moja polska zbrojna
Od 25 maja 2018 r. obowiązuje w Polsce Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, zwane także RODO).

W związku z powyższym przygotowaliśmy dla Państwa informacje dotyczące przetwarzania przez Wojskowy Instytut Wydawniczy Państwa danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z nimi: Polityka przetwarzania danych.

Prosimy o zaakceptowanie warunków przetwarzania danych osobowych przez Wojskowych Instytut Wydawniczy – Akceptuję

Poza Pasem Taktycznym

Dla nich każdy dzień rozpoczyna się wcześnie rano i trwa do późnych godzin nocnych. Kucharze oraz pomoc kuchenna - to żołnierze, którzy w swoją służbę wkładają naprawdę dużo serca. A wszystko po to, żeby szkolący się żołnierze mogli zjeść smaczny posiłek.

Podczas szkolenia poligonowego bardzo często budzą się jako pierwsi i od razu udają się na swoje stanowiska. Kuchnia jest miejscem, gdzie spędzają najwięcej czasu. To właśnie tam dokładają wszelkich starań, żeby o wyznaczonych porach wydać pozostałym żołnierzom z 10 Brygady Kawalerii Pancernej posiłek.

Ich służba często jest niedoceniana. Nie każdy zdaje sobie sprawę, że przygotowanie jedzenia dla ponad półtoratysiąca żołnierzy wymaga bardzo dużych umiejętności oraz doświadczenia. To nie jest gotowanie dla kilkuosobowej rodziny. Tutaj ilości produktów są znacznie większe, a co za tym idzie - trzeba dokładnie wszystko przemyśleć, zanim rozpocznie się gotowanie. Każdy posiłek jest zaplanowany od A do Z. Do zadań kucharzy należy zaplanowanie ile i jakich składników trzeba użyć, żeby porcji wystarczyło dla wszystkich. Nie jest to łatwe, początkowo zabiera więcej czasu, ale gdy żołnierze dochodzą do wprawy, to wszystko idzie szybko i sprawnie.

Szkolenia poligonowe to doskonała okazja do doskonalenia umiejętności nie tylko dla tych żołnierzy, którzy szkolą się na Pasie Taktycznym czy strzelnicach. Ci, którzy swoją służbę spędzają na wojskowej stołówce i w kuchni również nabierają doświadczenia, które procentuje w przyszłości.

 

Żołnierze posiłki przygotowują w dwóch miejscach. Jedno z nich to kuchnia stacjonarna przy obozowisku na Drawsku Pomorskim. Tam wykorzystują dostępny sprzęt i wyposażenie. Ponieważ żołnierzy do wyżywienia jest naprawdę wielu, konieczne jest gotowanie także w drugim miejscu. Kuchnie polowe, opalane drewnem, które pancerniacy przywieźli z sobą, to sprzęt, który na co dzień znajduje się na wyposażeniu pododdziałów pancernej brygady. Podczas kilkutygodniowego szkolenia pododdziałów pancernej brygady na drawskim poligonie, ten sprzęt jest wykorzystywany każdego dnia.

Dla tych, którzy swoje obowiązki wykonują na kuchni najważniejsze jest, żeby to co przygotują smakowało żołnierzom. Wśród świętoszowskich kawalerzystów na stołówce spotkać można także żołnierzy z armii państw sojuszniczych. Oprócz wspólnego szkolenia na pasie taktycznym żołnierze spędzają więc wspólnie czas także podczas posiłków.
Kucharzom oraz pomocom kuchennym - żołnierzom z 10 Brygady Kawalerii Pancernej należą się podziękowania za ich trud i wysiłek. Bez nich szkolenie żołnierzy byłoby mniej przyjemne, a głodni żołnierze z całą pewnością byliby mniej efektywni.

Tekst: kpt. Katarzyna Sawicka

red. PZ

autor zdjęć: st. szer. Natalia Wawrzyniak

dodaj komentarz

komentarze


Mundurowi z benefitami
Dzień wart stu lat
Niemieckie wsparcie z powietrza
Rosja usuwa polskie symbole z cmentarza w Katyniu
Amunicja od Grupy WB
Jaśminowe szkolenia na AWL-u
Formoza – 50 lat morskich komandosów
Smak służby
Najlepsi w XXII Maratonie Komandosa
Cel: zniszczyć infrastrukturę wroga w górskim terenie
Szeremeta niepokonana na ringu w Budapeszcie
Zawiszacy przywitali pierwsze Borsuki
Pomorscy terytorialsi w Bośni i Hercegowinie
Najlepsze projekty dronów nagrodzone przez MON
W ochronie granicy
Nowe zasady dla kobiet w armii
Wojskowa łączność w Kosmosie
Kalorie to nie wszystko
Niebo pod osłoną
Święto sportowców w mundurach
Premier ogłasza podwyższony stopień alarmowy
F-35 z Norwegii znowu w Polsce
Polski „Wiking” dla Danii
Świąteczne spotkanie w PKW Turcja
Combat 56 u terytorialsów
Najmłodszy żołnierz generała Andersa
Nowe zdolności sił zbrojnych
Ile powołań do wojska w 2026 roku?
Gdy ucichnie artyleria
Militarne Schengen
Trałowce do remontu
Najdłuższa noc
„Albatros” na elitarnych manewrach NATO
Pomagaj, nie wahaj się, bądź w gotowości
Pancerniacy jadą na misję
Gala Boksu na Bemowie
GROM w obiektywie. Zobaczcie sami!
Pływacy i panczeniści w świetnej formie
Wojsko ma swojego satelitę!
Sejm za Bezpiecznym Bałtykiem
Kontrakt na ratowanie życia
Wszystkie Kormorany na wodzie
Polskie MiG-i dla Ukrainy?
Kadłub ORP „Wicher” w drodze do stoczni
Obywatele chcą być wGotowości
Holenderska misja na polskim niebie
Nowe Warmate dla wojska
MSPO 2025 – serwis specjalny „Polski Zbrojnej”
Rządy Polski i Niemiec wyznaczają kierunki współpracy
Satelita MikroSAR nadaje
Śnieżnik gotowy na Groty
Szukali zaginionych w skażonej strefie
Plan na WAM
Operacja „Szpej” nigdy się nie skończy
Pierwsze spojrzenie z polskiego satelity
Sukces bezzałogowego skrzydłowego
Sportowcy podsumowali 2025 rok
Szef MON-u podsumował rok działania ustawy o obronie cywilnej
Szwedzi w pętli
Polska i Francja na rzecz bezpieczeństwa Europy
Norweska broń będzie produkowana w Polsce
Bóg wojny wyłonił najlepszych artylerzystów

Ministerstwo Obrony Narodowej Wojsko Polskie Sztab Generalny Wojska Polskiego Dowództwo Generalne Rodzajów Sił Zbrojnych Dowództwo Operacyjne Rodzajów Sił Zbrojnych Wojska Obrony
Terytorialnej
Żandarmeria Wojskowa Dowództwo Garnizonu Warszawa Inspektorat Wsparcia SZ Wielonarodowy Korpus
Północno-
Wschodni
Wielonarodowa
Dywizja
Północny-
Wschód
Centrum
Szkolenia Sił Połączonych
NATO (JFTC)
Agencja Uzbrojenia

Wojskowy Instytut Wydawniczy (C) 2015
wykonanie i hosting AIKELO