to jednak nie wszystko. Dzienna racja kalorii dla żołnierza wynosi prawie 4900 kalorii, co jest konsekwencją ogromnego wysiłku jaki jest wkładany w realizację codziennych, zintensyfikowanych przedsięwzięć szkoleniowych.

Prace na stołówce kończymy około godziny 23, co sprawia, że funkcjonujemy niemal 24 godziny na dobę, dlatego istotnym jest ustalenie odpowiedniej rotacji aby na drugi dzień wszyscy byli gotowi do ciężkiej pracy  podsumował sierżant Suchocki.

Polowy punkt żywienia będzie funkcjonował do 12 grudnia, kiedy to pododdziały 2 Brygady Zmechanizowanej po zakończonym szkoleniu poligonowym powrócą do Złocieńca.

Tekst: porucznik Sebastian Stawiński

red. PZ

autor zdjęć: porucznik Sebastian Stawiński

dodaj komentarz

komentarze


Wypadek na szkoleniu wojsk specjalnych
 
Czarne oliwki dla sojuszników
O bezpieczeństwie na PGE Narodowym
Idą wakacje, WOT czeka na kandydatów
„Widziałem wolną Polskę. Jechała saniami”
Prezydent chce wzmocnienia odporności państwa
Wojna w świętym mieście, epilog
W obronie wschodniej flanki NATO
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
Tragiczne zdarzenie na służbie
Po pierwsze: bezpieczeństwo!
Zmiany w dodatkach stażowych
Odliczanie do misji na Łotwie
Ukraińscy żołnierze w ferworze nauki
Skrzydła IT dla cyberwojsk
O bezpieczeństwie Europy w Katowicach
Trotyl z Bydgoszczy w amerykańskich bombach
Wiedza na czas kryzysu
25 lat w NATO – serwis specjalny
Lekkoatleci udanie zainaugurowali sezon
„Steadfast Defender ’24”. Kolejne uderzenie
NATO on Northern Track
Awanse na Trzeciego Maja
Więcej pieniędzy dla żołnierzy TSW
Marynarka pilnuje gospodarczego krwiobiegu
Pilecki ucieka z Auschwitz
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
Wiceszef MON-u: w resorcie dochodziło do nieprawidłowości
Wojna w świętym mieście, część trzecia
Pływacy i maratończycy na medal
Żołnierze ewakuują Polaków rannych w Gruzji
Akcja „Bielany”, czyli Junkersy w ogniu
Polki pobiegły po srebro!
Polscy żołnierze stacjonujący w Libanie są bezpieczni
Debata o bezpieczeństwie pod szyldem Defence24
Konkurs MON-u na pracę o cyberbezpieczeństwie
Pierwszy polski technik AH-64
MON przedstawiło w Senacie plany rozwoju sił zbrojnych
NATO na północnym szlaku
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
Pierwszy polski F-35 na linii produkcyjnej
Posłowie dyskutowali o WOT
Wioślarze i triatlonistka na podium
Prezydent mianował dowódców DGRSZ i DWOT
Pytania o europejską tarczę
Nowe boiska i hala dla podchorążych AWL-u
Wojskowi medycy niosą pomoc w Iraku
Pierwsi na oceanie
Patriotyczny maraton
Polsko-australijskie rozmowy o bezpieczeństwie
Daglezje poszukiwane
Polskie czołgi w „najgroźniejszym z portów”
Morska Jednostka Rakietowa w Rumunii
Husarz na straży nieba
Systemy obrony powietrznej dla Ukrainy
Wojskowy bój o medale w czterech dyscyplinach
Wytropić zagrożenie
Jak Ślązacy stali się panami własnego domu
Ameryka daje wsparcie
Ta broń przebija obronę przeciwlotniczą

Ministerstwo Obrony Narodowej Wojsko Polskie Sztab Generalny Wojska Polskiego Dowództwo Generalne Rodzajów Sił Zbrojnych Dowództwo Operacyjne Rodzajów Sił Zbrojnych Wojska Obrony
Terytorialnej
Żandarmeria Wojskowa Dowództwo Garnizonu Warszawa Inspektorat Wsparcia SZ Wielonarodowy Korpus
Północno-
Wschodni
Wielonarodowa
Dywizja
Północny-
Wschód
Centrum
Szkolenia Sił Połączonych
NATO (JFTC)
Agencja Uzbrojenia

Wojskowy Instytut Wydawniczy (C) 2015
wykonanie i hosting AIKELO