moja polska zbrojna
Od 25 maja 2018 r. obowiązuje w Polsce Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, zwane także RODO).

W związku z powyższym przygotowaliśmy dla Państwa informacje dotyczące przetwarzania przez Wojskowy Instytut Wydawniczy Państwa danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z nimi: Polityka przetwarzania danych.

Prosimy o zaakceptowanie warunków przetwarzania danych osobowych przez Wojskowych Instytut Wydawniczy – Akceptuję

Poza Pasem Taktycznym

Dla nich każdy dzień rozpoczyna się wcześnie rano i trwa do późnych godzin nocnych. Kucharze oraz pomoc kuchenna - to żołnierze, którzy w swoją służbę wkładają naprawdę dużo serca. A wszystko po to, żeby szkolący się żołnierze mogli zjeść smaczny posiłek.

Podczas szkolenia poligonowego bardzo często budzą się jako pierwsi i od razu udają się na swoje stanowiska. Kuchnia jest miejscem, gdzie spędzają najwięcej czasu. To właśnie tam dokładają wszelkich starań, żeby o wyznaczonych porach wydać pozostałym żołnierzom z 10 Brygady Kawalerii Pancernej posiłek.

Ich służba często jest niedoceniana. Nie każdy zdaje sobie sprawę, że przygotowanie jedzenia dla ponad półtoratysiąca żołnierzy wymaga bardzo dużych umiejętności oraz doświadczenia. To nie jest gotowanie dla kilkuosobowej rodziny. Tutaj ilości produktów są znacznie większe, a co za tym idzie - trzeba dokładnie wszystko przemyśleć, zanim rozpocznie się gotowanie. Każdy posiłek jest zaplanowany od A do Z. Do zadań kucharzy należy zaplanowanie ile i jakich składników trzeba użyć, żeby porcji wystarczyło dla wszystkich. Nie jest to łatwe, początkowo zabiera więcej czasu, ale gdy żołnierze dochodzą do wprawy, to wszystko idzie szybko i sprawnie.

Szkolenia poligonowe to doskonała okazja do doskonalenia umiejętności nie tylko dla tych żołnierzy, którzy szkolą się na Pasie Taktycznym czy strzelnicach. Ci, którzy swoją służbę spędzają na wojskowej stołówce i w kuchni również nabierają doświadczenia, które procentuje w przyszłości.

 

Żołnierze posiłki przygotowują w dwóch miejscach. Jedno z nich to kuchnia stacjonarna przy obozowisku na Drawsku Pomorskim. Tam wykorzystują dostępny sprzęt i wyposażenie. Ponieważ żołnierzy do wyżywienia jest naprawdę wielu, konieczne jest gotowanie także w drugim miejscu. Kuchnie polowe, opalane drewnem, które pancerniacy przywieźli z sobą, to sprzęt, który na co dzień znajduje się na wyposażeniu pododdziałów pancernej brygady. Podczas kilkutygodniowego szkolenia pododdziałów pancernej brygady na drawskim poligonie, ten sprzęt jest wykorzystywany każdego dnia.

Dla tych, którzy swoje obowiązki wykonują na kuchni najważniejsze jest, żeby to co przygotują smakowało żołnierzom. Wśród świętoszowskich kawalerzystów na stołówce spotkać można także żołnierzy z armii państw sojuszniczych. Oprócz wspólnego szkolenia na pasie taktycznym żołnierze spędzają więc wspólnie czas także podczas posiłków.
Kucharzom oraz pomocom kuchennym - żołnierzom z 10 Brygady Kawalerii Pancernej należą się podziękowania za ich trud i wysiłek. Bez nich szkolenie żołnierzy byłoby mniej przyjemne, a głodni żołnierze z całą pewnością byliby mniej efektywni.

