moja polska zbrojna
Od 25 maja 2018 r. obowiązuje w Polsce Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, zwane także RODO).

W związku z powyższym przygotowaliśmy dla Państwa informacje dotyczące przetwarzania przez Wojskowy Instytut Wydawniczy Państwa danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z nimi: Polityka przetwarzania danych.

Prosimy o zaakceptowanie warunków przetwarzania danych osobowych przez Wojskowych Instytut Wydawniczy – Akceptuję

Zaspokoili apetyt na medal

Polska reprezentacja kucharzy wojskowych wywalczyła trzecie miejsce na XXV Olimpiadzie Kulinarnej, która co cztery lata odbywa się w niemieckim Erfurcie. W naszym medalowym menu znalazły się m.in. diabeł morski z ryżem basmati, wieprzowina z dyniowym purée i czekoladowy mus.

Mistrzowie i mistrzynie sztuki kulinarnej ze wszystkich rodzajów Sił Zbrojnych ukończyli właśnie kulinarny maraton. Walczyli o medale w dwóch kategoriach – kuchni zimnej i gorącej. Żołnierze gotujący pod patronatem szefa Inspektoratu Wsparcia Sił Zbrojnych po raz kolejny nas nie zawiedli i z Erfurtu przyjadą z medalami na piersi.

Kucharze w mundurach od piątku przygotowywali się do serwowania potraw w kategorii dań podawanych na zimno. Prace trwały do późnych godzin nocnych, tak by w sobotę rano zaprezentować jury i gościom mistrzostw dekorację stołu nawiązującą do tradycyjnej polskiej jesieni. Stół prezentował się imponująco. Na dwunastu metrach kwadratowych ułożono mech i runo leśne, na których doskonale prezentowały się konkursowe dania. Menu w tej kategorii obejmowało siedem zestawów. W sześciu zestawach zaprezentowano po trzy dania, w jednym – pięć potraw. W tej kategorii oceniane były – prócz smaku – umiejętności wykonywania i aranżowania przystawek, dań głównych i deserów.

W trakcie konkursu zarówno w kategorii kuchni zimnej, jak i później w kuchni gorącej towarzyszyła nam wojskowa reprezentacja Szwajcarii – wielokrotnych złotych medalistów kulinarnej olimpiady. Ale i przy takich mistrzach nie mieliśmy się czego wstydzić. Umiejętnościami i wyglądem potraw nie ustępowaliśmy najlepszym. Szwajcarzy zaprezentowali tradycyjną kuchnię narodową w nowoczesnych aranżacjach. Na szwajcarskim stole znajdowały się również dania rodem z pola bitwy umieszczone w wojskowych menażkach.

Następnego dnia wojskowe reprezentacje spotkały się, by rywalizować w kategorii dań gorących. O czwartej rano drużyny stawiły się zwarte i gotowe do całodniowego gotowania. Sześcioosobowe składy pracowały już pełną parą nad trzema daniami – przystawką, daniem głównym i deserem. Olimpijski zestaw gorący otwierał diabeł morski serwowany z ryżem basmati w asyście wędzonych papryczek. Danie główne stanowiły polędwiczki wieprzowe w ziołowej otulinie, serwowane z purée dyniowym. Na deser nasi mistrzowie podali marmurowe babeczki z herbatą matcha w towarzystwie czekoladowego musu.

Kategoria gorąca to zmagania iście restauracyjne. Na parę godzin messa w Erfurcie zamieniła się w ogromną restaurację dla setek gości. Przez cały dzień można było kupić zestawy wojskowych drużyn. Warto wspomnieć, że liczba wykupionych dań również wpływała na końcową ocenę jurorów. Dlatego, gdy po godzinach przygotowań kucharze w końcu dotarli do wydawki, czyli miejsca, gdzie kelner odbiera zamówione dania, liczba spływających zamówień mile nas zaskoczyła.  Mimo iż na co dzień nasi mistrzowie nie pracują w restauracjach i rzadko mają okazję gotować w sytuacji, gdy setki odwiedzających gości patrzą im na ręce, nerwy trzymali na wodzy. Przez cały dzień pracy ekipie towarzyszyli jurorzy, którzy czujnym okiem obserwowali ich zmagania.

