moja polska zbrojna
Od 25 maja 2018 r. obowiązuje w Polsce Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, zwane także RODO).

W związku z powyższym przygotowaliśmy dla Państwa informacje dotyczące przetwarzania przez Wojskowy Instytut Wydawniczy Państwa danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z nimi: Polityka przetwarzania danych.

Prosimy o zaakceptowanie warunków przetwarzania danych osobowych przez Wojskowych Instytut Wydawniczy – Akceptuję

Poza Pasem Taktycznym

Dla nich każdy dzień rozpoczyna się wcześnie rano i trwa do późnych godzin nocnych. Kucharze oraz pomoc kuchenna - to żołnierze, którzy w swoją służbę wkładają naprawdę dużo serca. A wszystko po to, żeby szkolący się żołnierze mogli zjeść smaczny posiłek.

Podczas szkolenia poligonowego bardzo często budzą się jako pierwsi i od razu udają się na swoje stanowiska. Kuchnia jest miejscem, gdzie spędzają najwięcej czasu. To właśnie tam dokładają wszelkich starań, żeby o wyznaczonych porach wydać pozostałym żołnierzom z 10 Brygady Kawalerii Pancernej posiłek.

Ich służba często jest niedoceniana. Nie każdy zdaje sobie sprawę, że przygotowanie jedzenia dla ponad półtoratysiąca żołnierzy wymaga bardzo dużych umiejętności oraz doświadczenia. To nie jest gotowanie dla kilkuosobowej rodziny. Tutaj ilości produktów są znacznie większe, a co za tym idzie - trzeba dokładnie wszystko przemyśleć, zanim rozpocznie się gotowanie. Każdy posiłek jest zaplanowany od A do Z. Do zadań kucharzy należy zaplanowanie ile i jakich składników trzeba użyć, żeby porcji wystarczyło dla wszystkich. Nie jest to łatwe, początkowo zabiera więcej czasu, ale gdy żołnierze dochodzą do wprawy, to wszystko idzie szybko i sprawnie.

Szkolenia poligonowe to doskonała okazja do doskonalenia umiejętności nie tylko dla tych żołnierzy, którzy szkolą się na Pasie Taktycznym czy strzelnicach. Ci, którzy swoją służbę spędzają na wojskowej stołówce i w kuchni również nabierają doświadczenia, które procentuje w przyszłości.

 

Żołnierze posiłki przygotowują w dwóch miejscach. Jedno z nich to kuchnia stacjonarna przy obozowisku na Drawsku Pomorskim. Tam wykorzystują dostępny sprzęt i wyposażenie. Ponieważ żołnierzy do wyżywienia jest naprawdę wielu, konieczne jest gotowanie także w drugim miejscu. Kuchnie polowe, opalane drewnem, które pancerniacy przywieźli z sobą, to sprzęt, który na co dzień znajduje się na wyposażeniu pododdziałów pancernej brygady. Podczas kilkutygodniowego szkolenia pododdziałów pancernej brygady na drawskim poligonie, ten sprzęt jest wykorzystywany każdego dnia.

Dla tych, którzy swoje obowiązki wykonują na kuchni najważniejsze jest, żeby to co przygotują smakowało żołnierzom. Wśród świętoszowskich kawalerzystów na stołówce spotkać można także żołnierzy z armii państw sojuszniczych. Oprócz wspólnego szkolenia na pasie taktycznym żołnierze spędzają więc wspólnie czas także podczas posiłków.
Kucharzom oraz pomocom kuchennym - żołnierzom z 10 Brygady Kawalerii Pancernej należą się podziękowania za ich trud i wysiłek. Bez nich szkolenie żołnierzy byłoby mniej przyjemne, a głodni żołnierze z całą pewnością byliby mniej efektywni.

Tekst: kpt. Katarzyna Sawicka

red. PZ

autor zdjęć: st. szer. Natalia Wawrzyniak

dodaj komentarz

komentarze


Nowe zasady dla kobiet w armii
Po co wojsku satelity?
W krainie Świętego Mikołaja
AW149 – moc kawalerii powietrznej!
Wojskowe przepisy – pytania i odpowiedzi
Polscy marynarze na misjach
Rosja usuwa polskie symbole z cmentarza w Katyniu
Rządy Polski i Niemiec wyznaczają kierunki współpracy
Wojskowy bus do szczęścia
Pancerniacy jadą na misję
AW149 made in Poland
Wojsko na Horyzoncie
Dzień wart stu lat
Najmłodszy żołnierz generała Andersa
Marynarze podjęli wyzwanie
Noc Dnia Podchorążego
PKO Bank Polski z ofertą specjalną dla służb mundurowych
Plan na WAM
Militarne Schengen
F-35 z Norwegii znowu w Polsce
Formoza – 50 lat morskich komandosów
Celne oko, spokój i wytrzymałość – znamy najlepszych strzelców wyborowych wśród terytorialsów
Polska i Francja na rzecz bezpieczeństwa Europy
Ograniczenia lotów na wschodzie Polski
The Darker, the Better
Pomorscy terytorialsi w Bośni i Hercegowinie
Zwalczyć strach, rozwiać mity
Skytrucki dla Niemiec
Niebo pod osłoną
Szczyt europejskiej „Piątki” w Berlinie
Zmierzyli się z własnymi słabościami
Kapral Bartnik mistrzem świata
Pociski rakietowe dla Husarzy
Zwrot na Bałtyk
wGotowości do reakcji
MSPO 2025 – serwis specjalny „Polski Zbrojnej”
Sukces bezzałogowego skrzydłowego
Gotowi na zagrożenia cyfrowe
Żołnierze z „armii mistrzów” czekają na głosy
Nietypowy awans u terytorialsów. Pierwszy taki w kraju
Komplet medali wojskowych na ringu
GROM w obiektywie. Zobaczcie sami!
Gdy ucichnie artyleria
Sejm za Bezpiecznym Bałtykiem
Wojska amerykańskie w Polsce pozostają
Więcej Herculesów dla Abramsów
Szeremeta niepokonana na ringu w Budapeszcie
Polski „Wiking” dla Danii
Wojsko ma swojego satelitę!
Mundurowi z benefitami
Niepokonani koszykarze Czarnej Dywizji
107 lat polskiej Marynarki Wojennej
Buzdygan dowódcy Żelaznej Dywizji wraca do gry
Premier ogłasza podwyższony stopień alarmowy
NATO ćwiczy wśród fińskich wysp
Razem na ratunek
Nowe Kraby w Sulechowie
Najdłuższa noc
Czwarta dostawa Abramsów
Norweska broń będzie produkowana w Polsce
Szef MON-u z wizytą we Włoszech

Ministerstwo Obrony Narodowej Wojsko Polskie Sztab Generalny Wojska Polskiego Dowództwo Generalne Rodzajów Sił Zbrojnych Dowództwo Operacyjne Rodzajów Sił Zbrojnych Wojska Obrony
Terytorialnej
Żandarmeria Wojskowa Dowództwo Garnizonu Warszawa Inspektorat Wsparcia SZ Wielonarodowy Korpus
Północno-
Wschodni
Wielonarodowa
Dywizja
Północny-
Wschód
Centrum
Szkolenia Sił Połączonych
NATO (JFTC)
Agencja Uzbrojenia

Wojskowy Instytut Wydawniczy (C) 2015
wykonanie i hosting AIKELO