moja polska zbrojna
Od 25 maja 2018 r. obowiązuje w Polsce Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, zwane także RODO).

W związku z powyższym przygotowaliśmy dla Państwa informacje dotyczące przetwarzania przez Wojskowy Instytut Wydawniczy Państwa danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z nimi: Polityka przetwarzania danych.

Prosimy o zaakceptowanie warunków przetwarzania danych osobowych przez Wojskowych Instytut Wydawniczy – Akceptuję

 
Nowe „eski”. Nie tylko mielonka i suchary

W poligonowym menu w przyszłym roku duże zmiany. Żołnierze będą mieli w czym wybierać. W tzw. „esce”, czyli racji żywnościowej, poza standardową mielonką znajdą się: dania mleczne, mięsne, makarony, desery i owoce. Godzina wystarczy, by na poligonie stanęła stołówka, w której obiad zje sto osób.


Grupowa racja żywnościowa to 14 różnych zestawów: obiadowych, śniadaniowych i kolacyjnych. Racja jest zaprojektowana tak, by żołnierze przez dwa tygodnie ćwiczeń w terenie codziennie jedli coś innego. W menu znalazły się dania z drobiu, wołowiny, wieprzowiny i ryb. Nie brakuje także posiłków z makaronem, ryżem i ziemniakami. Nowością są dania mleczne, np. musli z mlekiem na śniadanie oraz desery serwowane do obiadu. Będzie więcej owoców i warzyw, których dotąd, zdaniem wojskowych dietetyków, żołnierze jedli za mało.

Nowy jadłospis układali specjaliści z Wojskowego Ośrodka Badawczo-Wdrożeniowego Służby Żywnościowej, a testowali go w ubiegłym tygodniu na poligonie w Wędrzynie spadochroniarze z 6 Brygady Powietrznodesantowej. – Jedzenie jest naprawdę smaczne. Posiłek był ciepły i syty – mówi kpt. Marcin Gil, rzecznik prasowy 6 Brygady Powietrznodesantowej.

Dania dla wojska można przygotować w każdym miejscu, ponieważ do racji dołączony jest podgrzewacz chemiczny. Wkłada się do niego konserwy zawierające dziesięć porcji np. drugiego dania. Podgrzanie posiłku zajmuje niespełna godzinę. Ciepłe jedzenie układa się w pojemnikach w formie szwedzkiego stołu. Żołnierze nie muszą przynosić menażek, manierek i sztućców. Dostają plastikowe tacki. W zestawach są też kubki i sztućce.

– Polowe stołówki są lekkie. Rozłożenie namiotu, w którym żołnierze zjedzą obiad zajmuje mniej niż dwie minuty – mówi ppłk Dariusz Spychała, zastępca komendanta Wojskowego Ośrodka Badawczo-Wdrożeniowego Służby Żywnościowej.

Od przyszłego roku armia będzie seryjnie kupować grupowe racje żywnościowe „PS”. Specjaliści z wojskowego ośrodka pracują nadal nad usprawnieniem organizacji żywienia. Planują do podgrzewania posiłków wykorzystywać energię słoneczną.

Oprócz grupowych racji żołnierze dostają też nowe racje indywidualne, tzw. „eski”: SRG (sucha racja gorąca) i SR (sucha racja).

SRG waży około 2 kg. Poza jedzeniem zawiera kubek, serwetkę, sztućce oraz kuchenkę na paliwo stałe. Żeby przygotować posiłek, trzeba na palniku podgrzać konserwę z daniem warzywno-mięsnym.

SR składa się z trzech osobno pakowanych posiłków. Każdy, ważący ok. pół kilograma, można zmieścić w kieszeni munduru. Posiłek przygotowuje się za pomocą podgrzewacza chemicznego. Konserwę w miękkim, aluminiowym opakowaniu wkłada się do podgrzewacza z wkładami chemicznymi i dodaje wodę. Po 12 minutach danie jest gotowe.

