moja polska zbrojna
Od 25 maja 2018 r. obowiązuje w Polsce Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, zwane także RODO).

W związku z powyższym przygotowaliśmy dla Państwa informacje dotyczące przetwarzania przez Wojskowy Instytut Wydawniczy Państwa danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z nimi: Polityka przetwarzania danych.

Prosimy o zaakceptowanie warunków przetwarzania danych osobowych przez Wojskowych Instytut Wydawniczy – Akceptuję

Nowe „eski”. Nie tylko mielonka i suchary

W poligonowym menu w przyszłym roku duże zmiany. Żołnierze będą mieli w czym wybierać. W tzw. „esce”, czyli racji żywnościowej, poza standardową mielonką znajdą się: dania mleczne, mięsne, makarony, desery i owoce. Godzina wystarczy, by na poligonie stanęła stołówka, w której obiad zje sto osób.


Grupowa racja żywnościowa to 14 różnych zestawów: obiadowych, śniadaniowych i kolacyjnych. Racja jest zaprojektowana tak, by żołnierze przez dwa tygodnie ćwiczeń w terenie codziennie jedli coś innego. W menu znalazły się dania z drobiu, wołowiny, wieprzowiny i ryb. Nie brakuje także posiłków z makaronem, ryżem i ziemniakami. Nowością są dania mleczne, np. musli z mlekiem na śniadanie oraz desery serwowane do obiadu. Będzie więcej owoców i warzyw, których dotąd, zdaniem wojskowych dietetyków, żołnierze jedli za mało.

Nowy jadłospis układali specjaliści z Wojskowego Ośrodka Badawczo-Wdrożeniowego Służby Żywnościowej, a testowali go w ubiegłym tygodniu na poligonie w Wędrzynie spadochroniarze z 6 Brygady Powietrznodesantowej. – Jedzenie jest naprawdę smaczne. Posiłek był ciepły i syty – mówi kpt. Marcin Gil, rzecznik prasowy 6 Brygady Powietrznodesantowej.

Dania dla wojska można przygotować w każdym miejscu, ponieważ do racji dołączony jest podgrzewacz chemiczny. Wkłada się do niego konserwy zawierające dziesięć porcji np. drugiego dania. Podgrzanie posiłku zajmuje niespełna godzinę. Ciepłe jedzenie układa się w pojemnikach w formie szwedzkiego stołu. Żołnierze nie muszą przynosić menażek, manierek i sztućców. Dostają plastikowe tacki. W zestawach są też kubki i sztućce.

– Polowe stołówki są lekkie. Rozłożenie namiotu, w którym żołnierze zjedzą obiad zajmuje mniej niż dwie minuty – mówi ppłk Dariusz Spychała, zastępca komendanta Wojskowego Ośrodka Badawczo-Wdrożeniowego Służby Żywnościowej.

Od przyszłego roku armia będzie seryjnie kupować grupowe racje żywnościowe „PS”. Specjaliści z wojskowego ośrodka pracują nadal nad usprawnieniem organizacji żywienia. Planują do podgrzewania posiłków wykorzystywać energię słoneczną.

Oprócz grupowych racji żołnierze dostają też nowe racje indywidualne, tzw. „eski”: SRG (sucha racja gorąca) i SR (sucha racja).

SRG waży około 2 kg. Poza jedzeniem zawiera kubek, serwetkę, sztućce oraz kuchenkę na paliwo stałe. Żeby przygotować posiłek, trzeba na palniku podgrzać konserwę z daniem warzywno-mięsnym.

SR składa się z trzech osobno pakowanych posiłków. Każdy, ważący ok. pół kilograma, można zmieścić w kieszeni munduru. Posiłek przygotowuje się za pomocą podgrzewacza chemicznego. Konserwę w miękkim, aluminiowym opakowaniu wkłada się do podgrzewacza z wkładami chemicznymi i dodaje wodę. Po 12 minutach danie jest gotowe.

