moja polska zbrojna
Od 25 maja 2018 r. obowiązuje w Polsce Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, zwane także RODO).

W związku z powyższym przygotowaliśmy dla Państwa informacje dotyczące przetwarzania przez Wojskowy Instytut Wydawniczy Państwa danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z nimi: Polityka przetwarzania danych.

Prosimy o zaakceptowanie warunków przetwarzania danych osobowych przez Wojskowych Instytut Wydawniczy – Akceptuję

Zaspokoili apetyt na medal

Polska reprezentacja kucharzy wojskowych wywalczyła trzecie miejsce na XXV Olimpiadzie Kulinarnej, która co cztery lata odbywa się w niemieckim Erfurcie. W naszym medalowym menu znalazły się m.in. diabeł morski z ryżem basmati, wieprzowina z dyniowym purée i czekoladowy mus.

Mistrzowie i mistrzynie sztuki kulinarnej ze wszystkich rodzajów Sił Zbrojnych ukończyli właśnie kulinarny maraton. Walczyli o medale w dwóch kategoriach – kuchni zimnej i gorącej. Żołnierze gotujący pod patronatem szefa Inspektoratu Wsparcia Sił Zbrojnych po raz kolejny nas nie zawiedli i z Erfurtu przyjadą z medalami na piersi.

Kucharze w mundurach od piątku przygotowywali się do serwowania potraw w kategorii dań podawanych na zimno. Prace trwały do późnych godzin nocnych, tak by w sobotę rano zaprezentować jury i gościom mistrzostw dekorację stołu nawiązującą do tradycyjnej polskiej jesieni. Stół prezentował się imponująco. Na dwunastu metrach kwadratowych ułożono mech i runo leśne, na których doskonale prezentowały się konkursowe dania. Menu w tej kategorii obejmowało siedem zestawów. W sześciu zestawach zaprezentowano po trzy dania, w jednym – pięć potraw. W tej kategorii oceniane były – prócz smaku – umiejętności wykonywania i aranżowania przystawek, dań głównych i deserów.

W trakcie konkursu zarówno w kategorii kuchni zimnej, jak i później w kuchni gorącej towarzyszyła nam wojskowa reprezentacja Szwajcarii – wielokrotnych złotych medalistów kulinarnej olimpiady. Ale i przy takich mistrzach nie mieliśmy się czego wstydzić. Umiejętnościami i wyglądem potraw nie ustępowaliśmy najlepszym. Szwajcarzy zaprezentowali tradycyjną kuchnię narodową w nowoczesnych aranżacjach. Na szwajcarskim stole znajdowały się również dania rodem z pola bitwy umieszczone w wojskowych menażkach.

Następnego dnia wojskowe reprezentacje spotkały się, by rywalizować w kategorii dań gorących. O czwartej rano drużyny stawiły się zwarte i gotowe do całodniowego gotowania. Sześcioosobowe składy pracowały już pełną parą nad trzema daniami – przystawką, daniem głównym i deserem. Olimpijski zestaw gorący otwierał diabeł morski serwowany z ryżem basmati w asyście wędzonych papryczek. Danie główne stanowiły polędwiczki wieprzowe w ziołowej otulinie, serwowane z purée dyniowym. Na deser nasi mistrzowie podali marmurowe babeczki z herbatą matcha w towarzystwie czekoladowego musu.

Kategoria gorąca to zmagania iście restauracyjne. Na parę godzin messa w Erfurcie zamieniła się w ogromną restaurację dla setek gości. Przez cały dzień można było kupić zestawy wojskowych drużyn. Warto wspomnieć, że liczba wykupionych dań również wpływała na końcową ocenę jurorów. Dlatego, gdy po godzinach przygotowań kucharze w końcu dotarli do wydawki, czyli miejsca, gdzie kelner odbiera zamówione dania, liczba spływających zamówień mile nas zaskoczyła.  Mimo iż na co dzień nasi mistrzowie nie pracują w restauracjach i rzadko mają okazję gotować w sytuacji, gdy setki odwiedzających gości patrzą im na ręce, nerwy trzymali na wodzy. Przez cały dzień pracy ekipie towarzyszyli jurorzy, którzy czujnym okiem obserwowali ich zmagania.

Po wydaniu ostatniego zamówienia na twarzach mistrzów smaku już nie było widać zmęczenia i napięcia tylko radość i ulgę, że już po wszystkim.

