Co żołnierz je? Żołnierz „je” oczywiście obrońcą ojczyzny. To żart, ale zadanie dbania o to, by żołnierze pełniący służbę, byli najedzeni, a po powrocie
z wyczerpujących zajęć czekał na nich ciepły posiłek jest bardzo poważne.
Zajmują się tym pododdziały logistyczne.
W Drawsku Pomorskim ponad pół tysiąca żołnierzy Zgrupowania Bojowego 12 Brygady Zmechanizowanej ze Szczecina przygotowuje się do XII zmiany Polskiego Kontyngentu Wojskowego w Afganistanie. Natomiast na poligonie w Ustce ćwiczą oddziały przeciwlotnicze Wojsk Lądowych. W trakcie szkoleń sprawdzana jest nie tylko gotowość bojowa oddziałów, ale także umiejętności pododdziałów logistycznych. Zadania tylko
z pozoru wydają się łatwiejsze, bo wyżywienie żołnierzy to ciężka misja, a stołówka
ma rangę „obiektu strategicznego”.
autor zdjęć: mjr Michał Romańczuk, kpt. Marcel Podhorodecki
komentarze