moja polska zbrojna
Od 25 maja 2018 r. obowiązuje w Polsce Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, zwane także RODO).

W związku z powyższym przygotowaliśmy dla Państwa informacje dotyczące przetwarzania przez Wojskowy Instytut Wydawniczy Państwa danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z nimi: Polityka przetwarzania danych.

Prosimy o zaakceptowanie warunków przetwarzania danych osobowych przez Wojskowych Instytut Wydawniczy – Akceptuję

Nowoczesny sprzęt AGD dla WIM i jego pacjentów

Pacjenci  Kliniki Psychiatrii, Stresu Bojowego i Psychotraumatologii WIM  będą mogli gotować, piec i grillować w komfortowych warunkach.  Wszystko dzięki pomocy dwóch firm. – Zajęcia kulinarne to jedna z uzupełniających form terapii, mająca pomóc naszym pacjentom w powrocie do normalnego życia  – mówi płk  Radosław Tworus, kierownik Kliniki.

Klinika Psychiatrii, Stresu Bojowego iPsychotraumatologii działa w strukturze Wojskowego Instytutu Medycznego. Trafiają tu m.in. żołnierze i weterani wymagający specjalistycznej pomocy psychiatrycznej i psychologicznej z powodu zaburzeń będących np. efektem stresu bojowego. Pacjenci mogą liczyć na specjalistyczne leczenie. Jego ważnym uzupełnieniem są różnego rodzaju programy aktywujące, mające pomóc w powrocie do normalnego funkcjonowania w życiu codziennym. – Nasi pacjenci wychodzą do kina, teatru, na wystawy, robią zakupy, co roku wykonują świąteczne ozdoby. Robią to, co każdy normalny człowiek będący w domu – mówi płk Radosław Tworus, kierownik Kliniki.

Jedną z form rehabilitacji są także zajęcia kulinarne. Poszkodowani przygotowują wielkanocne śniadania, wieczerze wigilijne, pieką ciasta, robią sałatki. Jak dotąd jednak zajęcia te odbywały się w dość skromnych warunkach. – Chcieliśmy je nieco poprawić, dlatego zwróciliśmy się do polskich firm, by wsparły nas w tym zakresie. Odzew był natychmiastowy – dodaje płk Tworus.

Sprzęt AGD niezbędny do organizacji tzw. strefy gastronomicznej przekazała nieodpłatnie firma Amica. – Chętnie wspieramy instytucje czy stowarzyszenia udzielające pomocy osobom poszkodowanym – mówi Henryk Szlachetka, dyrektor ds. ochrony firmy Amica. – Otrzymujemy wiele próśb o pomoc. Ta, która wpłynęła z Wojskowego Instytutu Medycznego, wzbudziła nasze szczególne zainteresowanie, gdyż niewiele słyszy się o ośrodkach zapewniających tego rodzaju pomoc. Cieszymy się, że możemy uczestniczyć w takiej inicjatywie – dodaje.

Do szpitala na Szaserów trafiły kuchnia, chłodziarko-zamrażarka, zmywarka wolno stojąca, piekarnik, okap uniwersalny i dwa czajniki. – Teraz nasi pacjenci skorzystają z nowoczesnego sprzętu. Będą mogli zatem w bardziej komfortowych i bezpiecznych warunkach nabywać i szlifować swoje kulinarne umiejętności – mówi kierownik Kliniki.

Druga z firm, AMW SINEVIA wybudowała z kolei nieodpłatnie miejsca grillowo-ogniskowe na terenie ogrodu kliniki. – Oczywiście wcześniej nasi pacjenci też grillowali. W praktyce wyglądało to jednak tak, że rozstawialiśmy małego podręcznego grilla. Teraz grill jest profesjonalny, jest ładnie i przyjemnie – dodaje płk Tworus.

– Misje się skończyły, ale to, że nie mamy nowych przypadków PTDS nie znaczy, że problem się skończył – mówi kierownik Kliniki. – Obserwując współczesny świat i sytuację międzynarodową, musimy się liczyć z konfliktem zbrojnym. Poprawiamy warunki, bo musimy być przygotowani, że pojawią się nowi pacjenci z PTSD – dodaje.

Paulina Glińska

autor zdjęć: WIM

dodaj komentarz

komentarze


Typhoony i Gripeny nad Bałtykiem
 
Szef MON-u oddał hołd gen. Marianowi Kukielowi
Bałtycka tarcza
Powstanie raport o bezpieczeństwie dostaw do zbrojeniówki
Dziękujemy wam, weterani!
„Zapad’ 25” przenosi się dalej od polskiej granicy
„Baltops ’25” – NATO ćwiczy na Bałtyku
Generał, olimpijczyk, postać tragiczna
Rosyjska maszyna Su-24 przechwycona przez polskie F-16
Szkice strzelca spod Monte Cassino
Sportowcy z „armii mistrzów” na podium wioślarskich ME
Żołnierz influencer?
Trudny los zwycięzców
Unijni ministrowie podpisali SAFE
Jak kąsają polskie kły
Drony na ratunek
Podejrzane manewry na Bałtyku
50 kabli na 50-lecie Jednostki Wojskowej Formoza
Zachód daje Ukrainie zielone światło
Tu zaczniesz drogę do cyberwojsk
Nowe możliwości spółki Mesko
Bezzałogowce w Wojsku Polskim – serwis specjalny
Wyzwanie, które integruje
Pogrom rosyjskiego lotnictwa strategicznego
Letni wypoczynek z MON-em
Pamiętają o powstańcach
Karol Nawrocki wybrany na prezydenta RP
Szlachetny gest generała
Kajakarze, pięściarze i lekkoatletka CWZS-u na podium
Tajemne uderzenie
Alians HSW ze światowym gigantem
Wyzwanie, które integruje
Czterej pancerni przeciw wyklętym
Od chaosu do wiktorii
Fire from Coast
Następne „Czarne Pantery” dla Wojska Polskiego
Polscy spadochroniarze w Finlandii
Żołnierze z dodatkiem od czerwca
Rosjanom wyciekły dwa miliony tajnych dokumentów
AW149 to przygoda życia
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
Polska delegacja wyruszyła do Waszyngtonu
Silna Polska w Europie to Polska związana sojuszem z USA
Pod siatką o medale mistrzostw WP
Ustawa bliżej żołnierzy
Atom utracony
Wojska inżynieryjne wzmacniają granicę
Kosiniak-Kamysz: Polska najbliższym partnerem Stanów Zjednoczonych w Europie
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
Pilecki. Do końca walczył z tyranią
Nasi czołgiści najlepsi
Kajakarze i ratownicy wodni z workiem medali
Amunicja dla czołgów
Pancerna nauka jazdy
Nowa mapa garnizonów
Drony Wizjer rozpoznają cel
Misja PKW „Olimp” doceniona
Sportowcy z „armii mistrzów” pokazali klasę

Ministerstwo Obrony Narodowej Wojsko Polskie Sztab Generalny Wojska Polskiego Dowództwo Generalne Rodzajów Sił Zbrojnych Dowództwo Operacyjne Rodzajów Sił Zbrojnych Wojska Obrony
Terytorialnej
Żandarmeria Wojskowa Dowództwo Garnizonu Warszawa Inspektorat Wsparcia SZ Wielonarodowy Korpus
Północno-
Wschodni
Wielonarodowa
Dywizja
Północny-
Wschód
Centrum
Szkolenia Sił Połączonych
NATO (JFTC)
Agencja Uzbrojenia

Wojskowy Instytut Wydawniczy (C) 2015
wykonanie i hosting AIKELO