moja polska zbrojna
Od 25 maja 2018 r. obowiązuje w Polsce Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, zwane także RODO).

W związku z powyższym przygotowaliśmy dla Państwa informacje dotyczące przetwarzania przez Wojskowy Instytut Wydawniczy Państwa danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z nimi: Polityka przetwarzania danych.

Prosimy o zaakceptowanie warunków przetwarzania danych osobowych przez Wojskowych Instytut Wydawniczy – Akceptuję

Nie tylko wojskowa grochówka

W Reprezentacji Kucharzy Wojska Polskiego jest od 2010 roku. W tym czasie, jak sama mówi, wiele się nauczyła, poziom jej umiejętności znacznie wzrósł. Starszy szeregowy Magdalena Buganik na co dzień służy w 10 Brygadzie Kawalerii Pancernej.

Żołnierz z batalionu logistycznego ze Świętoszowa, razem z pięcioma żołnierzami z innych jednostek Wojska Polskiego, w dniach 24 – 28 listopada 2018 roku, brała udział w Culinary World Cup w Luxemburgu. Te Mistrzostwa Świata organizowane są co cztery lata, a uczestniczą w nich drużyny z całego świata. Konkurencja jest niemała. Każdy, kto tam jedzie, ma jeden cel – zaprezentować się jak najlepiej, zachwycić jurorów przygotowanymi specjałami i dopisać się do najlepszych drużyn, które w poprzednich latach stawały na podium. A przygotować trzeba nie wojskową grochówkę, a wiele innych znakomitych dań.

W tym roku drużyna z Polski, do której należała starszy szeregowy Magdalena Buganik, zdobyła wyróżnienie. National Polish Military Team - bo tak się nazywał zespół żołnierzy z Polski - był o włos od zajęcia miejsca na podium. Jednak uzyskane wyróżnienie, to dla drużyny ogromny sukces. A jak wyglądały same zawody? - Mieliśmy pięć godzin na wykonanie zadania, którym było przygotowanie kompletnego posiłku. Niby dużo czasu, a jednak wskazówki zegara nieubłaganie odmierzały każdą minutę, przybliżając Nas do czasu, kiedy trzeba było rozpocząć wydawanie przygotowanych dań. Produkty, z których przygotowywaliśmy dania były przywiezione przez Nas, podobnie ze sprzętem, którego używaliśmy. Do Luksemburga jechaliśmy więc ze ściśle określonym planem odnośnie tego co podamy. Oczywiście Nasze potrawy, a przede wszystkim składniki, których używaliśmy, musiały być zgodne z tym co określał regulamin – powiedziała starszy szeregowy Magdalena Buganik.

 

- Po sprawdzeniu wszystkiego przez jurorów mogliśmy rozpocząć działanie. Każdy z drużyny odpowiedzialny był za przygotowanie konkretnej rzeczy. Do moich obowiązków należało przygotowanie deseru. Moi koledzy przyrządzali między innymi danie główne czy przystawkę. Po pięciu godzinach musieliśmy wydać sto pięćdziesiąt porcji. Oprócz smaku liczył się także wygląd podawanych dań. Musieliśmy zachęcić obecnych ludzi, żeby spróbowali właśnie Naszego menu. Na wynik końcowy z jednej strony składała się ocena jurorów, a z drugiej opinie ludzi, którzy próbowali przygotowanych przez nas dań – dodaje Magdalena Buganik.

Drużyna kucharzy Wojska Polskiego do kulinarnych zawodów przygotowywała się od roku. Żołnierze spotykali się w weekendy, aby wspólnie doskonalić swoje umiejętności. Treningi pozwoliły na wyeliminowanie wielu błędów na samych zawodach. Drużynie patronował Inspektorat Wsparcia Sił Zbrojnych.

Starszy szeregowy Magdalena Buganik jest dumna z wyniku jaki wraz ze swoją drużyną osiągnęła w Luksemburgu. Nie jest to jednak jedyne osiągnięcie, które może zapisać w swoim CV. Kucharz ze Świętoszowa jest także zdobywczynią brązowego medalu na Olimpiadzie Kulinarnej w Erfurcie w 2012 roku.

