moja polska zbrojna
Od 25 maja 2018 r. obowiązuje w Polsce Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, zwane także RODO).

W związku z powyższym przygotowaliśmy dla Państwa informacje dotyczące przetwarzania przez Wojskowy Instytut Wydawniczy Państwa danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z nimi: Polityka przetwarzania danych.

Prosimy o zaakceptowanie warunków przetwarzania danych osobowych przez Wojskowych Instytut Wydawniczy – Akceptuję

Poza Pasem Taktycznym

Dla nich każdy dzień rozpoczyna się wcześnie rano i trwa do późnych godzin nocnych. Kucharze oraz pomoc kuchenna - to żołnierze, którzy w swoją służbę wkładają naprawdę dużo serca. A wszystko po to, żeby szkolący się żołnierze mogli zjeść smaczny posiłek.

Podczas szkolenia poligonowego bardzo często budzą się jako pierwsi i od razu udają się na swoje stanowiska. Kuchnia jest miejscem, gdzie spędzają najwięcej czasu. To właśnie tam dokładają wszelkich starań, żeby o wyznaczonych porach wydać pozostałym żołnierzom z 10 Brygady Kawalerii Pancernej posiłek.

Ich służba często jest niedoceniana. Nie każdy zdaje sobie sprawę, że przygotowanie jedzenia dla ponad półtoratysiąca żołnierzy wymaga bardzo dużych umiejętności oraz doświadczenia. To nie jest gotowanie dla kilkuosobowej rodziny. Tutaj ilości produktów są znacznie większe, a co za tym idzie - trzeba dokładnie wszystko przemyśleć, zanim rozpocznie się gotowanie. Każdy posiłek jest zaplanowany od A do Z. Do zadań kucharzy należy zaplanowanie ile i jakich składników trzeba użyć, żeby porcji wystarczyło dla wszystkich. Nie jest to łatwe, początkowo zabiera więcej czasu, ale gdy żołnierze dochodzą do wprawy, to wszystko idzie szybko i sprawnie.

Szkolenia poligonowe to doskonała okazja do doskonalenia umiejętności nie tylko dla tych żołnierzy, którzy szkolą się na Pasie Taktycznym czy strzelnicach. Ci, którzy swoją służbę spędzają na wojskowej stołówce i w kuchni również nabierają doświadczenia, które procentuje w przyszłości.

 

Żołnierze posiłki przygotowują w dwóch miejscach. Jedno z nich to kuchnia stacjonarna przy obozowisku na Drawsku Pomorskim. Tam wykorzystują dostępny sprzęt i wyposażenie. Ponieważ żołnierzy do wyżywienia jest naprawdę wielu, konieczne jest gotowanie także w drugim miejscu. Kuchnie polowe, opalane drewnem, które pancerniacy przywieźli z sobą, to sprzęt, który na co dzień znajduje się na wyposażeniu pododdziałów pancernej brygady. Podczas kilkutygodniowego szkolenia pododdziałów pancernej brygady na drawskim poligonie, ten sprzęt jest wykorzystywany każdego dnia.

Dla tych, którzy swoje obowiązki wykonują na kuchni najważniejsze jest, żeby to co przygotują smakowało żołnierzom. Wśród świętoszowskich kawalerzystów na stołówce spotkać można także żołnierzy z armii państw sojuszniczych. Oprócz wspólnego szkolenia na pasie taktycznym żołnierze spędzają więc wspólnie czas także podczas posiłków.
Kucharzom oraz pomocom kuchennym - żołnierzom z 10 Brygady Kawalerii Pancernej należą się podziękowania za ich trud i wysiłek. Bez nich szkolenie żołnierzy byłoby mniej przyjemne, a głodni żołnierze z całą pewnością byliby mniej efektywni.

Tekst: kpt. Katarzyna Sawicka

red. PZ

autor zdjęć: st. szer. Natalia Wawrzyniak

dodaj komentarz

komentarze


Kilometry pamięci
 
Kolejna rozmowa Trumpa i Putina. Czy coś z niej wyniknie?
Trudny los zwycięzców
Pilecki. Do końca walczył z tyranią
Tajemne uderzenie
Unijni ministrowie podpisali SAFE
Amunicja dla czołgów
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
Biało-czerwona na Monte Cassino
Szlachetny gest generała
Typhoony i Gripeny nad Bałtykiem
AW149 to przygoda życia
Atom utracony
Stress test dla systemu ratownictwa
Ustawa bliżej żołnierzy
Szybujące bomby dla sił powietrznych
Drony Wizjer rozpoznają cel
50 kabli na 50-lecie Jednostki Wojskowej Formoza
Wyjście z cienia
Szkice strzelca spod Monte Cassino
Kolejne K9 dla zawiszaków
Wyzwanie, które integruje
Drony na ratunek
Pod siatką o medale mistrzostw WP
Kontrakty dla firm produkujących na rzecz obronności
Rosyjska maszyna Su-24 przechwycona przez polskie F-16
Kosiniak-Kamysz: Polska najbliższym partnerem Stanów Zjednoczonych w Europie
Od chaosu do wiktorii
Kajakarze i ratownicy wodni z workiem medali
Fire from Coast
Tu zaczniesz drogę do cyberwojsk
Sportowcy z „armii mistrzów” pokazali klasę
Bezzałogowce w Wojsku Polskim – serwis specjalny
Nasi czołgiści najlepsi
Żołnierze z dodatkiem od czerwca
Polska dołącza do satelitarnej elity
Wojska inżynieryjne wzmacniają granicę
Silna Polska w Europie to Polska związana sojuszem z USA
Pomoc na pewno przyjdzie na czas
Alians HSW ze światowym gigantem
Zachód daje Ukrainie zielone światło
Podejrzane manewry na Bałtyku
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
Czterej pancerni przeciw wyklętym
Żołnierz influencer?
Powstanie raport o bezpieczeństwie dostaw do zbrojeniówki
Misja PKW „Olimp” doceniona
Szef MON-u oddał hołd gen. Marianowi Kukielowi
Rosjanom wyciekły dwa miliony tajnych dokumentów
Pamiętają o powstańcach
Wyzwanie, które integruje
Pancerna nauka jazdy
„Zapad’ 25” przenosi się dalej od polskiej granicy
Polscy spadochroniarze w Finlandii
Ukraińcy i Rosjanie spotkali się pierwszy raz od 2022 roku
Letni wypoczynek z MON-em
Nowe możliwości spółki Mesko
Polska delegacja wyruszyła do Waszyngtonu
Kajakarze, pięściarze i lekkoatletka CWZS-u na podium
Generał, olimpijczyk, postać tragiczna
Jak kąsają polskie kły
Nowa mapa garnizonów
Dziękujemy wam, weterani!
Bałtycka tarcza

Ministerstwo Obrony Narodowej Wojsko Polskie Sztab Generalny Wojska Polskiego Dowództwo Generalne Rodzajów Sił Zbrojnych Dowództwo Operacyjne Rodzajów Sił Zbrojnych Wojska Obrony
Terytorialnej
Żandarmeria Wojskowa Dowództwo Garnizonu Warszawa Inspektorat Wsparcia SZ Wielonarodowy Korpus
Północno-
Wschodni
Wielonarodowa
Dywizja
Północny-
Wschód
Centrum
Szkolenia Sił Połączonych
NATO (JFTC)
Agencja Uzbrojenia

Wojskowy Instytut Wydawniczy (C) 2015
wykonanie i hosting AIKELO