– Stare racje zawierały produkty do spożywania wyłącznie na zimno, takie jak konserwy czy suchary. Teraz żołnierze otrzymywać będą produkty o wiele wyższej jakości – zapewnia ppłk Spychała.

MKS

autor zdjęć: kpt. Marcin Gil

dodaj komentarz

komentarze

~scooby
1384860060
A zimna 50 -tka. 2-3 razy w tygodniu na poligonie, do obiadu.
DB-A6-73-01

Święto wolnej Rzeczypospolitej
Pięściarska uczta w Suwałkach
Arteterapia dla weteranów
Mity i manipulacje
Awanse w dniu narodowego święta
Lojalny skrzydłowy bez pilota
Komisja Obrony za Bezpiecznym Bałtykiem
Dzień wart stu lat
Prof. Ilnicki – lekarz żołnierskich dusz
Czy to już wojna?
Wellington „Zosia” znad Bremy
Wojskowe przepisy – pytania i odpowiedzi
Kolejny kontrakt Dezametu
Gdy ucichnie artyleria
Były szef MON-u bez poświadczenia bezpieczeństwa
Palantir pomoże analizować wojskowe dane
Polski „Wiking” dla Danii
Szef MON-u z wizytą we Włoszech
Szwedzkie myśliwce dla Ukrainy
Rusza program „wGotowości”
Kraków – centrum wojskowej medycyny
Awanse generalskie na Święto Niepodległości
Straż pożarna z mocniejszym wsparciem armii
Kaman – domknięcie historii
Redakcja „Polski Zbrojnej” w szkole przetrwania
Bataliony Chłopskie – bojowe szeregi polskiej wsi
Standardy NATO w Siedlcach
Aleksander Władysław Sosnkowski i jego niewiarygodne przypadki
OPW budują świadomość obronną
Mundurowi z benefitami
Pierwsze Rosomaki w Załuskach
Niepokonani koszykarze Czarnej Dywizji
Rząd powołał pełnomocnika ds. SAFE
Rekordowe wyniki na torze łyżwiarskim
GROM w obiektywie. Zobaczcie sami!
Zełenski po raz trzeci w Białym Domu
MSPO 2025 – serwis specjalny „Polski Zbrojnej”
Sportowcy na poligonie
Odznaczenia za wzorową służbę
Pancerniacy na „Lamparcie ‘25”
System identyfikacji i zwalczania dronów już w Polsce
„Road Runner” w Libanie
Brytyjczycy na wschodniej straży
Pomorscy terytorialsi w Bośni i Hercegowinie
Ku wiecznej pamięci
Jesteśmy dziećmi wolności
MON chce nowych uprawnień dla marynarki
Abolicja dla ochotników
Inwestycja w bezpieczeństwo
Starcie pancerniaków
Izrael odzyskał ostatnich żywych zakładników
Nieznana strona Grobu Nieznanego Żołnierza w Warszawie
Sukces Polaka w biegu z marines
Wojska amerykańskie w Polsce pozostają
F-35 z Norwegii znowu w Polsce
Zasiać strach w szeregach wroga
Grecka walka z sabotażem
Marynarze podjęli wyzwanie
Renault FT-17 – pierwszy czołg odrodzonej Polski
Nowe zasady dla kobiet w armii

Ministerstwo Obrony Narodowej Wojsko Polskie Sztab Generalny Wojska Polskiego Dowództwo Generalne Rodzajów Sił Zbrojnych Dowództwo Operacyjne Rodzajów Sił Zbrojnych Wojska Obrony
Terytorialnej
Żandarmeria Wojskowa Dowództwo Garnizonu Warszawa Inspektorat Wsparcia SZ Wielonarodowy Korpus
Północno-
Wschodni
Wielonarodowa
Dywizja
Północny-
Wschód
Centrum
Szkolenia Sił Połączonych
NATO (JFTC)
Agencja Uzbrojenia

Wojskowy Instytut Wydawniczy (C) 2015
wykonanie i hosting AIKELO