Na apelu brygady w dniu 10 grudnia 2018 roku, dowódca pancernej brygady, wręczył żołnierzowi z batalionu logistycznego list gratulacyjny od Dowódcy Generalnego Rodzajów Sił Zbrojnych. Ciężka praca starszy szeregowy Magdaleny Buganik jest doceniana na wielu płaszczyznach. A żołnierze 10 Brygady Kawalerii Pancernej po cichu liczą na to, że posiłki na poligonach będą smakowały tak jak te przygotowywane na zawodach kulinarnych. Starszy szeregowy Magdalena Buganik musi więc swoją wiedzę i umiejętności przekazywać innym żołnierzom ze świętoszowskiej jednostki. W szeregach pancernej brygady jest wielu dobrych kucharzy i liczymy, że być może w przyszłości oni również osiągną sukcesy na arenie międzynarodowej.

Tekst: kpt. Katarzyna Sawicka

red. PZ

autor zdjęć: archiwum prywatne

dodaj komentarz

komentarze


AWACS-y dostarczone
 
„Osiodłać krowę”
Włoskie Eurofightery na polskim niebie
Pokazali swoją siłę
O bezpieczeństwie w Białymstoku
Pojazdy naziemnej obsługi polskiego lotnictwa
Gortat Team vs drużyna NATO
Wirtualna tarcza nad wojskami NATO
Unieszkodliwić dywersantów, pomóc poszkodowanym
Sukcesy żołnierzy CWZS-u
Więcej pieniędzy za udział w ćwiczeniach
Wiedza ratuje życie
Żołnierze na najwyższym podium mistrzostw lekkoatletów
Szef SKW na czele komisji ds. badania rosyjskich wpływów
Dzień, który zmienił bieg wojny
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
Czego potrzebują żołnierze na granicy?
Ratownicy na medal
Wojskowi medycy niosą pomoc w Iraku
Latający radar
Rozporządzenie o utworzeniu strefy buforowej na granicy podpisane
NATO on Northern Track
Bór-Komorowski – oficer wybitny pod każdym względem
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
Podchorążowie najlepszymi dżudokami
Systemy obrony powietrznej dla Ukrainy
Policjanci szkolą wojsko
AGM-158B JASSM-ER dla lotnictwa
AW149 wkrótce „made in Poland”
„Baltops” – moc na Bałtyku
Musimy odpowiadać na wojnę hybrydową
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
Będą zmiany w przepisach po incydencie na granicy z Białorusią
Andrzej Duda spotkał się z żołnierzami strzegącymi granicy
Kremlowska wirtualna korekta
Ameryka daje wsparcie
Terroryści na lotnisku
Żołnierze ewakuują Polaków rannych w Gruzji
Donald Tusk: Musimy bronić naszych granic
Polacy ćwiczą na Słowackiej Tarczy
Polscy żołnierze stacjonujący w Libanie są bezpieczni
Zaprojektuj mural o powstaniu
Pamiętamy o bohaterach D-Day
Morska Jednostka Rakietowa w Rumunii
The Art of Protection of Historic Buildings and Monuments
Czy kraje UE sięgną po polską broń?
Więcej niż szkolenie TCCC
Więcej miejsc dla dobrowolsów
Equipment Tailored to the Needs
Inwestycja potrzebna jak tlen
Eksplozja w zakładach zbrojeniowych Mesko
„Pierwsza Drużyna” na start
Sejm rozpoczął prace nad prezydencką reformą
Głos wschodniej flanki musi być słyszalny
„Czarownice” nad Londynem
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
Przesmyk w grze
Sprawcy powinni zostać należycie ukarani
Złoto taekwondzistki, srebro lekkoatletki i strzelczyń
Jak rozbito więzienie w Końskich
Obradował Komitet Wojskowy Unii Europejskiej

Ministerstwo Obrony Narodowej Wojsko Polskie Sztab Generalny Wojska Polskiego Dowództwo Generalne Rodzajów Sił Zbrojnych Dowództwo Operacyjne Rodzajów Sił Zbrojnych Wojska Obrony
Terytorialnej
Żandarmeria Wojskowa Dowództwo Garnizonu Warszawa Inspektorat Wsparcia SZ Wielonarodowy Korpus
Północno-
Wschodni
Wielonarodowa
Dywizja
Północny-
Wschód
Centrum
Szkolenia Sił Połączonych
NATO (JFTC)
Agencja Uzbrojenia

Wojskowy Instytut Wydawniczy (C) 2015
wykonanie i hosting AIKELO