Tekst: kpt. Katarzyna Sawicka

red. PZ

autor zdjęć: st. szer. Natalia Wawrzyniak

dodaj komentarz

komentarze


Ile powołań do wojska w 2026 roku?
Kadłub ORP „Wicher” w drodze do stoczni
Kalorie to nie wszystko
Szef NATO ze świąteczną wizytą u żołnierzy
Służba w kadrze
„Dzielny Ryś” pojawił się w Drawsku
Bezpieczeństwo to sprawa fundamentalna
Rosja usuwa polskie symbole z cmentarza w Katyniu
Świąteczne spotkanie w PKW Turcja
Plan na WAM
Nowe zasady dla kobiet w armii
Niemcy dla Tarczy Wschód
Nie wyślemy wojsk do Ukrainy
Sukces bezzałogowego skrzydłowego
Bałtycki sojusz z Orką w tle
W ochronie granicy
Szwedzi w pętli
PE wzywa do utworzenia wojskowego Schengen
Odnaleziono rozbitego drona w Lubelskiem
Pancerniacy jadą na misję
Seryjny Heron coraz bliżej
The Taste of Military Service
Trałowce do remontu
GROM w obiektywie. Zobaczcie sami!
Dzień wart stu lat
Pomorscy terytorialsi w Bośni i Hercegowinie
Wojskowo-policyjny patrol ratuje życie
Niemieckie wsparcie z powietrza
Wojsko ma swojego satelitę!
„Burza” nabiera kształtów
Operacja „Szpej” nigdy się nie skończy
Polskie MiG-i dla Ukrainy?
Sejm za Bezpiecznym Bałtykiem
Wisła dopłynęła
Historyczna „Wisła”
Gdy ucichnie artyleria
Kolejne AW149 nadlatują
Aby granica była bezpieczna
MSPO 2025 – serwis specjalny „Polski Zbrojnej”
Pływacy i panczeniści w świetnej formie
Smak służby
Cel: zniszczyć infrastrukturę wroga w górskim terenie
Polski Rosomak dalej w produkcji
Formoza – 50 lat morskich komandosów
Gala Boksu na Bemowie
Rządy Polski i Niemiec wyznaczają kierunki współpracy
Dwie umowy licencyjne w programie K2 podpisane
F-35 z Norwegii znowu w Polsce
Odpalili K9 Thunder
Najdłuższa noc
Panczeniści na podium w Hamar
Niebo pod osłoną
Najmłodszy żołnierz generała Andersa
Amunicja od Grupy WB
Mundurowi z benefitami
Combat 56 u terytorialsów
Norweska broń będzie produkowana w Polsce
Kto zostanie Asem Sportu?
Święto sportowców w mundurach
Polska i Francja na rzecz bezpieczeństwa Europy
Co wiemy o ukraińskim ataku na rosyjski okręt podwodny?
Nowe K9 w Węgorzewie
Polska produkcja amunicji rośnie w siłę
Szukali zaginionych w skażonej strefie
Pomagaj, nie wahaj się, bądź w gotowości
„Albatros” na elitarnych manewrach NATO
Unikatowe studia trzech uczelni mundurowych
Maksimum realizmu, zero taryfy ulgowej
Spotkanie liderów wschodniej flanki NATO
Militarne Schengen

Ministerstwo Obrony Narodowej Wojsko Polskie Sztab Generalny Wojska Polskiego Dowództwo Generalne Rodzajów Sił Zbrojnych Dowództwo Operacyjne Rodzajów Sił Zbrojnych Wojska Obrony
Terytorialnej
Żandarmeria Wojskowa Dowództwo Garnizonu Warszawa Inspektorat Wsparcia SZ Wielonarodowy Korpus
Północno-
Wschodni
Wielonarodowa
Dywizja
Północny-
Wschód
Centrum
Szkolenia Sił Połączonych
NATO (JFTC)
Agencja Uzbrojenia

Wojskowy Instytut Wydawniczy (C) 2015
wykonanie i hosting AIKELO