Po wydaniu ostatniego zamówienia na twarzach mistrzów smaku już nie było widać zmęczenia i napięcia tylko radość i ulgę, że już po wszystkim.

Nasi wojskowi kucharze spisali się znakomicie. W przygotowania do olimpiady włożyli mnóstwo serca i pracy. W tym miejscu nie można również zapomnieć o szczególnej osobie w polskim teamie – o koordynatorze treningów i samego wyjazdu płk. Grzegorzu Banaku z Szefostwa Służby Żywnościowej Inspektoratu Wsparcia Sił Zbrojnych. Jest czego gratulować – pierwszy raz na olimpiadzie i taki ogromny sukces.

Justyna Kędra

autor zdjęć: Justyna Kędra

dodaj komentarz

komentarze


Standardy NATO w Siedlcach
Wojskowe przepisy – pytania i odpowiedzi
Najmłodszy żołnierz generała Andersa
Lojalny skrzydłowy bez pilota
Polski „Wiking” dla Danii
System identyfikacji i zwalczania dronów już w Polsce
MSPO 2025 – serwis specjalny „Polski Zbrojnej”
Gdy ucichnie artyleria
Palantir pomoże analizować wojskowe dane
Pomorscy terytorialsi w Bośni i Hercegowinie
Is It Already War?
„Łączy nas bezpieczeństwo”. Ruszają szkolenia na Lubelszczyźnie
Brytyjczycy na wschodniej straży
Dzień wart stu lat
GROM w obiektywie. Zobaczcie sami!
Polska, Litwa – wspólna sprawa
Dolny Śląsk z własną grupą zbrojeniową
Niepokonani koszykarze Czarnej Dywizji
Formoza – 50 lat morskich komandosów
Torpeda w celu
Szef MON-u z wizytą we Włoszech
„Road Runner” w Libanie
„Zamek” pozostał bezpieczny
Straż pożarna z mocniejszym wsparciem armii
Zełenski po raz trzeci w Białym Domu
Czy to już wojna?
Aleksander Władysław Sosnkowski i jego niewiarygodne przypadki
Szwedzkie myśliwce dla Ukrainy
My, jedna armia
Ułani szturmowali okopy
Pięściarska uczta w Suwałkach
Święto wolnej Rzeczypospolitej
Sukces Polaka w biegu z marines
F-35 z Norwegii znowu w Polsce
Mity i manipulacje
Obrońcy Lwowa z 1939 roku pochowani z honorami
Wojskowy bus do szczęścia
Pierwsze Czarne Pantery w komplecie
Pierwsze Rosomaki w Załuskach
Polskie Homary za kołem podbiegunowym
Rekordowe wyniki na torze łyżwiarskim
Im ciemniej, tym lepiej
Dywersja na kolei. Są dowody
Plan na WAM
Nieznani sprawcy wysadzili tory
MON chce nowych uprawnień dla marynarki
Marynarze podjęli wyzwanie
Awanse w dniu narodowego święta
Szczyt europejskiej „Piątki” w Berlinie
Kaman – domknięcie historii
Mundurowi z benefitami
Wojska amerykańskie w Polsce pozostają
Kosmiczna wystawa
Jak zwiększyć bezpieczeństwo mieszkańców polskich miast?
Nowe K9 w Węgorzewie i Toruniu
Izrael odzyskał ostatnich żywych zakładników
Nowe zasady dla kobiet w armii
Rząd powołał pełnomocnika ds. SAFE

Ministerstwo Obrony Narodowej Wojsko Polskie Sztab Generalny Wojska Polskiego Dowództwo Generalne Rodzajów Sił Zbrojnych Dowództwo Operacyjne Rodzajów Sił Zbrojnych Wojska Obrony
Terytorialnej
Żandarmeria Wojskowa Dowództwo Garnizonu Warszawa Inspektorat Wsparcia SZ Wielonarodowy Korpus
Północno-
Wschodni
Wielonarodowa
Dywizja
Północny-
Wschód
Centrum
Szkolenia Sił Połączonych
NATO (JFTC)
Agencja Uzbrojenia

Wojskowy Instytut Wydawniczy (C) 2015
wykonanie i hosting AIKELO