moja polska zbrojna
Od 25 maja 2018 r. obowiązuje w Polsce Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, zwane także RODO).

W związku z powyższym przygotowaliśmy dla Państwa informacje dotyczące przetwarzania przez Wojskowy Instytut Wydawniczy Państwa danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z nimi: Polityka przetwarzania danych.

Prosimy o zaakceptowanie warunków przetwarzania danych osobowych przez Wojskowych Instytut Wydawniczy – Akceptuję

 
Bigos yes!, bigos super! – czyli światowa wojna na smaki

Włoska lasagne kontra niemiecki tort szwarcwaldzki, polski bigos czy może turecki Irmyk tatly – żołnierze z kilkunastu państw NATO spotkali się w Bydgoszczy, by posmakować narodowych specjałów, które sami ugotowali.

Bydgoska wojna na smaki ma już sześcioletnią tradycję. International Day to piknik organizowany przez Centrum Szkolenia Sił Połączonych NATO (JFTC) dla służących w centrum żołnierzy i ich rodzin. – Po każdej ciężkiej pracy należy się chwila wypoczynku. Rodzinny piknik to doskonała okazja, aby pokazać kolegom z innych krajów, co mamy najpiękniejszego w naszych ojczyznach, zaprezentować specjały kulinarne, z których jesteśmy dumni – wyjaśnia dyrektor JFTC, czeski generał Pavel Macko.

Na pikniku może pokazać się każde państwo, które ma swoich żołnierzy w JFTC. Ale obowiązuje jedna zasada – wszystkie potrawy muszą być zrobione w domu. Jedynie napoje, w tym lokalne wina i piwa, można kupić. – Większość żołnierzy przyjeżdża do Bydgoszczy z rodzinami. Gdy przychodzi czas pikniku, panowie i ich małżonki gotują całymi godzinami – wyjaśniała Radosława Kubiczek z sekcji prasowej JFTC. Ale do pikniku żołnierze przygotowują się dużo wcześniej. Nie wszystkie przecież produkty do bardziej egzotycznych przysmaków można kupić w Polsce. Dlatego przezorni kucharze w mundurach przy okazji wizyty w rodzinnych stronach zaopatrują się np. w świeże zioła, owoce czy nawet mąkę.

international_food_2a

Tradycyjnie największe stoisko ma Polska. W tym roku raczyliśmy kolegów z państw NATO gulaszem, chlebem ze smalcem i kiszonym ogórkiem, karkówką z grilla, śledziem w oleju i bigosem. Choć na innych stoiskach nie brakowało frykasów, to po polskie jedzenie ustawiała się najdłuższa kolejka. – Holenderskie i litewskie sery są pyszne, tureckie ciasteczka marchewkowe także smakują wyśmienicie, ale wasz gulasz jest najlepszy – mówiła Merry, której mąż służy w amerykańskiej armii. – Bigos, yes! Bigos super! – wtórowała jej koleżanka z USA.

A co na deser? Niezwykle apetycznie wyglądał wypiek Niemców – tort szwarcwaldzki. Ale wielu dało się też skusić na turecki Irmyk tatly, czyli ciasto z kaszy manny.

Poza smakołykami na każdym stoisku przygotowane były broszury informacyjne na temat danego kraju, a serwujący dania żołnierze zachęcali do odwiedzenia ich rodzinnych stron. – Przyjedźcie do nas. Albania to naprawdę piękny kraj – namawiali przedstawiciele najmłodszego członka natowskiej rodziny.


autor zdjęć: Krzysztof Wilewski

dodaj komentarz

komentarze


Rywalizacja na zamkniętym morzu
 
Terytorialsi – ćwiczą i pomagają
Moja „bazówka”
Pięcioro żołnierzy medalistami II Europejskich Igrzysk
Żołnierze WOT wesprą harcerzy
Formowanie 19 Brygady
Polskie szpadzistki mistrzyniami Europy
Kolejne drony dla WOT-u
Obrady Rady Unii Europejskiej
Tak umierał Wołyń
Polscy żołnierze otworzą w Libanie nowy rozdział
The Chariots of Jihad
Dni Huty Pieniackiej były policzone
„Pułaski” wrócił do kraju
„Dragon’19” od kuchni
Wkręceni w skoki
Działalność firm na rzecz obronności
Szykują się zmiany w wojskowych emeryturach
W NATO o zwiększeniu obecności militarnej USA w Polsce
Polska historia w Norwegii
Weterani zapraszają kolegów z USA i Mołdawii
Nowelizacja ustawy o weteranach w Sejmie
Zgarnęli złoto w Dolinie Krzemowej!
Rozdarty subkontynent
W Polsce będzie więcej żołnierzy z USA
Zmiany w przepisach mundurowych
Morska Bryza w pobliżu Krymu
Zmiana ustawy o weteranach trafiła do Sejmu
Zdobądź stopień naukowy doktora na WAT
„Wojskowe wyzwanie” u pancerniaków
Posłowie o kondycji polskiego przemysłu obronnego
Pierwsze kroki w „Legii Akademickiej”
Polsko-francuska szkoła uczuć
Raki dla zawiszaków
Judocy z Czarnej Dywizji najlepsi w armii
Desant na czeskich spadochronach
NATO silniejsze z rezerwistami
Rivalry on Closed Sea
You Don’t Get to Choose Your Tasks Here
F-35 wylądowały w Powidzu
Polscy żołnierze wracają do Libanu
Rozpoczynamy nową erę
Płk Krasnodębski – pierwszy dowódca Dywizjonu 303
Bomby dla Jastrzębi produkowane w Polsce
Obława pełna białych plam
Gotowi na F-35?
Kolejna szabla AFN zdobyta
Brytyjska „pamiątka”
Wielki Mecz: pomoc dla dzieci, szacunek dla żołnierzy
„Operacja Wuhan” na ostatniej prostej
Od konfliktu do zgody
Stawiamy na rozwój
Misja specjalna „Projektu Wojownik”
ORP „Mewa” – historia bliska końca
Nowi szturmani w JW Agat
Kierunek: Afganistan
Sojusze na fali
Prezydent przedłużył misję „Sophia”
Nowe nakolanniki
Defilada na Śląsku pod hasłem „Wierni Polsce”
Ankona – samodzielna polska operacja
Zjawimy się tam, gdzie trzeba
Sport nie dzieli, sport łączy

Ministerstwo Obrony Narodowej Wojsko Polskie Sztab Generalny Wojska Polskiego Dowództwo Generalne Rodzajów Sił Zbrojnych Dowództwo Operacyjne Rodzajów Sił Zbrojnych Wojska Obrony
Terytorialnej
Żandarmeria Wojskowa Dowództwo Garnizonu Warszawa Inspektorat Wsparcia SZ Wielonarodowy Korpus
Północno-
Wschodni
Wielonarodowa
Dywizja
Północny-
Wschód
Centrum
Szkolenia Sił Połączonych
NATO (JFTC)
Inspektorat Uzbrojenia

Wojskowy Instytut Wydawniczy (C) 2015
wykonanie i hosting AIKELO