– Stare racje zawierały produkty do spożywania wyłącznie na zimno, takie jak konserwy czy suchary. Teraz żołnierze otrzymywać będą produkty o wiele wyższej jakości – zapewnia ppłk Spychała.

MKS

autor zdjęć: kpt. Marcin Gil

dodaj komentarz

komentarze

~scooby
1384860060
A zimna 50 -tka. 2-3 razy w tygodniu na poligonie, do obiadu.
DB-A6-73-01

Polacy dzielą się doświadczeniem logistycznym
„Gra o tron”, sezon I – Dymitriada
Drugie życie Wilczego Szańca
To był realny plan odbudowy Polski
Trening na wieżowcu i nad wodą
Premier odwiedził GROM
US Army od kuchni
Będą testy pocisków zakazanych traktatem INF
Wybieramy mistrzów sportu powszechnego w 2018 roku
Okrętowa grupa zadaniowa ćwiczyła na Bałtyku
Żołnierze gotowi do misji „Sophia”
Trzecia Setka Komandosa
Spotkanie ministrów obrony państw NATO
PGZ wyremontuje ORP „Czernicki”
Wynagrodzenia podchorążych po nowemu
Co dalej w relacjach z Iranem po konferencji bliskowschodniej?
MON uspokaja: „Wisła” zgodnie z harmonogramem
Generała Andersa akces do NATO
PKW „Pułaski”: pierwszy sprawdzian w zespole NATO
201 maratonów w 201 krajach
General Anders Joins NATO
Mistrzynie z Glasgow w szeregach armii
Cel – bezpieczna Europa
„Zoom na proobronność”
75 lat od wielkiej ucieczki
12 Brygada 20 lat w NATO
Dodatkowe szkolenie pilotów Gulfstreamów
Żołnierz poprowadził reprezentację lekkoatletów do triumfu w mistrzostwach Europy
MP5: pierwszy z NATO
Podwyżki dla pracowników wojska
Wizja marszałka prysła w Rydze
Pamiętajmy o grobach bohaterów Niepodległej
W poszukiwaniu fregat ekspedycyjnych
Brąz Rudyka w mistrzostwach świata w kolarstwie torowym
Jastrzębie widzą w ciemności
Artylerzyści na „Dynamic Front ‘19”
A Biting and Tracking Commando
Brunssum, or welcome to the Netherlands
Step ahead in a different world
Urodziny „Zo”– napisz scenariusz o życiu generał Zawackiej
Steering Awareness
Niezwykłe spotkanie weteranów afgańskiej misji
Kraby na służbie w Sulechowie
Panie bez taryfy ulgowej
Jastrzębie dyscyplinują rosyjskie myśliwce
Rok intensywnych ćwiczeń
Kampania wyborcza poza armią
Pancerna walka w mieście
Unijny dyżur grupy bojowej V4 w 2023 roku
Chemicy z Polski i USA przygotowują się do wspólnych ćwiczeń
W Warszawie rozmawiano o pokoju na Bliskim Wschodzie
Mogiły bohaterów pod szczególną ochroną
„Northern Sojourn ’19” z Polakami
Szef NATO w Warszawie
Wnioski z „Anakondy ‘18”
Szczyt USA–Korea bez porozumienia
Pogromcy czołgów poszukiwani
Kpr. Jakub Tynka uhonorowany „Nagrodą specjalną”
Szef MON-u z wizytą w Chorwacji

Ministerstwo Obrony Narodowej Sztab Generalny Wojska Polskiego Dowództwo Generalne Rodzajów Sił Zbrojnych Dowództwo Operacyjne Rodzajów Sił Zbrojnych Wielonarodowy Korpus
Północno-
Wschodni
Wielonarodowa
Dywizja
Północny-
Wschód
Centrum
Szkolenia Sił Połączonych
NATO (JFTC)
Żandarmeria Wojskowa Inspektorat Uzbrojenia Inspektorat Implementacji
Innowacyjnych Technologii Obronnych
Dowództwo Garnizonu Warszawa

Wojskowy Instytut Wydawniczy (C) 2015
wykonanie i hosting AIKELO