moja polska zbrojna
Od 25 maja 2018 r. obowiązuje w Polsce Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, zwane także RODO).

W związku z powyższym przygotowaliśmy dla Państwa informacje dotyczące przetwarzania przez Wojskowy Instytut Wydawniczy Państwa danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z nimi: Polityka przetwarzania danych.

Prosimy o zaakceptowanie warunków przetwarzania danych osobowych przez Wojskowych Instytut Wydawniczy – Akceptuję

Zaspokoili apetyt na medal

Polska reprezentacja kucharzy wojskowych wywalczyła trzecie miejsce na XXV Olimpiadzie Kulinarnej, która co cztery lata odbywa się w niemieckim Erfurcie. W naszym medalowym menu znalazły się m.in. diabeł morski z ryżem basmati, wieprzowina z dyniowym purée i czekoladowy mus.

Mistrzowie i mistrzynie sztuki kulinarnej ze wszystkich rodzajów Sił Zbrojnych ukończyli właśnie kulinarny maraton. Walczyli o medale w dwóch kategoriach – kuchni zimnej i gorącej. Żołnierze gotujący pod patronatem szefa Inspektoratu Wsparcia Sił Zbrojnych po raz kolejny nas nie zawiedli i z Erfurtu przyjadą z medalami na piersi.

Kucharze w mundurach od piątku przygotowywali się do serwowania potraw w kategorii dań podawanych na zimno. Prace trwały do późnych godzin nocnych, tak by w sobotę rano zaprezentować jury i gościom mistrzostw dekorację stołu nawiązującą do tradycyjnej polskiej jesieni. Stół prezentował się imponująco. Na dwunastu metrach kwadratowych ułożono mech i runo leśne, na których doskonale prezentowały się konkursowe dania. Menu w tej kategorii obejmowało siedem zestawów. W sześciu zestawach zaprezentowano po trzy dania, w jednym – pięć potraw. W tej kategorii oceniane były – prócz smaku – umiejętności wykonywania i aranżowania przystawek, dań głównych i deserów.

W trakcie konkursu zarówno w kategorii kuchni zimnej, jak i później w kuchni gorącej towarzyszyła nam wojskowa reprezentacja Szwajcarii – wielokrotnych złotych medalistów kulinarnej olimpiady. Ale i przy takich mistrzach nie mieliśmy się czego wstydzić. Umiejętnościami i wyglądem potraw nie ustępowaliśmy najlepszym. Szwajcarzy zaprezentowali tradycyjną kuchnię narodową w nowoczesnych aranżacjach. Na szwajcarskim stole znajdowały się również dania rodem z pola bitwy umieszczone w wojskowych menażkach.

Następnego dnia wojskowe reprezentacje spotkały się, by rywalizować w kategorii dań gorących. O czwartej rano drużyny stawiły się zwarte i gotowe do całodniowego gotowania. Sześcioosobowe składy pracowały już pełną parą nad trzema daniami – przystawką, daniem głównym i deserem. Olimpijski zestaw gorący otwierał diabeł morski serwowany z ryżem basmati w asyście wędzonych papryczek. Danie główne stanowiły polędwiczki wieprzowe w ziołowej otulinie, serwowane z purée dyniowym. Na deser nasi mistrzowie podali marmurowe babeczki z herbatą matcha w towarzystwie czekoladowego musu.

Kategoria gorąca to zmagania iście restauracyjne. Na parę godzin messa w Erfurcie zamieniła się w ogromną restaurację dla setek gości. Przez cały dzień można było kupić zestawy wojskowych drużyn. Warto wspomnieć, że liczba wykupionych dań również wpływała na końcową ocenę jurorów. Dlatego, gdy po godzinach przygotowań kucharze w końcu dotarli do wydawki, czyli miejsca, gdzie kelner odbiera zamówione dania, liczba spływających zamówień mile nas zaskoczyła.  Mimo iż na co dzień nasi mistrzowie nie pracują w restauracjach i rzadko mają okazję gotować w sytuacji, gdy setki odwiedzających gości patrzą im na ręce, nerwy trzymali na wodzy. Przez cały dzień pracy ekipie towarzyszyli jurorzy, którzy czujnym okiem obserwowali ich zmagania.

