moja polska zbrojna
Od 25 maja 2018 r. obowiązuje w Polsce Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, zwane także RODO).

W związku z powyższym przygotowaliśmy dla Państwa informacje dotyczące przetwarzania przez Wojskowy Instytut Wydawniczy Państwa danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z nimi: Polityka przetwarzania danych.

Prosimy o zaakceptowanie warunków przetwarzania danych osobowych przez Wojskowych Instytut Wydawniczy – Akceptuję

Poza Pasem Taktycznym

Dla nich każdy dzień rozpoczyna się wcześnie rano i trwa do późnych godzin nocnych. Kucharze oraz pomoc kuchenna - to żołnierze, którzy w swoją służbę wkładają naprawdę dużo serca. A wszystko po to, żeby szkolący się żołnierze mogli zjeść smaczny posiłek.

Podczas szkolenia poligonowego bardzo często budzą się jako pierwsi i od razu udają się na swoje stanowiska. Kuchnia jest miejscem, gdzie spędzają najwięcej czasu. To właśnie tam dokładają wszelkich starań, żeby o wyznaczonych porach wydać pozostałym żołnierzom z 10 Brygady Kawalerii Pancernej posiłek.

Ich służba często jest niedoceniana. Nie każdy zdaje sobie sprawę, że przygotowanie jedzenia dla ponad półtoratysiąca żołnierzy wymaga bardzo dużych umiejętności oraz doświadczenia. To nie jest gotowanie dla kilkuosobowej rodziny. Tutaj ilości produktów są znacznie większe, a co za tym idzie - trzeba dokładnie wszystko przemyśleć, zanim rozpocznie się gotowanie. Każdy posiłek jest zaplanowany od A do Z. Do zadań kucharzy należy zaplanowanie ile i jakich składników trzeba użyć, żeby porcji wystarczyło dla wszystkich. Nie jest to łatwe, początkowo zabiera więcej czasu, ale gdy żołnierze dochodzą do wprawy, to wszystko idzie szybko i sprawnie.

Szkolenia poligonowe to doskonała okazja do doskonalenia umiejętności nie tylko dla tych żołnierzy, którzy szkolą się na Pasie Taktycznym czy strzelnicach. Ci, którzy swoją służbę spędzają na wojskowej stołówce i w kuchni również nabierają doświadczenia, które procentuje w przyszłości.

 

Żołnierze posiłki przygotowują w dwóch miejscach. Jedno z nich to kuchnia stacjonarna przy obozowisku na Drawsku Pomorskim. Tam wykorzystują dostępny sprzęt i wyposażenie. Ponieważ żołnierzy do wyżywienia jest naprawdę wielu, konieczne jest gotowanie także w drugim miejscu. Kuchnie polowe, opalane drewnem, które pancerniacy przywieźli z sobą, to sprzęt, który na co dzień znajduje się na wyposażeniu pododdziałów pancernej brygady. Podczas kilkutygodniowego szkolenia pododdziałów pancernej brygady na drawskim poligonie, ten sprzęt jest wykorzystywany każdego dnia.

Dla tych, którzy swoje obowiązki wykonują na kuchni najważniejsze jest, żeby to co przygotują smakowało żołnierzom. Wśród świętoszowskich kawalerzystów na stołówce spotkać można także żołnierzy z armii państw sojuszniczych. Oprócz wspólnego szkolenia na pasie taktycznym żołnierze spędzają więc wspólnie czas także podczas posiłków.
Kucharzom oraz pomocom kuchennym - żołnierzom z 10 Brygady Kawalerii Pancernej należą się podziękowania za ich trud i wysiłek. Bez nich szkolenie żołnierzy byłoby mniej przyjemne, a głodni żołnierze z całą pewnością byliby mniej efektywni.

Tekst: kpt. Katarzyna Sawicka

red. PZ

autor zdjęć: st. szer. Natalia Wawrzyniak

dodaj komentarz

komentarze


Ogień z Leopardów na Łotwie
Brytyjczycy na wschodniej straży
Najmłodszy żołnierz generała Andersa
Szwedzkie myśliwce dla Ukrainy
Nowe K9 w Węgorzewie i Toruniu
Polskie Homary za kołem podbiegunowym
Pilica w linii
Polski „Wiking” dla Danii
Niepokonani koszykarze Czarnej Dywizji
Niebo pod osłoną
Plan na WAM
Drony w szkołach
Rząd powołał pełnomocnika ds. SAFE
Polska, Litwa – wspólna sprawa
Razem na ratunek
Zełenski po raz trzeci w Białym Domu
Wojska amerykańskie w Polsce pozostają
„Road Runner” w Libanie
W gotowości, czyli cywile na poligony
Pomorscy terytorialsi w Bośni i Hercegowinie
Borsuki zadomowiły się na poligonie
Terytorialsi na wirtualnych polach walki
GROM w obiektywie. Zobaczcie sami!
Dodatkowe zapory
Szczyt europejskiej „Piątki” w Berlinie
„Łączy nas bezpieczeństwo”. Ruszają szkolenia na Lubelszczyźnie
Szef MON-u z wizytą we Włoszech
Merops wdrażany natychmiast
Ułani szturmowali okopy
Is It Already War?
Sejm za Bezpiecznym Bałtykiem
Militarne Schengen
MSPO 2025 – serwis specjalny „Polski Zbrojnej”
Nowe zasady dla kobiet w armii
Elementy Wisły testowane w USA
Mundurowi z benefitami
Historyczna przeprowadzka do Cytadeli
F-35 z Norwegii znowu w Polsce
Kapral Bartnik mistrzem świata
MON chce nowych uprawnień dla marynarki
Wojsko na Horyzoncie
My, jedna armia
„Horyzont” przeciw dywersji
Aleksander Władysław Sosnkowski i jego niewiarygodne przypadki
Dostawa Homarów-K
Marynarze podjęli wyzwanie
Wojskowy bus do szczęścia
Dzień wart stu lat
Kontrakt na „Orkę” jeszcze w tym roku?
Wojskowe przepisy – pytania i odpowiedzi
Rosja usuwa polskie symbole z cmentarza w Katyniu
Nieznani sprawcy wysadzili tory
Żołnierze pomagają w akcji na torach
Palantir pomoże analizować wojskowe dane
Sukces Polaka w biegu z marines
W Zamościu już wiedzą, jak się chronić
Pierwsze Czarne Pantery w komplecie
Wojsko Polskie stawia na bezzałogowce
„Zamek” pozostał bezpieczny
Norweska broń będzie produkowana w Polsce
Premier ogłasza podwyższony stopień alarmowy
Studenci ewakuowali szpital
Formoza – 50 lat morskich komandosów
Dywersja na kolei. Są dowody
Gdy ucichnie artyleria
Nieoceniona siła edukacji

Ministerstwo Obrony Narodowej Wojsko Polskie Sztab Generalny Wojska Polskiego Dowództwo Generalne Rodzajów Sił Zbrojnych Dowództwo Operacyjne Rodzajów Sił Zbrojnych Wojska Obrony
Terytorialnej
Żandarmeria Wojskowa Dowództwo Garnizonu Warszawa Inspektorat Wsparcia SZ Wielonarodowy Korpus
Północno-
Wschodni
Wielonarodowa
Dywizja
Północny-
Wschód
Centrum
Szkolenia Sił Połączonych
NATO (JFTC)
Agencja Uzbrojenia

Wojskowy Instytut Wydawniczy (C) 2015
wykonanie i hosting AIKELO