moja polska zbrojna
Od 25 maja 2018 r. obowiązuje w Polsce Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, zwane także RODO).

W związku z powyższym przygotowaliśmy dla Państwa informacje dotyczące przetwarzania przez Wojskowy Instytut Wydawniczy Państwa danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z nimi: Polityka przetwarzania danych.

Prosimy o zaakceptowanie warunków przetwarzania danych osobowych przez Wojskowych Instytut Wydawniczy – Akceptuję

Poligon od kuchni

Jeśli ktoś twierdzi że organizacja wyżywienia żołnierzy podczas szkolenia poligonowego nie wymaga większej pracy i wysiłku, powinien bliżej zapoznać się z harmonogramem czynności, jakie muszą ze sobą współgrać i w których zaangażowanych jest kilkadziesiąt osób, aby wojsko dostało na czas posiłek, który im się obligatoryjnie należy.


Podczas gdy pododdziały jeszcze śpią, życie na stołówce budzi się już od 3:30 rano, kiedy to pierwsze odpowiedzialne osoby pojawiają się, aby kuchnie polowe opalane olejem napędowym oraz drewnem rozpoczęły pracę.

16 kucharzy oraz 31 żołnierzy obsługi to grupa osób dowodzona przez kierownika polowego punktu żywienia sierż. Krzysztofa Suchockiego, która odpowiada za codzienne wyżywienie niemal 700 żołnierzy 2 Brygady Zmechanizowanej.

Jadłospis na każdy kolejny dzień opracowuje kancelaria żywnościowa 16 Wojskowego Oddziału Gospodarczego. Oni również zabezpieczają dla nas produkty, zaś my swoimi siłami przywozimy je na miejsce, a następnie magazynujemy, aby wykorzystać następnego dnia – informuje sierż. Krzysztof Suchocki.

Ilości produktów, jakie są niezbędne do dziennego wyżywienia całego stanu osobowego brygady potrafią rozbudzić wyobraźnię. Ponad 1300 bułek, 650 bochenków chleba, 700 litrów zupy, dziesiątki kilogramów mięsa, wędlin i warzyw, to cyfry które muszą robić wrażenie i jednocześnie budzić szacunek dla tych, którzy są odpowiedzialni za ich właściwe przetworzenie w wersję finalną, którą żołnierze widzą dopiero na swoich talerzach.

Ciepłe, punktualne i smaczne posiłki to jednak nie wszystko. Dzienna racja kalorii dla żołnierza wynosi prawie 4900 kalorii, co jest konsekwencją ogromnego wysiłku jaki jest wkładany w realizację codziennych, zintensyfikowanych przedsięwzięć szkoleniowych.

Prace na stołówce kończymy około godziny 23, co sprawia, że funkcjonujemy niemal 24 godziny na dobę, dlatego istotnym jest ustalenie odpowiedniej rotacji aby na drugi dzień wszyscy byli gotowi do ciężkiej pracy  podsumował sierżant Suchocki.

Polowy punkt żywienia będzie funkcjonował do 12 grudnia, kiedy to pododdziały 2 Brygady Zmechanizowanej po zakończonym szkoleniu poligonowym powrócą do Złocieńca.

Tekst: porucznik Sebastian Stawiński

red. PZ

autor zdjęć: porucznik Sebastian Stawiński

dodaj komentarz

komentarze


Święto sportów walki w Warendorfie
 
Na Dolnym Śląsku „Wakacje z WOT” coraz popularniejsze
Inwestycja w żołnierzy
Pociski do FA-50 i nowe Rosomaki
Dzień, który zmienił bieg wojny
Śmierć gorsza niż wszystkie
Żołnierze PKW Irak są bezpieczni
Policjanci w koszarach WOT
Nie żyje żołnierz PKW Irak
Szczyt w Hadze zakończony, co dalej?
Podejrzane manewry na Bałtyku
Polacy bezkonkurencyjni w górskich zmaganiach we Włoszech
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
Pestki, waafki, mewki – kobiety w Polskich Siłach Zbrojnych
Szczyt NATO nie tylko o wydatkach na obronność
Historyczne zwycięstwo ukraińskiego F-16
Planowano zamach na Zełenskiego
Więcej na obronność, silniejsze NATO
Bałtyk – wciąż bezpieczny czy już nie?
Kajakami po medale
USA przyłączyły się do ataku Izraela na Iran
Zbrodnia we wsi, której już nie ma
Prawo dla kluczowych inwestycji obronnych
Generał „Grot” – pierwszy dowódca AK
Specjalsi pod nowym dowództwem
The Power of Infrastructure
Marynarka świętuje i zaprasza na okręty
Policja ze wsparciem wojskowego Bayraktara
GROM’s DNA
Wyższe stawki dla niezawodowych
Sukcesy żołnierzy na międzynarodowych arenach
Żołnierze z 10 Brygady Kawalerii Pancernej powalczą w IV lidze
Ewakuacja Polaków z Izraela
NATO przechodzi do działania
Nowa dostawa Homarów-K
Flyer, zdobywca przestworzy
ORP „Necko” idzie do natowskiego zespołu
Pierwsze oficerskie gwiazdki
Dekapitacyjne uderzenie w Iran
Gen. Szkutnik o planach 18 Dywizji
Ratownik w akcji
Podróż w ciemność
GROM w obiektywie. Zobaczcie sami!
Terytorialsi z Dolnego Śląska najlepiej wysportowani
Odbudowa obrony cywilnej kraju
Świat F-35
Pionierski dron
Posłowie za wypowiedzeniem konwencji ottawskiej
Strażnicy polskiego nieba
„Swift Response ‘25”, czyli lekka piechota w ciężkim terenie
Żołnierze WOT-u szkolili się w Słowenii
Wypadek Rosomaka
Rakiety dla polskich FA-50
Wybierz Wydarzenie Historyczne Roku
Kadeci z NATO i z Korei szkolili się w Karkonoszach
Polska z dodatkowym wsparciem sojuszników
Rosyjska maszyna Su-24 przechwycona przez polskie F-16
Polki wicemistrzyniami Europy w szabli
K2. Azjatycka pantera

Ministerstwo Obrony Narodowej Wojsko Polskie Sztab Generalny Wojska Polskiego Dowództwo Generalne Rodzajów Sił Zbrojnych Dowództwo Operacyjne Rodzajów Sił Zbrojnych Wojska Obrony
Terytorialnej
Żandarmeria Wojskowa Dowództwo Garnizonu Warszawa Inspektorat Wsparcia SZ Wielonarodowy Korpus
Północno-
Wschodni
Wielonarodowa
Dywizja
Północny-
Wschód
Centrum
Szkolenia Sił Połączonych
NATO (JFTC)
Agencja Uzbrojenia

Wojskowy Instytut Wydawniczy (C) 2015
wykonanie i hosting AIKELO