moja polska zbrojna
Od 25 maja 2018 r. obowiązuje w Polsce Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, zwane także RODO).

W związku z powyższym przygotowaliśmy dla Państwa informacje dotyczące przetwarzania przez Wojskowy Instytut Wydawniczy Państwa danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z nimi: Polityka przetwarzania danych.

Prosimy o zaakceptowanie warunków przetwarzania danych osobowych przez Wojskowych Instytut Wydawniczy – Akceptuję

Poligon od kuchni

Jeśli ktoś twierdzi że organizacja wyżywienia żołnierzy podczas szkolenia poligonowego nie wymaga większej pracy i wysiłku, powinien bliżej zapoznać się z harmonogramem czynności, jakie muszą ze sobą współgrać i w których zaangażowanych jest kilkadziesiąt osób, aby wojsko dostało na czas posiłek, który im się obligatoryjnie należy.


Podczas gdy pododdziały jeszcze śpią, życie na stołówce budzi się już od 3:30 rano, kiedy to pierwsze odpowiedzialne osoby pojawiają się, aby kuchnie polowe opalane olejem napędowym oraz drewnem rozpoczęły pracę.

16 kucharzy oraz 31 żołnierzy obsługi to grupa osób dowodzona przez kierownika polowego punktu żywienia sierż. Krzysztofa Suchockiego, która odpowiada za codzienne wyżywienie niemal 700 żołnierzy 2 Brygady Zmechanizowanej.

Jadłospis na każdy kolejny dzień opracowuje kancelaria żywnościowa 16 Wojskowego Oddziału Gospodarczego. Oni również zabezpieczają dla nas produkty, zaś my swoimi siłami przywozimy je na miejsce, a następnie magazynujemy, aby wykorzystać następnego dnia – informuje sierż. Krzysztof Suchocki.

Ilości produktów, jakie są niezbędne do dziennego wyżywienia całego stanu osobowego brygady potrafią rozbudzić wyobraźnię. Ponad 1300 bułek, 650 bochenków chleba, 700 litrów zupy, dziesiątki kilogramów mięsa, wędlin i warzyw, to cyfry które muszą robić wrażenie i jednocześnie budzić szacunek dla tych, którzy są odpowiedzialni za ich właściwe przetworzenie w wersję finalną, którą żołnierze widzą dopiero na swoich talerzach.

Ciepłe, punktualne i smaczne posiłki to jednak nie wszystko. Dzienna racja kalorii dla żołnierza wynosi prawie 4900 kalorii, co jest konsekwencją ogromnego wysiłku jaki jest wkładany w realizację codziennych, zintensyfikowanych przedsięwzięć szkoleniowych.

Prace na stołówce kończymy około godziny 23, co sprawia, że funkcjonujemy niemal 24 godziny na dobę, dlatego istotnym jest ustalenie odpowiedniej rotacji aby na drugi dzień wszyscy byli gotowi do ciężkiej pracy  podsumował sierżant Suchocki.

Polowy punkt żywienia będzie funkcjonował do 12 grudnia, kiedy to pododdziały 2 Brygady Zmechanizowanej po zakończonym szkoleniu poligonowym powrócą do Złocieńca.

Tekst: porucznik Sebastian Stawiński

red. PZ

autor zdjęć: porucznik Sebastian Stawiński

dodaj komentarz

komentarze


Przygotowani znaczy bezpieczni
Rosja usuwa polskie symbole z cmentarza w Katyniu
Po co wojsku satelity?
W krainie Świętego Mikołaja
Premier ogłasza podwyższony stopień alarmowy
PKO Bank Polski z ofertą specjalną dla służb mundurowych
Koreańskie stypendia i nowy sprzęt dla AWL-u
Don’t Get Hacked
Borsuki jadą do wojska!
Zmierzyli się z własnymi słabościami
Wojskowe przepisy – pytania i odpowiedzi
Bóg wojny wyłonił najlepszych artylerzystów
Czas na polskie Borsuki
Militarne Schengen
Czy Strykery trafią do Wojska Polskiego?
GROM w obiektywie. Zobaczcie sami!
Norweska broń będzie produkowana w Polsce
Niebo pod osłoną
Nitro-Chem stawia na budowanie mocy
Kapral Bartnik mistrzem świata
Najlepsi w XXII Maratonie Komandosa
Polska niesie ogromną odpowiedzialność
Dzień wart stu lat
Wojskowa łączność w Kosmosie
Polski „Wiking” dla Danii
NATO ćwiczy wśród fińskich wysp
Szczyt europejskiej „Piątki” w Berlinie
Czwarta dostawa Abramsów
Nowe zdolności sił zbrojnych
Artylerzyści mają moc!
F-35 z Norwegii znowu w Polsce
Rządy Polski i Niemiec wyznaczają kierunki współpracy
Gdy ucichnie artyleria
Najmłodszy żołnierz generała Andersa
Sportowcy podsumowali 2025 rok
Żołnierze zawodowi zasilają szeregi armii
Formoza – 50 lat morskich komandosów
Trzy „Duchy" na Bałtyk
Z Su-22 dronów nie będzie
MSPO 2025 – serwis specjalny „Polski Zbrojnej”
Nadchodzi era Borsuka
Sejm za Bezpiecznym Bałtykiem
Wojsko ma swojego satelitę!
Holenderska misja na polskim niebie
Pomorscy terytorialsi w Bośni i Hercegowinie
Komplet medali wojskowych na ringu
Poselskie pytania o „OPW z dronem”
Żołnierze z „armii mistrzów” czekają na głosy
Zwrot na Bałtyk
BWP made in Poland. Czy będzie towarem eksportowym?
Pancerniacy jadą na misję
Ograniczenia lotów na wschodzie Polski
Nowe zasady dla kobiet w armii
Sukces bezzałogowego skrzydłowego
Plan na WAM
Wojska amerykańskie w Polsce pozostają
Szeremeta niepokonana na ringu w Budapeszcie
Celne oko, spokój i wytrzymałość – znamy najlepszych strzelców wyborowych wśród terytorialsów
Uczelnie łączą siły
Współpraca na rzecz bezpieczeństwa energetycznego
Razem na ratunek
Mundurowi z benefitami
Najdłuższa noc
Wojsko przetestuje nowe technologie
Polska i Francja na rzecz bezpieczeństwa Europy
Szwedzi w pętli

Ministerstwo Obrony Narodowej Wojsko Polskie Sztab Generalny Wojska Polskiego Dowództwo Generalne Rodzajów Sił Zbrojnych Dowództwo Operacyjne Rodzajów Sił Zbrojnych Wojska Obrony
Terytorialnej
Żandarmeria Wojskowa Dowództwo Garnizonu Warszawa Inspektorat Wsparcia SZ Wielonarodowy Korpus
Północno-
Wschodni
Wielonarodowa
Dywizja
Północny-
Wschód
Centrum
Szkolenia Sił Połączonych
NATO (JFTC)
Agencja Uzbrojenia

Wojskowy Instytut Wydawniczy (C) 2015
wykonanie i hosting AIKELO