moja polska zbrojna
Od 25 maja 2018 r. obowiązuje w Polsce Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, zwane także RODO).

W związku z powyższym przygotowaliśmy dla Państwa informacje dotyczące przetwarzania przez Wojskowy Instytut Wydawniczy Państwa danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z nimi: Polityka przetwarzania danych.

Prosimy o zaakceptowanie warunków przetwarzania danych osobowych przez Wojskowych Instytut Wydawniczy – Akceptuję

Na misjach święta inne niż zwykle

W Polskich Kontyngentach Wojskowych, ze względu na wymogi epidemiczne, żołnierze nie zasiądą razem do tradycyjnie zastawionych stołów. Zgodnie z wytycznymi Głównego Inspektora Sanitarnego Wojska Polskiego, płk. lek. mgr. farm. Tadeusza Nierebińskiego, wielkanocne potrawy będą rozdawane do pojemników jednorazowych na wynos.

Święta Wielkanocne w PKW Afganistan w 2019 roku.

Jak informuje Dowództwo Operacyjne Rodzajów Sił Zbrojnych w rejon misji dostarczono dodatkowo ponad 3,5 tony różnych potraw i artykułów żywnościowych. Żołnierze otrzymali m.in. barszcz czerwony, śledzie matiasy i po kaszubsku oraz kiełbasy – białą, myśliwską, podlaską, śląską i jałowcową. W pojemnikach były także ciasta – mazurki, serniki, makowce i wiele innych. Łącznie była to m.in. prawie tona wędlin, 320 kilogramów słodyczy i ciast oraz 150 kilogramów śledzi, sałatek śledziowych i ryb. W menu znajdzie się również tradycyjny żurek, szynka gotowana, sałatka jarzynowa oraz jajka przygotowane na kilka sposobów. Wszystkie produkty zostały dostarczone m.in. do PKW Afganistan, PKW Irak, PKW Rumunia.

Ze względu na pandemię i ograniczenia w poruszaniu się na terenie niektórych państw, trudniejsze okazało się zaopatrzenie żołnierzy ze składów PKW Łotwa, PKW KFOR i PKW EUFOR. Jednak i w tym przypadku znaleziono rozwiązanie. Dowództwa PKW otrzymały zgodę Inspektoratu Wsparcia Sił Zbrojnych na zakup potrzebnych produktów spożywczych na rynku lokalnym. Dzięki tej decyzji i tam w czasie świąt będą tradycyjne potrawy.

Inaczej jest w PKW Orlik. Tam polscy żołnierze na podstawie wzajemnego porozumienia z dowództwem bazy, w której stacjonują będą przygotowywali posiłki świąteczne z produktów otrzymanych od strony estońskiej.

Jak wyjaśnia mjr Marek Markuszewski, specjalista Oddziału Planowania Zabezpieczenia Materiałowego Dowództwa Operacyjnego RSZ, zaopatrzenie żołnierzy pełniących misje poza granicami kraju w świąteczne produkty spożywcze realizowane jest na podstawie zapotrzebowań złożonych przez Polskie Kontyngenty Wojskowe. – Osoby odpowiedzialne za składanie takiego zapotrzebowania starają się zawsze dbać o to, aby na stołach świątecznych w bazach pojawiały się tradycyjne potrawy, takie jak na rodzinnych stołach w kraju – zapewnia major.

W bazach Polskich Kontyngentów Wojskowych potrawy z dostarczonych produktów przyrządzają kucharze przy wsparciu żołnierzy posiadających odpowiednie badania lekarskie. O sposobie przygotowania potraw decydują często uczestnicy danej misji.

Bogusław Politowski

autor zdjęć: kpt. mar. Daniel Mazur

dodaj komentarz

komentarze


Brytyjczycy na wschodniej straży
Drony w szkołach
Szczyt europejskiej „Piątki” w Berlinie
Szwedzkie myśliwce dla Ukrainy
Pomorscy terytorialsi w Bośni i Hercegowinie
W gotowości, czyli cywile na poligony
Wojsko Polskie stawia na bezzałogowce
Wojskowe przepisy – pytania i odpowiedzi
Premier ogłasza podwyższony stopień alarmowy
Nieoceniona siła edukacji
Wojskowy bus do szczęścia
Pilica w linii
Sejm za Bezpiecznym Bałtykiem
Pancerniacy jadą na misję
Udany start Peruna
Bezzałogowy nurek
Żołnierze pomagają w akcji na torach
Celne oko, spokój i wytrzymałość – znamy najlepszych strzelców wyborowych wśród terytorialsów
Marynarze podjęli wyzwanie
Gdy ucichnie artyleria
Rząd powołał pełnomocnika ds. SAFE
Najmłodszy żołnierz generała Andersa
Ogień z Leopardów na Łotwie
Aleksander Władysław Sosnkowski i jego niewiarygodne przypadki
Warto być wGotowości
Debiut #wGotowości, czyli szlaki przetarte
The Darker, the Better
MSPO 2025 – serwis specjalny „Polski Zbrojnej”
Sukces Polaka w biegu z marines
Niepokonani koszykarze Czarnej Dywizji
Militarne Schengen
Plan na WAM
Norweska broń będzie produkowana w Polsce
Nowe zasady dla kobiet w armii
Niebo pod osłoną
„Horyzont” przeciw dywersji
Zełenski po raz trzeci w Białym Domu
Razem na ratunek
Elementy Wisły testowane w USA
Cywile zaskoczyli żołnierzy
Wojsko na Horyzoncie
GROM w obiektywie. Zobaczcie sami!
Szef MON-u z wizytą we Włoszech
Rosja usuwa polskie symbole z cmentarza w Katyniu
Dzień wart stu lat
Komplet medali wojskowych na ringu
Krajowa produkcja amunicji
Polska, Litwa – wspólna sprawa
Formoza – 50 lat morskich komandosów
F-35 z Norwegii znowu w Polsce
W krainie Świętego Mikołaja
Polska i Francja na rzecz bezpieczeństwa Europy
Kapral Bartnik mistrzem świata
Mundurowi z benefitami
Nietypowy awans u terytorialsów. Pierwszy taki w kraju
Akademia Górniczo-Hutnicza w szeregach Cyber Legionu
Kontrakt na „Orkę” jeszcze w tym roku?
Wojska amerykańskie w Polsce pozostają
Borsuki zadomowiły się na poligonie
Pewna inwestycja w niepewnych czasach
Bojowe Rosomaki dla podhalańczyków
Polski „Wiking” dla Danii

Ministerstwo Obrony Narodowej Wojsko Polskie Sztab Generalny Wojska Polskiego Dowództwo Generalne Rodzajów Sił Zbrojnych Dowództwo Operacyjne Rodzajów Sił Zbrojnych Wojska Obrony
Terytorialnej
Żandarmeria Wojskowa Dowództwo Garnizonu Warszawa Inspektorat Wsparcia SZ Wielonarodowy Korpus
Północno-
Wschodni
Wielonarodowa
Dywizja
Północny-
Wschód
Centrum
Szkolenia Sił Połączonych
NATO (JFTC)
Agencja Uzbrojenia

Wojskowy Instytut Wydawniczy (C) 2015
wykonanie i hosting AIKELO