25 marca żołnierze 21 Bazy Lotnictwa Taktycznego przeprowadzili kolejne zajęcia z uczniami Niepublicznej Salezjańskiej Szkoły Branżowej I Stopnia z Rzepczyna.
Współpraca ze szkołą oparta jest na realizacji programu szkolenia pilotażowego projektu Branżowe Oddziały Wojskowe. Program ten stanowi uzupełnienie praktycznej nauki zawodu, co wynika z podstawy programowej dla konkretnego kierunku kształcenia zawodowego. W ten sposób resort obrony narodowej przygotowuje kandydatów na żołnierzy w obszarze szeroko rozumianej logistyki wojskowej. Już dziś kucharze, kierowcy, mechanicy, elektromechanicy, blacharze czy lakiernicy samochodowi po szkołach branżowych mają ogromne szanse na podjęcie służby wojskowej w Siłach Zbrojnych RP.
W ramach szkolenia uczniów II klasy z Rzepczyna przeprowadziliśmy zajęcia m.in. z zasad działania i obsługi kuchni polowych oraz bezpieczeństwa i higieny pracy podczas przygotowywania i wydawania posiłków na stołówce żołnierskiej. Młodzież klasy I zaznajamiała się z wojskowymi regulaminami i przepisami regulującymi noszenie munduru wojskowego, z podstawowymi wiadomościami o Siłach Zbrojnych oraz o naszej Bazie. Z naturalnym zaciekawieniem ze strony beneficjentów szkolenia przyjęte zostały dynamicznie przeprowadzone zajęcia obejmujące bezpieczeństwo pożarowe i zasady BHP. Szkolenie z zasad obrony przed bronią masowego rażenia zrealizowano poprzez posługiwanie się sprzętem i indywidualnymi środkami ochrony przed skażeniami. Na koniec szkolenia uczniowie napisali test z zakresu prawa użycia broni, jako podstawy niezbędnej w kolejnych zajęciach.
Zajęcia miały na celu przygotować wychowanków do stawiania pierwszych kroków w niełatwym lecz dającym wiele satysfakcji zawodzie żołnierza.
Tekst mjr J. Barczewski
autor zdjęć: st. chor. sztab. T. Makarewicz
komentarze