moja polska zbrojna
Od 25 maja 2018 r. obowiązuje w Polsce Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, zwane także RODO).

W związku z powyższym przygotowaliśmy dla Państwa informacje dotyczące przetwarzania przez Wojskowy Instytut Wydawniczy Państwa danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z nimi: Polityka przetwarzania danych.

Prosimy o zaakceptowanie warunków przetwarzania danych osobowych przez Wojskowych Instytut Wydawniczy – Akceptuję

 
Nowe „eski”. Nie tylko mielonka i suchary

W poligonowym menu w przyszłym roku duże zmiany. Żołnierze będą mieli w czym wybierać. W tzw. „esce”, czyli racji żywnościowej, poza standardową mielonką znajdą się: dania mleczne, mięsne, makarony, desery i owoce. Godzina wystarczy, by na poligonie stanęła stołówka, w której obiad zje sto osób.


Grupowa racja żywnościowa to 14 różnych zestawów: obiadowych, śniadaniowych i kolacyjnych. Racja jest zaprojektowana tak, by żołnierze przez dwa tygodnie ćwiczeń w terenie codziennie jedli coś innego. W menu znalazły się dania z drobiu, wołowiny, wieprzowiny i ryb. Nie brakuje także posiłków z makaronem, ryżem i ziemniakami. Nowością są dania mleczne, np. musli z mlekiem na śniadanie oraz desery serwowane do obiadu. Będzie więcej owoców i warzyw, których dotąd, zdaniem wojskowych dietetyków, żołnierze jedli za mało.

Nowy jadłospis układali specjaliści z Wojskowego Ośrodka Badawczo-Wdrożeniowego Służby Żywnościowej, a testowali go w ubiegłym tygodniu na poligonie w Wędrzynie spadochroniarze z 6 Brygady Powietrznodesantowej. – Jedzenie jest naprawdę smaczne. Posiłek był ciepły i syty – mówi kpt. Marcin Gil, rzecznik prasowy 6 Brygady Powietrznodesantowej.

Dania dla wojska można przygotować w każdym miejscu, ponieważ do racji dołączony jest podgrzewacz chemiczny. Wkłada się do niego konserwy zawierające dziesięć porcji np. drugiego dania. Podgrzanie posiłku zajmuje niespełna godzinę. Ciepłe jedzenie układa się w pojemnikach w formie szwedzkiego stołu. Żołnierze nie muszą przynosić menażek, manierek i sztućców. Dostają plastikowe tacki. W zestawach są też kubki i sztućce.

– Polowe stołówki są lekkie. Rozłożenie namiotu, w którym żołnierze zjedzą obiad zajmuje mniej niż dwie minuty – mówi ppłk Dariusz Spychała, zastępca komendanta Wojskowego Ośrodka Badawczo-Wdrożeniowego Służby Żywnościowej.

Od przyszłego roku armia będzie seryjnie kupować grupowe racje żywnościowe „PS”. Specjaliści z wojskowego ośrodka pracują nadal nad usprawnieniem organizacji żywienia. Planują do podgrzewania posiłków wykorzystywać energię słoneczną.

Oprócz grupowych racji żołnierze dostają też nowe racje indywidualne, tzw. „eski”: SRG (sucha racja gorąca) i SR (sucha racja).

SRG waży około 2 kg. Poza jedzeniem zawiera kubek, serwetkę, sztućce oraz kuchenkę na paliwo stałe. Żeby przygotować posiłek, trzeba na palniku podgrzać konserwę z daniem warzywno-mięsnym.

SR składa się z trzech osobno pakowanych posiłków. Każdy, ważący ok. pół kilograma, można zmieścić w kieszeni munduru. Posiłek przygotowuje się za pomocą podgrzewacza chemicznego. Konserwę w miękkim, aluminiowym opakowaniu wkłada się do podgrzewacza z wkładami chemicznymi i dodaje wodę. Po 12 minutach danie jest gotowe.

– Stare racje zawierały produkty do spożywania wyłącznie na zimno, takie jak konserwy czy suchary. Teraz żołnierze otrzymywać będą produkty o wiele wyższej jakości – zapewnia ppłk Spychała.

MKS

autor zdjęć: kpt. Marcin Gil

dodaj komentarz

komentarze

~scooby
1384860060
A zimna 50 -tka. 2-3 razy w tygodniu na poligonie, do obiadu.
DB-A6-73-01

„Dragon’19” od kuchni
 
Od konfliktu do zgody
Morska Bryza w pobliżu Krymu
Rozdarty subkontynent
Rywalizacja na zamkniętym morzu
Nowelizacja ustawy o weteranach w Sejmie
Bomby dla Jastrzębi produkowane w Polsce
Stawiamy na rozwój
„Operacja Wuhan” na ostatniej prostej
Szykują się zmiany w wojskowych emeryturach
Polskie szpadzistki mistrzyniami Europy
Posłowie o kondycji polskiego przemysłu obronnego
Nowi szturmani w JW Agat
Gotowi na F-35?
Tak umierał Wołyń
Desant z transportowca-giganta
Formowanie 19 Brygady
Wkręceni w skoki
Polscy żołnierze otworzą w Libanie nowy rozdział
Działalność firm na rzecz obronności
Nowe nakolanniki
Kapral Lewandowski na podium w Londynie
Kolejna szabla AFN zdobyta
W NATO o zwiększeniu obecności militarnej USA w Polsce
Kierunek: Afganistan
Pięcioro żołnierzy medalistami II Europejskich Igrzysk
W Polsce będzie więcej żołnierzy z USA
Desant na czeskich spadochronach
Wielki Mecz: pomoc dla dzieci, szacunek dla żołnierzy
Prezydent przedłużył misję „Sophia”
F-35 wylądowały w Powidzu
„Pułaski” wrócił do kraju
Rozpoczynamy nową erę
Sojusze na fali
Będzie modernizacja T-72
Zdobądź stopień naukowy doktora na WAT
Obława pełna białych plam
NATO silniejsze z rezerwistami
You Don’t Get to Choose Your Tasks Here
Polska historia w Norwegii
„Wojskowe wyzwanie” u pancerniaków
Terytorialsi – ćwiczą i pomagają
Misja specjalna „Projektu Wojownik”
ORP „Mewa” – historia bliska końca
Obrady Rady Unii Europejskiej
Żołnierze WOT wesprą harcerzy
Rivalry on Closed Sea
The Chariots of Jihad
Weterani zapraszają kolegów z USA i Mołdawii
Judocy z Czarnej Dywizji najlepsi w armii
Ankona – samodzielna polska operacja
Brytyjska „pamiątka”
Dni Huty Pieniackiej były policzone
Zmiana ustawy o weteranach trafiła do Sejmu
Kolejne drony dla WOT-u
Zgarnęli złoto w Dolinie Krzemowej!

Ministerstwo Obrony Narodowej Wojsko Polskie Sztab Generalny Wojska Polskiego Dowództwo Generalne Rodzajów Sił Zbrojnych Dowództwo Operacyjne Rodzajów Sił Zbrojnych Wojska Obrony
Terytorialnej
Żandarmeria Wojskowa Dowództwo Garnizonu Warszawa Inspektorat Wsparcia SZ Wielonarodowy Korpus
Północno-
Wschodni
Wielonarodowa
Dywizja
Północny-
Wschód
Centrum
Szkolenia Sił Połączonych
NATO (JFTC)
Inspektorat Uzbrojenia

Wojskowy Instytut Wydawniczy (C) 2015
wykonanie i hosting AIKELO