moja polska zbrojna
Od 25 maja 2018 r. obowiązuje w Polsce Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, zwane także RODO).

W związku z powyższym przygotowaliśmy dla Państwa informacje dotyczące przetwarzania przez Wojskowy Instytut Wydawniczy Państwa danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z nimi: Polityka przetwarzania danych.

Prosimy o zaakceptowanie warunków przetwarzania danych osobowych przez Wojskowych Instytut Wydawniczy – Akceptuję

Piknik ze smakiem

Jak gotowano grochówkę w 1682 roku, co jedli marynarze walczący w bitwie pod Oliwą i jaką kawę najbardziej lubił Jan III Sobieski? O tym wszystkim będzie można usłyszeć podczas kulinarnego pikniku z okazji Święta Wojska Polskiego. Organizatorami wydarzenia są Wojskowe Centrum Edukacji Obywatelskiej i Muzeum Wojska Polskiego.

Choć najbardziej spektakularnym wydarzeniem tegorocznych obchodów Święta Wojska Polskiego będzie defilada „Wierni Polsce” w Katowicach, to w całym kraju odbywać się będą festyny z okazji 15 sierpnia. Na wspólne świętowanie zapraszają między innymi Wojskowe Centrum Edukacji Obywatelskiej i Muzeum Wojska Polskiego, na którego dziedzińcu odbędzie się piknik poświęcony kuchni wojskowej. W programie znalazła się prezentacja najnowszej publikacji WCEO pt. „Kotły i menażki. Żołnierskie smaki dawniej i dziś”.

– W ubiegłym roku wpadła mi w ręce mała książeczka z przepisami wojskowej kuchni. Pomyślałam, że warto byłoby stworzyć publikację, która pokaże historię wzajemnej relacji – żywienia i wojska – tłumaczy Iwona Dwojewska, zastępca dyrektora WCEO, pomysłodawczyni oraz redaktor prowadząca nowej publikacji. I dodaje: – Zawsze przecież tam, gdzie walczyli żołnierze, towarzyszyła im kuchnia. Wielcy wodzowie mieli świadomość, że najlepiej wyszkolony wojak nie będzie skuteczny, kiedy będzie głodny. Sam Napoleon mawiał, że armia maszeruje na żołądkach swoich żołnierzy – dodaje zastępca dyrektora WCEO.

Podczas pikniku będzie można wysłuchać wiele barwnych opowieści, które zostały zamieszczone w publikacji „Kotły i menażki. Żołnierskie smaki dawniej i dziś.” Dowiecie się na przykład tego, jak wyglądało gotowanie dla średniowiecznych wojaków, powstańców styczniowych czy żołnierzy Błękitnej Armii Hallera. Chętni dowiedzą się także, czym żywili się marynarze walczący w bitwie pod Oliwą oraz czy Napoleon lubił polskie kiszone ogórki. Nie zabraknie opowieści o kuchni dwudziestolecia międzywojennego i tej z czasów Powstania Warszawskiego. Twórcy publikacji, którzy w większości są pracownikami WCEO, przybliżą historię grochówki, która towarzyszy żołnierzom niemal od początków istnienia armii oraz kawy, która do Polski trafiła dzięki m.in. Janowi III Sobieskiemu. – Opisana w książce kulinarna podróż trwa od czasów średniowiecza po współczesność. Czytelnik znajdzie wiele ciekawostek. Wśród nich taką, że gdyby zestawić tabory z zaopatrzeniem dla żołnierzy walczących pod Grunwaldem liczyłyby one 84 kilometry – mówi Iwona Dwojewska.

Podczas pikniku będzie też można obejrzeć wystawę fotograficzną „Kotły i menażki” oraz przygotowaną specjalnie na tę okazję wystawę kuchennych eksponatów ze zbiorów Muzeum Wojska Polskiego. – Pokażemy używane kiedyś przez wojsko kuchnie polowe i kotły. Ale nie zabraknie drobniejszych elementów wyposażenia takiego, jak menażki, chochle, zastawy czy żołnierskie sztućce – mówi Sebastian Warlikowski, rzecznik prasowy MWP.

Amatorzy wojskowej grochówki będą mogli jej spróbować, będzie tez okazja, aby porozmawiać ze st. szer. Piotrem Marcińczykiem, członkiem reprezentacji kucharzy Wojska Polskiego oraz wziąć udział w rodzinnych konkursach historycznych. W tych ostatnich nagrodą jest m.in. nowa publikacja WCEO.