Nasi wojskowi kucharze spisali się znakomicie. W przygotowania do olimpiady włożyli mnóstwo serca i pracy. W tym miejscu nie można również zapomnieć o szczególnej osobie w polskim teamie – o koordynatorze treningów i samego wyjazdu płk. Grzegorzu Banaku z Szefostwa Służby Żywnościowej Inspektoratu Wsparcia Sił Zbrojnych. Jest czego gratulować – pierwszy raz na olimpiadzie i taki ogromny sukces.

Justyna Kędra

autor zdjęć: Justyna Kędra

dodaj komentarz

komentarze


Nowy rozdział w historii Mesko
 
Droga do zespołu bojowego GROM
Apache’e z szachownicą
Historyczne zwycięstwo ukraińskiego F-16
Pestki, waafki, mewki – kobiety w Polskich Siłach Zbrojnych
Gen. Sosabowski upamiętniony
Ewakuacja Polaków z Izraela
Polki wicemistrzyniami Europy w szabli
Misja PKW „Olimp” doceniona
Nowa dostawa Homarów-K
Dekapitacyjne uderzenie w Iran
DNA GROM-u
„Baltops” także na lądzie
Flyer, zdobywca przestworzy
O ochronie infrastruktury i morskich szlaków
Kręgosłup dowodzenia Wojskiem Polskim
Budowa Muzeum Bitwy Warszawskiej na ostatniej prostej
Odbudowa obrony cywilnej kraju
Srebrni wioślarze, brązowa szablistka
Umarł król, niech żyje król!
Żołnierze PKW Irak są bezpieczni
Nasi czołgiści najlepsi
Święto sportów walki w Warendorfie
„Baltops” – co potrafią bezzałogowce
Gen. Szkutnik o planach 18 Dywizji
GROM w obiektywie. Zobaczcie sami!
Dzień, który zmienił bieg wojny
Abrams M1A2SEPv3 – wzorzec nowoczesnych czołgów
Prawo dla kluczowych inwestycji obronnych
Kolejni Polacy ewakuowani z Bliskiego Wschodu
Ewakuowani Polacy już bezpieczni w kraju
Na RBN o jedności w kwestiach bezpieczeństwa
Letni wypoczynek z MON-em
Nie żyje żołnierz PKW Irak
Wschodnia flanka walczy w przeciwnikiem
Żołnierze z 10 Brygady Kawalerii Pancernej powalczą w IV lidze
K2. Azjatycka pantera
USA przyłączyły się do ataku Izraela na Iran
Rosjanom wyciekły dwa miliony tajnych dokumentów
„Swift Response ‘25”, czyli lekka piechota w ciężkim terenie
Generał, olimpijczyk, postać tragiczna
Podejrzane manewry na Bałtyku
Wykuwanie interoperacyjności
Donald Tusk: W kwestii bezpieczeństwa słowa zamieniliśmy w czyny
Polacy bezkonkurencyjni w górskich zmaganiach we Włoszech
Planowano zamach na Zełenskiego
Militarny kask z misją
100-lecie Szkoły Orląt w Dęblinie – serwis specjalny
Polska natowskim liderem
Wyższe stawki dla niezawodowych
Podróż w ciemność
Strażnicy polskiego nieba
Setka lotów w „Akcji Serce” za nimi!
Kadeci z NATO i z Korei szkolili się w Karkonoszach
Rosyjska maszyna Su-24 przechwycona przez polskie F-16
Terytorialsi z Dolnego Śląska najlepiej wysportowani
Śmierć gorsza niż wszystkie
Kajakami po medale
Pogrom rosyjskiego lotnictwa strategicznego
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
Współpraca MON-u z weteranami i rezerwistami

Ministerstwo Obrony Narodowej Wojsko Polskie Sztab Generalny Wojska Polskiego Dowództwo Generalne Rodzajów Sił Zbrojnych Dowództwo Operacyjne Rodzajów Sił Zbrojnych Wojska Obrony
Terytorialnej
Żandarmeria Wojskowa Dowództwo Garnizonu Warszawa Inspektorat Wsparcia SZ Wielonarodowy Korpus
Północno-
Wschodni
Wielonarodowa
Dywizja
Północny-
Wschód
Centrum
Szkolenia Sił Połączonych
NATO (JFTC)
Agencja Uzbrojenia

Wojskowy Instytut Wydawniczy (C) 2015
wykonanie i hosting AIKELO