moja polska zbrojna
Od 25 maja 2018 r. obowiązuje w Polsce Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, zwane także RODO).

W związku z powyższym przygotowaliśmy dla Państwa informacje dotyczące przetwarzania przez Wojskowy Instytut Wydawniczy Państwa danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z nimi: Polityka przetwarzania danych.

Prosimy o zaakceptowanie warunków przetwarzania danych osobowych przez Wojskowych Instytut Wydawniczy – Akceptuję

Na misjach święta inne niż zwykle

W Polskich Kontyngentach Wojskowych, ze względu na wymogi epidemiczne, żołnierze nie zasiądą razem do tradycyjnie zastawionych stołów. Zgodnie z wytycznymi Głównego Inspektora Sanitarnego Wojska Polskiego, płk. lek. mgr. farm. Tadeusza Nierebińskiego, wielkanocne potrawy będą rozdawane do pojemników jednorazowych na wynos.

Święta Wielkanocne w PKW Afganistan w 2019 roku.

Jak informuje Dowództwo Operacyjne Rodzajów Sił Zbrojnych w rejon misji dostarczono dodatkowo ponad 3,5 tony różnych potraw i artykułów żywnościowych. Żołnierze otrzymali m.in. barszcz czerwony, śledzie matiasy i po kaszubsku oraz kiełbasy – białą, myśliwską, podlaską, śląską i jałowcową. W pojemnikach były także ciasta – mazurki, serniki, makowce i wiele innych. Łącznie była to m.in. prawie tona wędlin, 320 kilogramów słodyczy i ciast oraz 150 kilogramów śledzi, sałatek śledziowych i ryb. W menu znajdzie się również tradycyjny żurek, szynka gotowana, sałatka jarzynowa oraz jajka przygotowane na kilka sposobów. Wszystkie produkty zostały dostarczone m.in. do PKW Afganistan, PKW Irak, PKW Rumunia.

Ze względu na pandemię i ograniczenia w poruszaniu się na terenie niektórych państw, trudniejsze okazało się zaopatrzenie żołnierzy ze składów PKW Łotwa, PKW KFOR i PKW EUFOR. Jednak i w tym przypadku znaleziono rozwiązanie. Dowództwa PKW otrzymały zgodę Inspektoratu Wsparcia Sił Zbrojnych na zakup potrzebnych produktów spożywczych na rynku lokalnym. Dzięki tej decyzji i tam w czasie świąt będą tradycyjne potrawy.

Inaczej jest w PKW Orlik. Tam polscy żołnierze na podstawie wzajemnego porozumienia z dowództwem bazy, w której stacjonują będą przygotowywali posiłki świąteczne z produktów otrzymanych od strony estońskiej.

Jak wyjaśnia mjr Marek Markuszewski, specjalista Oddziału Planowania Zabezpieczenia Materiałowego Dowództwa Operacyjnego RSZ, zaopatrzenie żołnierzy pełniących misje poza granicami kraju w świąteczne produkty spożywcze realizowane jest na podstawie zapotrzebowań złożonych przez Polskie Kontyngenty Wojskowe. – Osoby odpowiedzialne za składanie takiego zapotrzebowania starają się zawsze dbać o to, aby na stołach świątecznych w bazach pojawiały się tradycyjne potrawy, takie jak na rodzinnych stołach w kraju – zapewnia major.

W bazach Polskich Kontyngentów Wojskowych potrawy z dostarczonych produktów przyrządzają kucharze przy wsparciu żołnierzy posiadających odpowiednie badania lekarskie. O sposobie przygotowania potraw decydują często uczestnicy danej misji.

Bogusław Politowski

autor zdjęć: kpt. mar. Daniel Mazur

dodaj komentarz

komentarze


Mundurowi z benefitami
Zasiać strach w szeregach wroga
Wojskowe przepisy – pytania i odpowiedzi
Sukces Polaka w biegu z marines
Kolejny kontrakt Dezametu
MSPO 2025 – serwis specjalny „Polski Zbrojnej”
Pomorscy terytorialsi w Bośni i Hercegowinie
Gdy ucichnie artyleria
Niepokonani koszykarze Czarnej Dywizji
Komisja Obrony za Bezpiecznym Bałtykiem
Nowe zasady dla kobiet w armii
Kaman – domknięcie historii
Awanse generalskie na Święto Niepodległości
Odznaczenia za wzorową służbę
Abolicja dla ochotników
Ku wiecznej pamięci
Prof. Ilnicki – lekarz żołnierskich dusz
Straż pożarna z mocniejszym wsparciem armii
Standardy NATO w Siedlcach
GROM w obiektywie. Zobaczcie sami!
Były szef MON-u bez poświadczenia bezpieczeństwa
Czy to już wojna?
Bataliony Chłopskie – bojowe szeregi polskiej wsi
Redakcja „Polski Zbrojnej” w szkole przetrwania
Pierwsze Rosomaki w Załuskach
System identyfikacji i zwalczania dronów już w Polsce
MON chce nowych uprawnień dla marynarki
Lojalny skrzydłowy bez pilota
Szef MON-u z wizytą we Włoszech
Święto wolnej Rzeczypospolitej
Zełenski po raz trzeci w Białym Domu
Brytyjczycy na wschodniej straży
Wojska amerykańskie w Polsce pozostają
Sportowcy na poligonie
Rząd powołał pełnomocnika ds. SAFE
Mity i manipulacje
Polski „Wiking” dla Danii
Awanse w dniu narodowego święta
Marynarze podjęli wyzwanie
OPW budują świadomość obronną
Renault FT-17 – pierwszy czołg odrodzonej Polski
Jesteśmy dziećmi wolności
Grecka walka z sabotażem
Aleksander Władysław Sosnkowski i jego niewiarygodne przypadki
Kraków – centrum wojskowej medycyny
Szwedzkie myśliwce dla Ukrainy
Izrael odzyskał ostatnich żywych zakładników
Palantir pomoże analizować wojskowe dane
„Road Runner” w Libanie
Dzień wart stu lat
Inwestycja w bezpieczeństwo
Nieznana strona Grobu Nieznanego Żołnierza w Warszawie
Arteterapia dla weteranów
F-35 z Norwegii znowu w Polsce
Pięściarska uczta w Suwałkach
Wellington „Zosia” znad Bremy
Starcie pancerniaków
Pancerniacy na „Lamparcie ‘25”
Rekordowe wyniki na torze łyżwiarskim
Rusza program „wGotowości”

Ministerstwo Obrony Narodowej Wojsko Polskie Sztab Generalny Wojska Polskiego Dowództwo Generalne Rodzajów Sił Zbrojnych Dowództwo Operacyjne Rodzajów Sił Zbrojnych Wojska Obrony
Terytorialnej
Żandarmeria Wojskowa Dowództwo Garnizonu Warszawa Inspektorat Wsparcia SZ Wielonarodowy Korpus
Północno-
Wschodni
Wielonarodowa
Dywizja
Północny-
Wschód
Centrum
Szkolenia Sił Połączonych
NATO (JFTC)
Agencja Uzbrojenia

Wojskowy Instytut Wydawniczy (C) 2015
wykonanie i hosting AIKELO