moja polska zbrojna
Od 25 maja 2018 r. obowiązuje w Polsce Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, zwane także RODO).

W związku z powyższym przygotowaliśmy dla Państwa informacje dotyczące przetwarzania przez Wojskowy Instytut Wydawniczy Państwa danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z nimi: Polityka przetwarzania danych.

Prosimy o zaakceptowanie warunków przetwarzania danych osobowych przez Wojskowych Instytut Wydawniczy – Akceptuję

 
Bigos yes!, bigos super! – czyli światowa wojna na smaki

Włoska lasagne kontra niemiecki tort szwarcwaldzki, polski bigos czy może turecki Irmyk tatly – żołnierze z kilkunastu państw NATO spotkali się w Bydgoszczy, by posmakować narodowych specjałów, które sami ugotowali.

Bydgoska wojna na smaki ma już sześcioletnią tradycję. International Day to piknik organizowany przez Centrum Szkolenia Sił Połączonych NATO (JFTC) dla służących w centrum żołnierzy i ich rodzin. – Po każdej ciężkiej pracy należy się chwila wypoczynku. Rodzinny piknik to doskonała okazja, aby pokazać kolegom z innych krajów, co mamy najpiękniejszego w naszych ojczyznach, zaprezentować specjały kulinarne, z których jesteśmy dumni – wyjaśnia dyrektor JFTC, czeski generał Pavel Macko.

Na pikniku może pokazać się każde państwo, które ma swoich żołnierzy w JFTC. Ale obowiązuje jedna zasada – wszystkie potrawy muszą być zrobione w domu. Jedynie napoje, w tym lokalne wina i piwa, można kupić. – Większość żołnierzy przyjeżdża do Bydgoszczy z rodzinami. Gdy przychodzi czas pikniku, panowie i ich małżonki gotują całymi godzinami – wyjaśniała Radosława Kubiczek z sekcji prasowej JFTC. Ale do pikniku żołnierze przygotowują się dużo wcześniej. Nie wszystkie przecież produkty do bardziej egzotycznych przysmaków można kupić w Polsce. Dlatego przezorni kucharze w mundurach przy okazji wizyty w rodzinnych stronach zaopatrują się np. w świeże zioła, owoce czy nawet mąkę.

international_food_2a

Tradycyjnie największe stoisko ma Polska. W tym roku raczyliśmy kolegów z państw NATO gulaszem, chlebem ze smalcem i kiszonym ogórkiem, karkówką z grilla, śledziem w oleju i bigosem. Choć na innych stoiskach nie brakowało frykasów, to po polskie jedzenie ustawiała się najdłuższa kolejka. – Holenderskie i litewskie sery są pyszne, tureckie ciasteczka marchewkowe także smakują wyśmienicie, ale wasz gulasz jest najlepszy – mówiła Merry, której mąż służy w amerykańskiej armii. – Bigos, yes! Bigos super! – wtórowała jej koleżanka z USA.

A co na deser? Niezwykle apetycznie wyglądał wypiek Niemców – tort szwarcwaldzki. Ale wielu dało się też skusić na turecki Irmyk tatly, czyli ciasto z kaszy manny.

Poza smakołykami na każdym stoisku przygotowane były broszury informacyjne na temat danego kraju, a serwujący dania żołnierze zachęcali do odwiedzenia ich rodzinnych stron. – Przyjedźcie do nas. Albania to naprawdę piękny kraj – namawiali przedstawiciele najmłodszego członka natowskiej rodziny.


autor zdjęć: Krzysztof Wilewski

dodaj komentarz

komentarze


Błyskawiczna reakcja
 
„Defender Europe 20”, czyli amerykańskie manewry w Europie
Dr Kostrzewa-Zorbas: NATO potwierdziło swoją jedność
Klucz do dobrych relacji
Zbrojeniówka pod nowym nadzorem
The Army Enters the Frame
Wojskowy śmigłowiec dyżuruje w Zakopanem
Trudna droga
Przyznano nagrody im. Rejewskiego
Jak gra dowódca, grają wszyscy
Ostre strzelanie artylerzystów
Żołnierze w drodze na misję w Libanie
Amunicja i miny dla armii
Żołnierze z „Błękitnej Brygady” w błękitnych beretach
Kpr. Danuta Dmowska-Andrzejuk ministrem sportu
Terytorialsi za oceanem
Nowelizacja ustawy o weteranach w Sejmie
Polska pod kontrolą armii
Wrocław czeka na Amerykanów
Unwanted Treaty
16 Dywizja Zmechanizowana mistrzem wojska w futsalu
Plan ćwiczeń WOT dla pracodawców
Los Polski naszym losem
Głosuj na wojskowego sportowca roku
Kto nie będzie rozmawiał z Ławrowem, będzie rozmawiał z Szojgu
Paczki dla kresowiaków
„Błękitni” lecą do Afganistanu
Gotowi na misję
Jak Polacy wyzwalali Bredę
Szpadzistki wygrały turniej o Puchar Świata w Tallinie
Defense Without Politics
Peowiacy. Pretorianie Piłsudskiego
Pierwszy poległy pilot Września ’39
Szwedzki baypass przed „Orką”
Z archiwum „Szarego”
Wybory do gremiów przedstawicielskich
Szykują się zmiany w wojskowych emeryturach
Sierż. Artur Pelo i Patrycja Bereznowska najlepsi w Maratonie Komandosa
Razem się szkolą, razem walczą
Nowe laboratorium WAT
Klasy wojskowe po nowemu
Gorące obrady NATO w Londynie
Wszyscy jesteśmy Darfurczykami
Leopardy na Podkarpaciu
Jakie podwyżki dla żołnierzy?
Studia MBA na wojskowej uczelni. Jedyne takie w Polsce
Święto pod znakiem „Ślązaka” i okrętów podwodnych
Kto zostawia ślady w sieci
Kontenery dla Wisły
Żołnierze najlepsi na festiwalu sztuk walki
Zmiany emerytalne dla żołnierzy
Artyleryjska interoperacyjność
Morawiecki: harmonizujmy działania UE i NATO
Wirtualna batalia w obronie sojusznika
Sojusznicy przy wigilijnym stole
NATO wzmocni obecność na wschodniej flance
Włosko-polski sojusz kosmiczny

Ministerstwo Obrony Narodowej Wojsko Polskie Sztab Generalny Wojska Polskiego Dowództwo Generalne Rodzajów Sił Zbrojnych Dowództwo Operacyjne Rodzajów Sił Zbrojnych Wojska Obrony
Terytorialnej
Żandarmeria Wojskowa Dowództwo Garnizonu Warszawa Inspektorat Wsparcia SZ Wielonarodowy Korpus
Północno-
Wschodni
Wielonarodowa
Dywizja
Północny-
Wschód
Centrum
Szkolenia Sił Połączonych
NATO (JFTC)
Inspektorat Uzbrojenia

Wojskowy Instytut Wydawniczy (C) 2015
wykonanie i hosting AIKELO