Po wydaniu ostatniego zamówienia na twarzach mistrzów smaku już nie było widać zmęczenia i napięcia tylko radość i ulgę, że już po wszystkim.

Nasi wojskowi kucharze spisali się znakomicie. W przygotowania do olimpiady włożyli mnóstwo serca i pracy. W tym miejscu nie można również zapomnieć o szczególnej osobie w polskim teamie – o koordynatorze treningów i samego wyjazdu płk. Grzegorzu Banaku z Szefostwa Służby Żywnościowej Inspektoratu Wsparcia Sił Zbrojnych. Jest czego gratulować – pierwszy raz na olimpiadzie i taki ogromny sukces.

Justyna Kędra

autor zdjęć: Justyna Kędra

dodaj komentarz

komentarze


„Oczko” wojskowych lekkoatletów
 
Polski Kontyngent Wojskowy Olimp w Paryżu
Wodne szkolenie wielkopolskich terytorialsów
Powstanie polsko-koreańskie konsorcjum
Szczyt NATO: wzmacniamy wschodnią flankę
Jak usprawnić działania służb na granicy
Szczyt NATO w Waszyngtonie: Ukraina o krok bliżej Sojuszu
Wojskowa odprawa przed szczytem Sojuszu
Prezydent Zełenski w Warszawie
Olimp gotowy na igrzyska!
Medalowe żniwa pływaków i florecistek CWZS-u
Serwis bliżej domu
RBN przed szczytem NATO
Walka – tak, ale tylko polityczna
Za zdrowie utracone na służbie
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
Śmierć przyszła po wojnie
Pancerniacy trenują cywilów
Niepokonana reprezentacja Czarnej Dywizji
Unowocześnione Rosomaki dla wojska
Patrioty i F-16 dla Ukrainy. Trwa szczyt NATO
Sukces lekkoatletów CWZS-u w Paryżu
Zdzisław Krasnodębski – bohater bitwy o Anglię
By żołnierze mogli służyć bezpiecznie
Szpital u „Troski”
Czujemy się tu jak w rodzinie
Oficerskie gwiazdki dla absolwentów WAT-u
Sportowa rywalizacja weteranów misji
Katastrofa M-346. Nie żyje pilot Bielika
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
Specjalsi zakończyli dyżur w SON-ie
Krzyżacka klęska na polach grunwaldzkich
Jack-S, czyli eksportowy Pirat
Roczny dyżur spadochroniarzy
Rusza operacja „Bezpieczne Podlasie”
Szkolenie do walk w mieście
Lato pod wodą
Wsparcie MON-u dla studentów
Biało-czerwona nad Wilnem
Spotkanie z żołnierzami przed szczytem NATO
Szczyt NATO, czyli siła w Sojuszu
Szkolenie na miarę czasów
Pancerny sznyt
Naukowcy z MIIWŚ szukają szczątków westerplatczyków
Polsko-litewskie konsultacje
Ostatnia niedziela…
Spadochroniarze na warcie w UE
Włoskie Eurofightery na polskim niebie
Spędź wakacje z wojskiem!
X ŚWIĘTO STRZELCA KONNEGO.
Oczy na Kijów
Mark Rutte pokieruje NATO
Konsultacje polsko-niemieckie w Warszawie
Strzelnice dla specjalsów
Trzy miecze, czyli międzynarodowy sprawdzian

Ministerstwo Obrony Narodowej Wojsko Polskie Sztab Generalny Wojska Polskiego Dowództwo Generalne Rodzajów Sił Zbrojnych Dowództwo Operacyjne Rodzajów Sił Zbrojnych Wojska Obrony
Terytorialnej
Żandarmeria Wojskowa Dowództwo Garnizonu Warszawa Inspektorat Wsparcia SZ Wielonarodowy Korpus
Północno-
Wschodni
Wielonarodowa
Dywizja
Północny-
Wschód
Centrum
Szkolenia Sił Połączonych
NATO (JFTC)
Agencja Uzbrojenia

Wojskowy Instytut Wydawniczy (C) 2015
wykonanie i hosting AIKELO