Muzeum zaprasza do zwiedzania ekspozycji, w tym wystawy prezentującej historię oręża polskiego od początków państwa polskiego do czasów II wojny światowej. – Cały czas dostępna jest też nasza wystawa czasowa „Służyli niepodległej – Wojsko Polskie 1918-39” prezentująca zbiory II Rzeczpospolitej. Można na niej zobaczyć np. część silnika PZL 37 Łoś, umundurowanie wojsk pancernych oraz to, które należało do komponentu morskiego sił zbrojnych – mówi Warlikowski.

Piknik odbędzie się 15 sierpnia w godzinach 10.00-16.00 na dziedzińcu Muzeum Wojska Polskiego. Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny.

Paulina Glińska

autor zdjęć: arch. Muzeum WP, WCEO

dodaj komentarz

komentarze


Nielegalny skład amunicji został zlikwidowany
Pytania o rosyjskie drony. MON wyjaśnia
Żołnierze USA i Bradleye jadą do Polski
Największy transport Abramsów w tym roku
Trenują przed „Zapadem ‘25”
Prezydent przestrzega przed rosyjską dezinformacją
Brytyjczycy żegnają Malbork
Świetne występy polskich żołnierzy
Niemiecki plan zniszczenia Polski
Australijski AWACS rozpoczął misję w Polsce
Obowiązek budowy schronów staje się faktem
Nagrody MSPO – za uniwersalność konstrukcji
„Road Runner” w Libanie
Tukan na smyczy
Hekatomba na Woli
Koncern Hanwha inwestuje w AWL
Żandarmeria skontroluje także cywilów
Wojskowi szachiści z medalem NATO
Black Hawki nad Warszawą
Premier do pilotów: Jesteście bohaterami
Święto Wojsk Lądowych
Pożegnanie z Columbią
Sikorski: potrzebujemy ściany antydronowej
Światowe podium dla zawodniczek Wojska Polskiego
Defendery skompletowane
Dwie agresje, dwie okupacje
NATO uruchamia „Wschodnią Straż”
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
Krok ku niezależności
Orlik na Alfę
ORP „Necko” idzie do natowskiego zespołu
Premier: prowokacja bez precedensu
NATO – jesteśmy z Polską
Nawrocki: zdaliśmy test wojskowy i test solidarności
Triumf żołnierzy-lekkoatletów
GROM w obiektywie. Zobaczcie sami!
„Nieustraszony Rekin” na wodach Bałtyku
Polska zwiększy produkcję amunicji artyleryjskiej
Ograniczenia w ruchu lotniczym na wschodzie Polski
Państwo odbuduje dom w Wyrykach
Pogrzeb ofiar rzezi wołyńskiej
Rekompensaty na nowych zasadach
Już mają brąz, a mogą mieć złoto!
Debiut polskich Patriotów
Kurs dla najlepszych w SERE
Aby państwo polskie było gotowe na każdy scenariusz
Z najlepszymi na planszy
W Sejmie o rosyjskich dronach nad Polską
„Saber Junction” – gotowi do obrony
Bumar-Łabędy szykują się do produkcji K2
Cena wolności. Powstańcze wspomnienia
Szkolenia antydronowe tylko w Polsce
Wieża z HSW nie tylko dla Warana
Cios w plecy
Husarz z polskim instruktorem
Czołgiści w ogniu
Wielkie zbrojenia za Odrą
Dobre wieści o Muzeum Wojska Polskiego
Zwycięska batalia o stolicę
Grupa E5 o bezpieczeństwie wschodniej flanki NATO
Brytyjczycy na wschodniej straży
MSPO 2025 – serwis specjalny „Polski Zbrojnej”
Sojusznicy wysyłają dodatkowe wojska

Ministerstwo Obrony Narodowej Wojsko Polskie Sztab Generalny Wojska Polskiego Dowództwo Generalne Rodzajów Sił Zbrojnych Dowództwo Operacyjne Rodzajów Sił Zbrojnych Wojska Obrony
Terytorialnej
Żandarmeria Wojskowa Dowództwo Garnizonu Warszawa Inspektorat Wsparcia SZ Wielonarodowy Korpus
Północno-
Wschodni
Wielonarodowa
Dywizja
Północny-
Wschód
Centrum
Szkolenia Sił Połączonych
NATO (JFTC)
Agencja Uzbrojenia

Wojskowy Instytut Wydawniczy (C) 2015
wykonanie i hosting AIKELO